ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ελλάδα (pics/vid)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στα τρία μεγάλα μέτωπα σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, στο Λουτράκι Κορίνθου και στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με δυνατούς ανέμους και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στη ρίψη υδάτων μέσω εναέριων μέσων, μόνο που λίγο μετά τις 21:00, οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς και το βάρος «πέφτει» στα επίγεια μέσα τα οποία θα επιχειρούν, όπως φαίνεται, όλο το βράδυ σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

- Κικίλιας: Συνελήφθησαν δύο άτομα για τη φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

- Ανησυχία για τα Δερβενοχώρια

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια.

Είναι το δυσκολότερο κομμάτι από τις πυρκαγιές που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες καθώς είναι η μορφολογία του εδάφους τέτοια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνάμεων για τον περιορισμό του μετώπου, γιατί είναι παρθένο συμπαγές δάσος και υπάρχει άφθονη κάυσιμη ύλη.

- Καλύτερη η εικόνα σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική. Βασική έννοια υπάρχει για το νότιο κομμάτι, της Καλλιθέας Λουτρακίου.

Να σημειωθεί πως υπάρχει παντού ο κίνδυνος των αναζοπυρώσεων λόγω των ισχυρών κατά τόπους ανέμων.

- Το πρωί θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα

Λίγο μετά τις 21:00, οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς.

Πλέον, το βάρος «πέφτει» στα επίγεια μέσα τα οποία θα επιχειρούν, όπως φαίνεται, όλο το βράδυ σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα. Πιο συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες σε:

- Σαρωνίδα

- Δερβενοχώρια

- Λουτράκι

Τα εναέρια μέσα αναμένεται να επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

- Μήνυμα Μητσοτάκη για πυρκαγιές: «Πρώτο μέλημα η ανθρώπινη ζωή, θα δοθούν αποζημιώσεις»

- Mάχη σπίτι - σπίτι δίνεται στη Σαρωνίδα

Ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς σε όλη την Ελλάδα εξέδωσε η Πυροσβεστική. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, μάχη σπίτι-σπίτι δίνεται στη Σαρωνίδα, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπιτι-σπιτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επίμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: iefimerida.gr - Η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς: Μάχη σπίτι-σπίτι στη Σαρωνίδα, ενίσχυση δυνάμεων σε Λουτράκι-Δερβενοχώρια - iefimerida.gr

- Αφέθηκε ελεύθερος ο άνδρας που προσήχθη ως ύποπτος

Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός που προσήχθη νωρίτερα ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Όπως είπε, υπήρξαν υποδείξεις για το συγκεκριμένο άτομο, για αυτό και οδηγήθηκε στην Αστυνομία.

Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς, πάντως, παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Αστυνομικοί συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα

Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. συνδράμουν από την πρώτη στιγμή στην προληπτική εκκένωση περιοχών και στον απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων λόγω της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

Στην περιοχή επίσης επιχειρούν ως συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας καθώς και Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.

- Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα

- Βελτιωμένη η κατάσταση στον Κουβαρά

«Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Κουβαρά», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στις 18:30 από το Συντονιστικό Κέντρο, αναφερόμενος στην κατάσταση των πύρινων μέτωπων ανά τη χώρα.

- Έχει προσαχθεί αλλοδαπός για τη φωτιά στον Κουβαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό

- Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων αλόγων στην Ανάβυσσο - Δείτε φωτογραφία:

- Κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι, «πάει το στολίδι μου» λέει απεγνωσμένη γυναίκα

Κάηκαν σπίτια στην περιοχή Άνω Καρβουνάρι από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καλλιθέα Λουτρακίου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του protothema.gr, κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει και συνεχίζει να καίει.

«Πάει, πάει το σπιτάκι μου, πάει το στολίδι μου» ακούγεται να λέει μια απεγνωσμένη γυναίκα που προσπάθησε να σώσει το σπίτι της από τις πύρινες «γλώσσες».

- Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες

Σε δύο μέτωπα -σε Κουβαρά και Λαγονήσι νοτιοανατολικά της Αττικής και στο Λουτράκι δυτικά δίνουν τη μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Την πυροσβεστική και την Αστυνομία συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο «Δευκαλίων». Αυτή την ώρα επιχειρούν 35 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς βασική μέριμνα των Αρχών είναι να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα πριν πέσει το σκοτάδι. Οι πυρκαγιές έχουν θέσει εκτός λειτουργίας φανάρια της Τροχαίας με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

- Δήμαρχος Λουτρακίου : Σώσαμε 1.200 παιδιά από τις κατασκηνώσεις

- Στη μάχη της αντιμετώπισης των μεγάλων πυρκαγιών έχουν εμπλακεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας 

Πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων», που είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δευκαλίων» ειδικά τμήματα των Ενόπλεων Δυνάμεων συμπράττουν με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και ήδη έχουν σταλεί ομάδες στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Παράλληλα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπάρχει και άνθρωπος της Πυροσβεστικής, ο οποίος όντας σε άμεση επικοινωνία με το Αρχηγείο του και τις Δυνάμεις που επιχειρούν δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το που πρέπει να παρέμβουν τα ειδικά τμήματα των Ενόπλεων Δυνάμεων

«Είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή και το σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη ημέρα. Ο αέρας δεν πρόκειται να κοπάσει έως ότου βραδιάσει και για αρκετές ώρες θα πνέουν άνεμοι με πολλά μποφόρ», τόνισε πηγή του Γενικού Επιτελείου μιλώντας στο www.protothema.gr.

- Στον αέρα βρίσκονται 35 αεροσκάφη και ελικόπτερα

Με 35 εναέρια μέσα επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στα σημεία που υπάρχουν τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς.

Ειδικότερα, 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα επιχειρούν στην Ανατολική Αττική, 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα επιχειρούν στο Λουτράκι και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα επιχειρούν στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

- Δείτε βίντεο από τη φωτιά στο Λουτράκι

- Κλειστοί δρόμοι

Παράλληλα, διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων ανακοίνωσε η Αστυνομία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, μιλώντας νωρίτερα σε κανάλι δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου, μπήκα στο αμάξι για να μπορέσω να μιλήσω», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο, δεν μπορώ να πάω πουθενά, ακόμα και για τους πυροσβέστες είναι κλειστοί οι δρόμοι. Έχει πολύ δυνατό αέρα, δεν βλέπουμε μπροστά μας. Είναι πολλά τα μέτωπα και οι εστίες. Μου λένε πως υπάρχουν σπίτια που καίγονται, εγώ δεν τα έχω δει γιατί δεν μπορώ να πάω πιο κάτω στον δρόμο», είπε ο Δήμαρχος από την περιοχή του Πύργου του Μελισσουργού.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυναμείς της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 150 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων, 40 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, επτά αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλυβίων Χρήστος Ράπτης μίλησε στο protothema.gr δηλώνοντας: «Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις έχει περάσει από την Πέτα και έχει περάσει από την άλλη πλευρά του Πάνειου όρους που είχε καεί και πριν δέκα χρόνια. Τώρα κατευθύνεται προς Λαγονήσι, Σαρωνίδα. Έχει περάσει μέσα από κατοικημένες περιοχές κάνουμε συνεχώς εκκενώσεις. Επιχειρούν 8 αεροσκάφη, όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής μας, εθελοντές, πολιτική προστασία, όλοι. Το πρόβλημα με τα σπίτια είναι ότι η φωτιά καίει ανάμεσα γιατί υπάρχουν οικόπεδα κι αυτά καίγονται. Έχουν πάρει φωτιά τα οικόπεδα σε Φλαμπουριά, Μελισσουργό».

Δύσκολες οι συνθήκες που θα επικρατήσουν, λέει ο Αρτοποιός

Για τις εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο του Κουβαρά ενημέρωσε επίσημα στις 3 το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με όσα είπε, εκκενώνονται προληπτικά οι περιοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Μελισσουργός και Τραμπουριά, έπειτα από την αποστολή του σχετικού μηνύματος από το «112», ενώ πρόσθεσε πως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εγκλωβισμοί. Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν, με τους ισχυρούς ανέμους, θα είναι δύσκολες και θα ευνοούν τη δημιουργία νέων μετώπων.

Κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στην παραλία Αναβύσσου

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι φλόγες είναι αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων.

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Στο σημείο που καίει η φωτιά υπάρχει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνουν εύκολη τη μετάδοσή της. Λίγο πριν τις 15:00 οι φλόγες κατευθύνονταν νότια, και πέρασαν το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112). Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος τις επόμενες ώρες να κατέβει η φωτιά προς την παραλία Καλυβίων – Αναβύσσου.

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου. Η σύσταση που υπάρχει προς τους πολίτες είναι να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου δήλωσε πως η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ. «Δυστυχώς έχουμε θέμα με την φωτιά και μάλιστα μεγάλο. Από ενημέρωση που έχω από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε χωρίς να είμαι σίγουρος. Φυσάει κιόλας με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η φωτιά. Δεν κινδυνεύει οικισμός αυτή την στιγμή. Το 112 βγήκε για προληπτικούς λόγους», δήλωσε. 

Πηγή: Protothema.gr / iefimerida.gr / ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση