ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκπληξη στη Βρετανία: Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει ως υπουργός Εξωτερικών του Σούνακ

Ο πρώην πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν είπε «όχι» στην πρόταση του Ρίσι Σούνακ

Ήταν ο πρωθυπουργός του δημοψηφίσματος, που οδήγησε στο Brexit το 2016. Το αποτέλεσμα τον έκανε να παραιτηθεί με όλους να στοιχηματίζουν ότι η πολιτική του καριέρα τελείωσε και μάλλον άδοξα. Όμως ο ίδιος ήθελε να επανέρθει με ενεργό ρόλο, καθώς όπως είχε πει στους φίλους του το 2018, ήθελε να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και κατά προτίμηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών. Τελικώς όλα έγιναν όπως θα ήθελε.

Γιατί ο Ντέιβιντ Κάμερον -περί αυτού ο λόγος- ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο, αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιστροφή του δείχνει και την προθυμία του Ρίσι Σούνακ να αναλάβει ρίσκα, θέλοντας να διατηρήσει το πολιτικό του μέλλον. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Κάμερον θα ενταχθεί στην κυβέρνηση, αποδεχόμενος έναν τίτλο ευγενείας για να το πράξει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, κατά τον οποίο η Σουέλα Μπρέιβερμαν απολύθηκε από υπουργός Εσωτερικών και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κλίβερλι. Καγκελάριος αναμένεται ότι θα παραμείνει ο Τζέρεμι Χαντ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε επίσης ότι ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Τα τέσσερα χρόνια μη πολιτικής παρουσίας του Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε το 2016, την επομένη της ήττας του στο δημοψήφισμα για το Brexit. Δύο χρόνια αργότερα, παραδέχθηκε σε φίλους του ότι θα ήθελε την επιστροφή του στην πολιτική.

Ωστόσο, διατηρεί σχετικά χαμηλό προφίλ, αν και πριν δύο χρόνια, το όνομά του ενεπλάκη σε σκάνδαλο, καθώς φέρεται ότι πίεσε υπουργούς της κυβέρνησης να δώσουν «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill Capital, η οποία είχε καταστεί αφερέγγυα.

Το όνομά του επανήλθε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας HS2 μεταξύ Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ ήταν λάθος. «Οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση», είχε προσθέσει.

Τι επιδιώκει ο Σούνακ

Ήδη, πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να αναθέσει κυβερνητικό πόστο σε έναν από τους προκατόχους του.

Η επιστροφή του Κάμερον συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες προκειμένου να ικανοποιήσει τους μετριοπαθείς του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την επιθετική δεξιά ρητορική του Μπρέιβερμαν σε θέματα όπως η μετανάστευση, η αστυνόμευση και οι άστεγοι.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει οργή στα δεξιά του κόμματος, όπου τα στελέχη ακόμη δεν του συγχωρούν ότι τάχθηκε κατά του Brexit. Η τελευταία του πολιτική δράση του Κάμερον ήταν να ηγηθεί της εκστρατείας για την παραμονή στην ΕΕ.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση