ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρευνα: Ο ιός φαίνεται ότι επηρεάζει και τον εγκέφαλο

Τι καταδεικνύει νέα έρευνα

Επιπτώσεις και στο νευρολογικό σύστημα του οργανισμού φαίνεται πως έχει ο νέος κορονοϊός, όπως προκύπτει από διάφορες περιπτώσεις ασθενών ανά τον κόσμο.

Την εμφάνιση και νευρολογικών συμπτωμάτων από τον κορονοϊό καθιστά πιθανή νέα έρευνα, η οποία υπογράφεται από την Ελίσα Φόρι, υπεύθυνη του Συστήματος Υγείας «Henry Ford» στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, την καρδιά, το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και προβλήματα στην αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης.

Από την πλευρά της, όμως, η δρ Φόρι κάνει λόγο και για επιπλοκές στο νευρολογικό σύστημα των νοσούντων, όπως νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 74χρονου άνδρα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στον COVID-19.

Ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», πέραν των συνηθισμένων συμπτωμάτων, σταδιακά άρχισε να χάνει τη δυνατότητα ομιλίας, ενώ εμφάνισε σημάδια επιληπτικής κρίσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, μία 58χρονη γυναίκα από το Ντιτρόιτ, προ ημερών, εμφάνισε συμπτώματα σύγχυσης, καθώς αδυνατούσε να αρθρώσει άλλη λέξη, πέραν του ονόματός της.

Μάλιστα, οι εξετάσεις κατέδειξαν ότι ο εγκέφαλός της ήταν αφύσικα διογκωμένος, ενώ παρουσίασε φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλαπλών εγκεφαλικών κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος / Μερική απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτά ισχύουν για τους εργαζόμενους

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, με τους ασθενείς να εμφανίζουν πονοκεφάλους, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, υπνηλία και απώλεια συνείδησης.

«Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο» επεσήμανε η δρ. Φόρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ενδείξεις για επιπτώσεις του COVID-19 στον ανθρώπινο εγκέφαλο προέρχονται από την επαρχία Γουμπέι της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό, στην πόλη Γουχάν της Κίνας περίπου το 22% - μίας ομάδας 113 ασθενών - διαπιστώθηκε ότι υπέστη διάφορα επεισόδια απώλειας συνείδησης, όπως αμνησία κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες των επιστημόνων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να καταγραφεί η πλήρης ταυτότητα του νέου κορονοϊού.

Πηγή: sputiknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X