ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Φωτιά» το πόρισμα για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Πρόχειρα μισοθαμμένα με επιχωματώσεις τα πυρομαχικά

Ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο. Το πόρισμα -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι τρομακτικές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα, δίπλα από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου όπου μετασταθμεύουν περίπου 70 F-16, από τη φωτιά που την προηγούμενη ημέρα ξέσπασε στη ΒΙΠΕ Βόλου και έφτασε μέχρι τη δεύτερη πιο σημαντική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα δεν έχει επιδοθεί επισήμως στο ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Πιθανότατα αύριο, με την επίσημη παράδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση. Ηδη από την Παρασκευή, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους της παρ' ολίγον καταστροφής της βάσης στη Νέα Αγχίαλο θα σταματήσει στον διοικητή της 111 ΠΜ. Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι προφανώς περισσότεροι του ενός όσοι δεν «μερίμνησαν» ή «μερίμνησαν πλημμελώς» για την ασφάλεια των πυρομαχικών.

Αν και οι πληροφορίες για το πόρισμα της ΕΔΕ δίνονται «με το σταγονόμετρο», οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema.gr αναφέρουν ότι στο πόρισμα διαπιστώνονται σοβαρές παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά την ασφαλή φύλαξη των πυρομαχικών τα οποία -όπως φαίνεται και από την φωτογραφία του Παναγιώτη Κουφαλέξη- ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, βλήματα με μεταλλικό περίβλημα (όπως βόμβες γενικής χρήσης) στοιβάζονται σε κλίνες και αποθηκεύονται με αυτό τον τρόπο στην ύπαιθρο. Τα πυρομαχικά φυλάσσονται μισοθαμμένα σε σκαμμένο χώρο, περιτριγυρισμένα από χωμάτινους όγκους και καλυμμένα από υπόστεγα ή τσίγκους.

Με αυτόν τον τρόπο είχε αποθηκευτεί ο δεύτερος όγκος πυρομαχικών, η αποκαλούμενη Β’ χορηγία, που βρίσκεται μακριά από τον κεντρικό χώρο της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν προορίζονταν για άμεση φόρτωση στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε κατάσταση readiness, αλλά για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης όσο και για άλλα μαχητικά που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν.

Στη Β’ χορηγία των πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Καράμπα αποθηκεύονται επίσης και αποσυναρμολογημένα πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας. Τα πιο ακριβά, πιο ευαίσθητα και πιο φονικά όπλα βρίσκονται σε αποθήκες τύπου igloo, οι οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν απειλήθηκαν από τη φωτιά που πέρασε μέσα στο στρατόπεδο Καράμπα.

Μόλις η φωτιά μπήκε στο στρατόπεδο, το προσωπικό που δεν είχε καταφέρει να αναχαιτίσει τα πύρινα μέτωπα έλαβε εντολή να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις και να απομακρυνθεί. Στις εκρήξεις που ακολούθησαν εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσεως ΜΚ81, βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών.

Το πόρισμα αναμένεται να περιγράφει επακριβώς και τις ενέργειες του πυροσβεστικού κλιμακίου της 111 Πτέρυγας Μάχης. Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το κλιμάκιο της αεροπορικής βάσης διαθέτει 6 πυροσβεστικά οχήματα κι αυτά πέραν της δύναμης που είχε διατεθεί από την Πυροσβεστική για την προστασία του στρατοπέδου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί από το πρωί δεν είχε γίνει κατάβρεξη του χώρου που βρίσκονταν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά

Δεύτερον, εάν είχε γίνει αποψίλωση του χώρου όπως προβλέπεται για όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα «μανιτάρια» των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο έχουν ανοίξει μια μεγάλη πληγή στο σώμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή «τα πυρομαχικά πάση θυσία θα έπρεπε να είχαν προστατευθεί». Πλέον η απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί αυτό το πολεμικό σκηνικό είναι μονόδρομος.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση