ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκλογές στην Ελλάδα - Ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ

Αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Ισχυρή εντολή για την ανανέωση της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε από το εκλογικό σώμα στις εκλογές της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχηματίζει σήμερα νέα σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροδεξιάς και ξεκινάει τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του με ένα ιστορικό προβάδισμα 24 εκατοστιαίων μονάδων από τον βασικότερο αντίπαλό του και έχοντας πλέον απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που απαρτίζεται από επτά διαφορετικά κόμματα τα οποία αναμένεται να αναπτύξουν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Με ποσοστό κοντά σε αυτό της περασμένης κάλπης και παρά τη μεγάλη αύξηση της αποχής, που έφερε η προεξόφληση της γαλάζιας επικράτησης, η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία που είναι εφάμιλλη με αυτή που κυβέρνησε από το 2019 έως το 2024, αφού εκλέγει 158 βουλευτές. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, αναλυτές, στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 εδρών για να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Νέα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορισμένα κέρδη για ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και προσγειώθηκε κάτω από το 18% χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύθηκε μετά το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σε αυτή την κάλπη νέα καθίζηση της τάξης του 2,24%, αλλά μόνον ένα μέρος από αυτές τις απώλειες μετατράπηκαν σε κέρδη για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, δύο κόμματα που βγήκαν ελαφρώς ενισχυμένα, καθώς το πρώτο ενίσχυσε τη δύναμη του κατά 0,40% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και το δεύτερο κατά 0,45%. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, ωστόσο, και τα δύο αυτά κόμματα είχαν υποχώρηση της απήχησής τους.

Η μειωμένη, πάντως, συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, καθώς από τις κάλπες αυτής της Κυριακής απείχαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον Μάιο, μείωσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν και τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Η ΝΔ απώλεσε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους, που όμως σε ποσοστιαία αντιστοίχιση οι απώλειες της ήταν της τάξης του 0,23%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 260 χιλιάδες ψηφοφόρους, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδόν από 60 με 70 χιλιάδες.

Το μόνο κόμμα που ενίσχυσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του είναι η «Νίκη» που ψηφίστηκε από περίπου 20 χιλιάδες περισσότερους ψηφοφόρους και δεν επλήγη από την εντυπωσιακή άνοδο που είχε το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» που συγκέντρωσε 240 χιλιάδες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,66% και κατετάγη πέμπτο. Η Ελληνική Λύση πέρασε στην έκτη θέση με το ίδιο ποσοστό του Μαΐου (4,45%) αν και την επέλεξαν περίπου 20 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι.

Συνολικά, πάντως, τα τρία κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ θα διαθέτουν στη νέα Βουλή 34 βουλευτικές έδρες, καθώς έλαβαν αθροιστικά 12,79% που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, καθώς υπερβαίνει και την παρουσία της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ στην -επίσης οκτακομματική- Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στην οποία διέθεταν 18 και 10 βουλευτές αντίστοιχα.

Η υψηλή αποχή, εξάλλου, ευνόησε το όγδοο κόμμα που πήρε το εισιτήριο για αυτή τη Βουλή και είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που σε αυτές τις εκλογές έλαβε περίπου 6 χιλιάδες λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές.

Μητσοτάκης: Στη νέα τετραετία θα μειώσουμε τις ανισότητες

Στην επινίκια δήλωσή του ο θριαμβευτής και αυτής της αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της Κυριακής ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της χώρας. «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», τόνισε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός.

«Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία, εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου», συμπλήρωσε ευχαριστώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. «Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους», τόνισε.

Επισημαίνοντας ότι νιώθει βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσει με όλες τις δυνάμεις του την πατρίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι αποδίδει σημασία στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να πολεμήσει «κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Όπως είπε, «οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη».

Από αύριο κιόλας, τόνισε η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή τού ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο».

Απευθυνόμενος, εξάλλου και προς τους πολίτες που δεν ψήφισαν το κόμμα του, αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους, αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, υποσχέθηκε για ακόμα μια φορά, όπως είπε ότι «θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του με προσωπική αναφορά. Είπε συγκεκριμένα ότι «όταν, πριν από 20 χρόνια, έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή την μεγάλη τιμή, αυτή την μεγάλη ευθύνη, εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή».

Για να καταλήξει αμέσως μετά απευθύνοντας ευχαριστίες στους συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειας του: «Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω ως εδώ, προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερος και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει, όμως, χωρίς τους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όμως το μεγάλο “ευχαριστώ” το οφείλω στην οικογένειά μου, στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο, στη Δάφνη. Με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο, ώστε να μπορώ να ακολουθώ όσο μπορώ τους στίχους τού ποιητή: “να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων. Και κυρίως με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου”».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση