ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φρίκη - Η Χαμάς χάκαρε τα social media των θυμάτων για να μεταδώσει live τις σφαγές

Έντρομοι συγγενείς και φίλοι είδαν να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας και η κακοποίηση των θυμάτων, σύμφωνα με τους NYT

Για ντοκουμέντα του τρόμου τα οποία μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση από το Facebook, το Instagram, το Whats App και άλλα social media κατά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή ενδοχώρα κάνουν λόγο σε έρευνά τους οι New York Times, οι οποίοι αποκαλύπτουν πως οι τρομοκράτες μετέδωσαν live τις σφαγές τους από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους!

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο με το Ισραήλ, οι φίλοι και οι συγγενείς της Gali Shlezinger Idan, που ζούσε σε ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έλαβαν αγωνιώδη μηνύματα για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook. Αυτό που βρήκαν τους σόκαρε.

Μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν τον λογαριασμό της Idan στο Facebook για να κάνουν livestream τους εαυτούς τους κρατώντας την ίδια και την οικογένειά της ομήρους. Κατά τη διάρκεια της 43λεπτης μετάδοσης, οι ένοπλοι ανάγκασαν την Idan και την οικογένειά της να σκύψουν σε ένα πάτωμα από πλακάκια, καθώς πύραυλοι και πυροβολισμοί ανατίναζαν το κτίριό τους.

Βίντεο με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο έδαφος του κιμπούτς Nahal Oz

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», δήλωσε η Keren de Via, φίλη της οικογένειας Idan, η οποία είδε τα παιδιά της κας Idan να αγκαλιάζουν τους γονείς τους και να κλαίνε κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης. «Πώς μπορούσαμε να τους βλέπουμε να τρομοκρατούν την οικογένεια με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπόρεσα να το παρακολουθήσω αυτό στο Facebook;», λέει.

Σε μια νέα πολεμική τακτική, η Χαμάς έχει καταλάβει τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των απαχθέντων Ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδίδει βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 13 ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και με ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μελετήσει εξτρεμιστικές ομάδες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Στις φωτογραφίες: Ο Omri Miran απήχθη από το Kibbutz Nahal Oz στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της σφαγής και έκτοτε κανείς δεν έχει νέα του. Η σύζυγος του Omri, Lishay Lavi, μητέρα δύο κοριτσιών, της Roni (2 ετών) και της Alma (6 μηνών), επέζησαν από την τρομοκρατική επίθεση. Η Lavi μοιράστηκε στη μαρτυρία της ότι οι τρομοκράτες τους ανάγκασαν να μπουν σε ένα σπίτι με πολλούς δολοφονημένους Ισραηλινούς και ακόμη και όταν κάποιοι από τους αιχμαλώτους επικαλέστηκαν ότι ήταν Αμερικανοί πολίτες η Χαμάς δεν ενδιαφέρθηκε, δείχνοντας έτσι ότι αυτός ο πόλεμος επηρεάζει πολύ περισσότερους από το Ισραήλ και μόνο.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέλη της Χαμάς συνδέθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων των ομήρων τους για να μεταδώσουν ζωντανά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Χαμάς φάνηκε επίσης να διεισδύει σε ομάδες στο Facebook, λογαριασμούς στο Instagram και συνομιλίες στο WhatsApp των ομήρων τους για να εκτοξεύει απειλές θανάτου και εκκλήσεις για βία. Μέλη της Χαμάς πήραν επίσης τα κινητά τηλέφωνα των ομήρων για να κάνουν κλήσεις για να χλευάσουν φίλους και συγγενείς, σύμφωνα με τις ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους.

Βίντεο από την εισβολή της Χαμάς στο κιμπούτς Nahal Oz

Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν εδώ και καιρό στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους. Αλλά η πειρατεία των λογαριασμών Facebook, Instagram και WhatsApp μεμονωμένων ομήρων «οπλοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Thomas Rid, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Δεν είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για όσους βρίσκονται κοντά στους ιδιοκτήτες των λογαριασμών, επιδεινώνοντας μια ήδη οδυνηρή κατάσταση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σανίδα σωτηρίας για τους φίλους και την οικογένεια που αναζητούν στοιχεία για τους αγνοούμενους αγαπημένους τους, και η λήψη ενός μηνύματος ή η θέαση ενός βίντεο που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς ενέπνευσε αμέσως μια στιγμή ελπίδας, δήλωσαν δύο από τις οικογένειες των οποίων οι συγγενείς κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς. Όμως, αυτή η ελπίδα εξανεμίστηκε όταν είδαν ότι κάποιος άλλος είχε κάνει τις αναρτήσεις.

«Ένιωσα ίσως αισιόδοξη, για ένα δευτερόλεπτο - και μετά μπερδεμένη», δήλωσε η de Via. «Μετά απλά τρόμος».

Το κιμπούτς Nahal Oz

Πώς αντιδρά η Meta του Ζούκερμπεργκ

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάληψη των λογαριασμών των απαχθέντων Ισραηλινών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα «κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθεί στενά και να ανταποκρίνεται σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

 

Στη φωτογραφία: Ο Tomer Arava, 17χρονος έφηβος από το Kibbutz Nahal Oz, αναγκάστηκε από τους τρομοκράτες της Χαμάς να χτυπήσει τις πόρτες των οικογενειών του Kibbutz και να τους αναγκάσει να ανοίξουν τις πόρτες στους τρομοκράτες. Στη συνέχεια, τον εκτέλεσαν.

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που εποπτεύει το Facebook, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook των Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι για να ξεκινήσει livestreams και να δημοσιεύει στους λογαριασμούς τους. Αυτό φάνηκε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Χαμάς από τη στιγμή που συνέβησαν οι επιθέσεις, είπαν. Από τότε οι λογαριασμοί έχουν γίνει ιδιωτικοί και τα livestreams έχουν αφαιρεθεί, πρόσθεσαν.

Το δράμα της οικογένειας Idan

Ο λογαριασμός της κ. Idan στο Facebook κατασχέθηκε στις 7 Οκτωβρίου, περίπου δύο ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς της, Nahal Oz, όπου ζούσε με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά της. Ξαφνικά, εμφανίστηκε μια ζωντανή μετάδοση στη σελίδα της στο Facebook, δήλωσαν η κ. de Via και ένας συγγενής της οικογένειας.

Η κ. de Via, η οποία ήταν κάποτε γειτόνισσα της κ. Idan και έχει παιδιά στην ίδια ηλικία, δήλωσε ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της όταν εμφανίστηκε το ζωντανό βίντεο. «Το άνοιξα αμέσως γιατί δεν είναι κάποιος που κάνει βίντεο στο Facebook ή κάνει ζωντανή μετάδοση», δήλωσε η κα de Via. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν πόσο τρομοκρατημένα έμοιαζαν τα παιδιά και στη συνέχεια φωνές στα αραβικά. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ κακό συνέβαινε».

Στη φωτογραφία: Η Mayani 18 ετών, δολοφονήθηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Kibbutz Nahal Oz.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση