Εκτιμήσεις μιλούν για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, με διαφορά μόλις μερικών δευτερολέπτων. Ο πρώτος ήταν 7,5 και ο δεύτερος 7,2 Ρίχτερ κι αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη χώρας εδώ και 126 χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες, έχουν καταμετρηθεί 32 νεκροί και 700 τραυματίες.
Κτήρια σε όλη την πόλη έχουν καταρρεύσει και κάτοικοι βγήκαν βιαστικά στους δρόμους της πόλης για να βρουν ασφάλεια, ενώ οι ισχυρές δονήσεις καταγράφηκαν σε βίντεο.
Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) προχώρησε σε επικαιροποίηση των μοντέλων του σχετικά με τον πιθανό αριθμό των θυμάτων. Αν και μείωσε την πιθανότητα για τα δύο χειρότερα σενάρια, οι εκτιμήσεις παραμένουν εφιαλτικές:
• 39% πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να κυμανθεί μεταξύ 1.000 και 10.000.
• 37% πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να εκτιναχθεί μεταξύ 10.000 και 100.000.
Venezuela Hit By 2 Strongest Earthquakes, first earthquake in Venezuela had a magnitude of 7.1, while the second earthquake was of 7.5 magnitude.#Earthquake #Tsunami pic.twitter.com/bN2wazmsAh
— Conflict Radar (@Conflict_Radar1) June 25, 2026
Δύο μετασεισμοί, 4,5 και 4,4 βαθμών, κοντά στο Καράκας - Στο 94% η πιθανότητα μετασεισμού 5 βαθμών και άνω
Τουλάχιστον δύο μικροί σεισμοί -ο ένας μεγέθους 4,5 και ο άλλος 4,4 βαθμών- έχουν καταγραφεί μετά τους δύο ισχυρούς φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, και οι δύο κοντά στο Καράκας.
Με βάση ιστορικά δεδομένα δεκαετιών, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προβλέπει ότι είναι πιθανό να σημειωθεί τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 5,0 βαθμών ή μεγαλύτερος μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θέτοντας την πιθανότητα στο 94%.

προκάλεσε τους ισχυρούς σεισμούς;
Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σεισμογενή ζώνη, στο σημείο όπου συναντώνται δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες: Η πλάκα της Καραϊβικής και η Νοτιοαμερικανική πλάκα Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ο δεύτερος και ισχυρότερος από τους δύο σημερινούς σεισμούς προκλήθηκε από ένα «ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης μικρού εστιακού βάθους» (shallow strike-slip faulting) κοντά στο όριο αυτών των πλακών.
Τι σημαίνει αυτό: Τα ρήγματα, δηλαδή τα σπασίματα ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες, μετακινήθηκαν οριζόντια. Όταν αυτή η κίνηση συμβαίνει απότομα και γρήγορα, εκδηλώνεται ο σεισμός.
«Αν και στους χάρτες αποτυπώνονται ως απλά σημεία, σεισμοί τέτοιου μεγέθους περιγράφονται ορθότερα ως ολίσθηση (slip) πάνω σε μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια του ρήγματος», αναφέρει το USGS.
Η αμερικανική υπηρεσία επισημαίνει ότι το σημερινό «ζεύγος» σεισμών «πιθανότατα υποδεικνύει μια περίπλοκη διαδικασία αλληλεπίδρασης και διάρρηξης των ρηγμάτων».
Τέλος, το USGS προειδοποιεί ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί, σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν «μετασεισμοί, ορισμένοι εκ των οποίων ενδέχεται να συνοδεύονται από πολύ ισχυρή δόνηση».
En venezuela, a un señor lo agarro el terremoto en plena ducha y tuvo que escapar tapado por una toalla
— ElBuni (@therealbuni) June 25, 2026
Encima el vecino tubo tiempo hasta de sacar la tele pic.twitter.com/NEF8aygiFS
Αγωνία πάνω από τα συντρίμμια
Αγωνία πάνω από τα συντρίμμια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα, με τα σωστικά συνεργεία να «δίνουν μάχη με τον χρόνο» για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους και ζώα μέσα από τα χαλάσματα, ωστόσο οι κατεστραμμένες υποδομές προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Οι ομάδες διάσωσης μπορούν να ακούσουν παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια.

Η βόρεια παράκτια πολιτεία Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας, η οποία υπέστη τις πλέον εκτεταμένες καταστροφές, κηρύχθηκε σε κατάσταση καταστροφής, σύμφωνα με την Ντέλσι Ροντρίγκεζ.
Η Λα Γκουάιρα, μια παράκτια πολιτεία στη βόρεια Βενεζουέλα, έχει πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς, ενώ τα περισσότερα κτήρια στην περιοχή είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του '60 ή του '50 ή και παλαιότερα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι δύο σεισμοί που έπληξαν τη Βενεζουέλα «άφησαν πίσω τους έναν καταστροφικό αριθμό νεκρών», χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί επίσημα στοιχεία για θύματα.
Ισπανία: «Έτοιμοι να παράσχουμε κάθε απαραίτητη έκτακτη βοήθεια»
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη Βενεζουέλα, προσφέροντας παράλληλα τη βοήθεια της χώρας τους.
«Όλη μου η στήριξη, καθώς και της Ισπανίας, προς τον λαό της Βενεζουέλας μετά τους καταστροφικούς αποψινούς σεισμούς. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι ο Ισπανικός Οργανισμός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας «είναι έτοιμος να παράσχει κάθε απαραίτητη έκτακτη βοήθεια», εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον «αδελφό λαό της Βενεζουέλας».
Η Μελόνι εκφράζει «ειλικρινή αλληλεγγύη» προς τη Βενεζουέλα
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι αντέδρασε στην καταστροφή στη Βενεζουέλα, γράφοντας στο X ότι παρακολουθεί την κατάσταση με «βαθιά ανησυχία» και καταβάλλει προσπάθειες για να «ενεργοποιήσει άμεσα κάθε δίαυλο ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης προς τους συμπατριώτες μας».
Ανάρτηση Ερντογάν για τη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε σε ανάρτησή του για τους φονικούς σεισμούς της Βενεζουέλας: «Συμμετέχω ολόψυχα στον πόνο των θυμάτων των δύο ξεχωριστών σεισμών που έλαβαν χώρα στην Βενεζουέλα, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον φιλικό λαό της Βενεζουέλας και στην κυβέρνησή του, και εύχομαι ταχεία ίαση στους τραυματίες. Ως Τουρκία, είμαστε δίπλα στους φίλους μας τους Βενεζουελάνους σε αυτές τις δύσκολες μέρες πόνου και δοκιμασίας».
Venezuela’da meydana gelen iki ayrı depremde hayatını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyor, dost Venezuela halkına ve hükûmetine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 25, 2026
Türkiye olarak bu acı ve zor günlerinde Venezuelalı…
Το μήνυμα Μαδούρο μέσα από τη φυλακή
Ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βενεζουέλας, μέσα από την φυλακή.
«Σήμερα, υπάρχει μόνο ένα μήνυμα: μέγιστη ενότητα, μέγιστη αλληλεγγύη και μέγιστη δράση», ανέφερε το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, εκ μέρους του Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες ντε Μαδούρο.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Ήταν σαν βομβαρδισμός - «Οι Αρχές μας ζητούν να μη μείνουμε στα σπίτια μας», ανέφερε Ελληνίδα κάτοικος της Βενεζουέλα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς καταστροφές.
«Μας έπεσαν τα πάντα. Διαλύθηκαν τηλεοράσεις, έπεσαν μπετά, άνοιξαν οι τοίχοι. Ήταν σαν να είχε γίνει βομβαρδισμός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ», είπε. Πρόσθετε ότι παρόλο που η πολυκατοικία δεν κατέρρευσε, οι ένοικοι αναγκάστηκαν να κατέβουν από τις σκάλες.
«Οι σωλήνες είχαν σπάσει, έτρεχαν νερά παντού. Κατεβήκαμε στον δρόμο και οι άνθρωποι της ασφάλειας και του δήμου μάς έδιναν οδηγίες να απομακρυνθούμε από τα κτήρια». «Ακόμα τρέμω – Οι μετασεισμοί συνεχίζονται», ανέφερε.
Όπως είπε, κατάφερε να εγκαταλείψει την περιοχή περίπου πέντε ώρες μετά τον κύριο σεισμό και φιλοξενείται προσωρινά σε συγγενείς. «Μετά από πέντε ώρες μπόρεσα να φύγω. Τώρα φιλοξενούμαι σε συγγενείς, Έλληνες. Όλοι όσοι έχουμε επικοινωνήσει από την ελληνική κοινότητα είμαστε καλά». «Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής»
Η κ. Αντωνιάδη εκτίμησε ότι ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ βαρύτερος. «Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα το μέγεθος της καταστροφής. Ήταν ημέρα που ο κόσμος παρακολουθούσε το Μουντιάλ και οι περισσότεροι βρίσκονταν στα σπίτια τους ή σε σπίτια φίλων. Φοβάμαι ότι τα νούμερα θα είναι τρομερά». «Οι Αρχές μάς ζητούν να μη μείνουμε στα σπίτια μας», κατέληξε.
Ο Χεσούς Αλεχάνδρο Πίνα, ένας 38χρονος μηχανικός από το Καράκας, βρισκόταν στον τελευταίο όροφο ενός επταώροφου κτηρίου τη στιγμή που χτύπησαν οι σεισμοί. «Ήταν πάρα πολύ ισχυρός. Διάρκεσε πολλή ώρα -δεν ξέρω ακριβώς πόσο, αλλά φάνηκε σαν ένα λεπτό. Ποτήρια έσπαγαν, κάδρα έπεφταν, η τηλεόραση το ίδιο... όλα έπεφταν γύρω μου. Τα φωτιστικά, οτιδήποτε γυάλινο, ακόμα και οι κολώνες και τα δοκάρια του κτηρίου έτριζαν κάνοντας τρομακτικό θόρυβο», περιγράφει.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Πίνα ανέφερε ότι κατάφερε να βγει από το κτήριο αμέσως μετά τη δόνηση: «Όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους, στις πλατείες, κάτω από κτίρια, έξω από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι ήταν σε σοκ, τρομερά νευρικοί. Υπήρχαν πολλοί τραυματίες».
«Ορισμένα κτήρια κατέρρευσαν ολοσχερώς... πυροσβέστες και διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν, απεγκλωβίζοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια».
Ώρες αργότερα, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούσαν να είναι υπερβολικά τρομαγμένοι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Έχει πάει μεσάνυχτα και όλοι είναι ακόμα ξύπνιοι, έξω από τα σπίτια τους, παρακολουθώντας τις ειδήσεις. Βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί λένε ότι έρχονται κι άλλοι μετασεισμοί», κατέληξε ο Πίνα.





























