ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτοιμο το Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Γάζα

Παγκόσμιος συναγερμός και φόβοι για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διέταξε τα χερσαία στρατεύματα να προετοιμαστούν για να δουν τη Γάζα «από μέσα», αν και δεν ανέφερε πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ακλόνητη υποστήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ, «σήμερα και πάντα» ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει τους αθώους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από την έκτακτη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν έκανε διάκριση μεταξύ των απλών Παλαιστινίων και της Χαμάς, της μαχητικής ομάδας που ελέγχει τη Γάζα. Συνέδεσε τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Χαμάς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλουν και οι δύο να εξοντώσουν εντελώς μια γειτονική τους δημοκρατία».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στέλνει την Παρασκευή στο Κογκρέσο ένα «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» για την κάλυψη έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ουκρανία.

Νετανιάχου σε ισραηλινούς στρατιώτες: «Ολόκληρος ο λαός είναι μαζί σας»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε χθες Πέμπτη την επίλεκτη ταξιαρχία Γκολάνι των IDF για να τους εμψυχώσει: «Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε προσθέτοντας: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη».

Τα ισραηλινά στρατεύματα που περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να μπουν στη Γάζα επισκέφθηκε και ο υπουργός Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, στέλνοντας σαφή μηνύματα πολέμου.

Σε μια φλογερή ομιλία προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες πεζικού στα σύνορα με τη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας προέτρεψε τις δυνάμεις να «οργανωθούν, να είναι έτοιμες» να κινηθούν. Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων.

«Όποιος βλέπει τη Γάζα από μακριά τώρα, θα τη δει από μέσα», είπε. «Μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα, ένας μήνας, δύο μήνες μέχρι να τους καταστρέψουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Χαμάς.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο χωρίς επιλογή. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, τρομοκράτες επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τους γονείς, τα παιδιά, τις γυναίκες και τους φίλους μας. Το κράτος του Ισραήλ θα εξαλείψει την οργάνωση της Χαμάς. Αυτή δεν θα είναι μια εύκολη εκστρατεία, θα είναι δύσκολη. Δεν θα διαρκέσει μία ή δύο μέρες...» είπε ακόμη.

Εχούντ Μπάρακ: «Δύσκολη και αιματηρή η ισραηλινή εισβολή»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, είπε ότι μια δύσκολη και αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες, παρά την αυξανόμενη οργή στον αραβικό κόσμο για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, που ενέτεινε τους φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή.

Έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη μεγαλύτερη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα το 2009, Ο Μπαράκ έχει σπάνια εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση. Κι όπως είπε εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα .» Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίσει υπαρξιακή απειλή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλον πόλεμο. Αλλά αν έχουμε ένα, τότε θα παλέψουμε. Και το Ισραήλ θα νικήσει», διεμήνυσε.

Λωρίδα της Γάζας: Δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Στο μεταξύ εξανεμίζονται οι ελπίδες να ανοίξει σήμερα Παρασκευή (20/10) το πέρασμα της Ράφα για να περάσει φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενο πολλές πηγές, το CNN σημειώνει ότι απαιτούνται επισκευές του δρόμου στην αιγυπτιακή πλευρά της ουδέτερης ζώνης με τη Λωρίδα της Γάζας και υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες να διευκρινιστούν για να διασφαλιστεί η συνεχής ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες που δημιούργησε η συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να ανοίξει το Κάιρο το πέρασμα της Ράφα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη φάλαγγα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο, πιθανώς το Σάββατο, αλλά όπως λένει η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Σύμμαχοι της Χαμάς και υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες ανταρτών στο μεταξύ ανοίγουν περισσότερα μέτωπα με επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το Λίβανο, τη Συρία, ακόμη και από την Υεμένη, όπου σιίτιες αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους που αναχαίτισε αμερικανικό καταδρομικό στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επιθέσεις με drones και ρουκέτες δέχθηκαν και δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία εντείνοντας τους φόβους για μια κλιμάκωση της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακό πόλεμο.

Το Ισραήλ εκκενώνει τις πρεσβείες του σε Τουρκία, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Μαρόκο

Το Ισραήλ εκκενώνει τις πρεσβείες του στο Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Μαρόκο, ενώ όλοι οι Ισραηλινοί διπλωμάτες έφυγαν από την Τουρκία για λόγους ασφαλείας.

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και την πρέσβειρα Ιρίτ Λιλιάν, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, επικαλούμενη δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι διπλωμάτες του Ισραήλ στην Ιορδανία, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν έχουν επίσης φύγει από τις χώρες αυτές, για τους ίδιους λόγους.

Το Συμβούλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ είχε εκδώσει την Τρίτη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, εκφράζοντας φόβους ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή μπορεί να στοχοποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν το συντομότερο δυνατόν.

Συναγερμός και την Ευρώπη

Οπως φαίνεται ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Σε Γαλλία και Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται εκκενώσεις αεροδρομίων και σχολείων μετά από απειλές για τοποθέτηση βόμβας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης συναργερμού που έχει σημάνει είναι πως μέσα σε λίγες ημέρες οι Βερσαλλίες εκκενώθηκαν τρεις φορές!
Σε όλες τις περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο, ωστόσο οι απειλές των τελευταίων ημερων έχουν οδηγήσει Αρχές και κυβερνήσεις σε επαγρύπνηση, ενώ η απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος προκαλεί επιπλέον δυσφορία στις Βρυξέλλες.

ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες: «Παγκόσμια προσοχή! Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα, να είστε σε επαγρύπνηση»

Χθες πάντως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση, εξαιτίας του κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Παγκόσμια προσοχή: Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση