
Συνολικά 28 χώρες με κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι πρέπει να τερματιστεί τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, ζητώντας από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι μεταξύ αυτών.
«Επικίνδυνο το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης»
Συγκεκριμένα, τη δήλωση υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών, τονίζοντας πως «τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε νέα βάθη», ενώ καταδίκασαν «την με το σταγονόμετρο παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τρόφιμα».
«Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρεται στη δήλωση.
Μεταξύ των χωρών που υπογράφουν τη δήλωση είναι η Ελλάδα με την Κύπρο, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Αθήνα τάχθηκε υπέρ της κοινής ανακοίνωσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα παλαιστινιακά εδάφη. «Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνεται στη δήλωση των 28 χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το Ισραήλ απαγόρευσε τη λειτουργία της κύριας οργάνωσης του ΟΗΕ, που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη UNRWA, αναφέροντας ότι η έκανε τα «στραβά μάτια» σε μέλη της Χαμάς, τα οποία είχαν διεισδύσει στις τάξης της. Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας» ανέλαβε την παροχή βοήθειας, χωρίς προηγουμένως να έχει ανάλογη εμπειρία σε μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και σε εμπόλεμες ζώνες.
Η μέθοδος διανομής έχει επικριθεί από πολλές οργανώσεις, ενώ καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι προσπαθώντας να εξασφαλίσουν φαγητό, είτε λόγω συνωστισμού, είτε λόγω πυροβολισμών από πλευράς των ισραηλινών δυνάμεων.
Ποιες χώρες υπογράφουν την κοινή δήλωση
Σημειώνεται ότι τη δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα, την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.
«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών και συμπλήρωσαν πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».
Στη Γάζα ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, με την ανθρωπιστική κρίση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, όπως αναφέρουν διεθνείς οργανισμοί.
Πηγή: ethnos