ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρχεται το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Το χάπι αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται από το Φθινόπωρο

Eνα χάπι κατά της COVID-19, που θα επιτρέπει την κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς ανάγκη νοσοκομείου –και πολύ περισσότερο ΜΕΘ–, έχει στα σκαριά η φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Οι κλινικές μελέτες σε δείγμα 60 εθελοντών ξεκίνησαν ήδη σε Βέλγιο και ΗΠΑ και, αν όλα πάνε καλά, το θαυματουργό σκεύασμα θα αρχίσει να διατίθεται από το φθινόπωρο. Στον πυρήνα του νέου φαρμάκου βρίσκεται ένας αναστολέας πρωτεάσης, το συνθετικό αντιιικό μόριο PF 07321332, που αποτρέπει τον αναδιπλασιασμό του κορωνοϊού στη μύτη, στον λάρυγγα και στους πνεύμονες. Αναστολείς πρωτεάσης χορηγούνται ήδη σε ασθενείς με AIDS, παρότι η μακροχρόνια χορήγησή τους έχει παρενέργειες. Οι εθελοντές, επίσης, θα παίρνουν ριτοναβίρη, ακόμη ένα αντιιικό για το AIDS, που θα αυξήσει τη συγκέντρωση του PF 07321332 στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρο του τομέα έρευνας Μίκαελ Ντόρστεν, το χάπι έχει σχεδιαστεί ώστε να χορηγείται στα πρώτα ίχνη της λοίμωξης, περιορίζοντας τις πιθανότητες ανάγκης νοσηλείας του αρρώστου σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, η τραγωδία στην Ινδία συνεχίζεται, χωρίς καμία ένδειξη ταχείας αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης. Χθες, η χώρα κατέγραψε για ακόμη μία φορά ρεκόρ, με 352.991 ημερήσια κρούσματα. Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να αφαιρέσει από το Τwitter επικριτικές αναρτήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας εξόργισε τους Ινδούς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την ελευθερία του λόγου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πολλά κράτη που τα καταφέρνουν καλύτερα στη διαχείριση της υγειονομικής απειλής στρέφουν το βλέμμα στη θερινή τουριστική κίνηση, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την υγειονομική ασφάλεια και το πολύτιμο τουριστικό «δολάριο». Ετσι την επιβολή καθολικού lockdown ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το νέο «απαγορευτικό» θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το βράδυ της Πέμπτης και θα διαρκέσει μέχρι τη 17η Μαΐου σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Θα απαγορευθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση αυτή την περίοδο.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή αποδείξουν ότι έχουν φυσική ανοσία δεν θα υποχρεώνονται, πλέον, σε περιορισμούς κατά την είσοδο σε καταστήματα, ανακτώντας μερικώς την ελευθερία τους. Επίσης δεν θα τους επιβάλλεται καραντίνα έπειτα από επαφή με κρούσμα.

Στη Γαλλία πραγματοποιείται σταδιακά η επιστροφή στην ομαλότητα. Χθες λειτούργησαν δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρών περιοριστικών μέτρων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X