ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκεχειρία στη Γάζα τώρα ζητά ο ΠΟΥ - «Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος»

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φρικτή, πέρα από αδιανόητη»

Την επιβολή εκεχειρίας «τώρα» ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που προειδοποιεί ότι η κατάσταση στη Γάζα «γίνεται όλο και πιο φρικτή από μέρα σε μέρα ... κυριολεκτικά πέρα από το αδιανόητο».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λίντμαϊερ επισημαίνει ότι το σύστημα Υγείας έχει γονατίσει και ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ασθενοφόρο ή κρεβάτι νοσοκομείου, την ώρα που σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) μόνον 14 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούσαν ακόμη όσο καλύτερα μπορούσαν.

Παιδιά εκλιπαρούν για νερό

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, «παιδιά και άνθρωποι που εκλιπαρούν και κλαίνε για (να έχουν) νερό, εδώ βρισκόμαστε, σε ένα στάδιο όπου οι πλέον τρέχουσες προμήθειες, οι πιο βασικές, δεν είναι πλέον προσβάσιμες»,

Με βάση τις εκτιμήσεις, σήμερα στη Γάβζα είναι «ένα ή δύο λίτρα πόσιμο νερό ημερησίως, για κάθε χρήση, όχι μόνο για να πίνουν».

«Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει»

Ο Λίντμαϊερ αποκάλυψε ότι οι κάτοικοι άρχισα να κόβουν τις ξύλινες κολώνες με τις γραμμές τηλεφώνου για να έχουν ξύλα για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν. «Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε,

Σήμερα, μια αυτοκινητοπομπή ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ-'Αχλι 'Αραμπ στην πόλη της Γάζας και να μεταφέρει δώδεκα ασθενείς προς τον νότο. Ωστόσο, γνωστοποιήθηκε στον ΠΟΥ το πρωί ότι έπρεπε να ανασταλεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετό νερό και τρόφιμα για να συνεχίσουν να εργάζονται.

«Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος, οι υπηρεσίες τραυματολογίας μοιάζουν με πεδία μάχης», δήλωσε ο Λίντμαϊερ, ζητώντας να μπει τέλος στην ωμότητα. Χρειαζόμαστε «εκεχειρία και τη χρειαζόμαστε τώρα», δήλωσε.

Από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ, ως αντίποινα για τις θηριωδίες της Χαμάς, ένα μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας μετατράπηκε σε ερείπια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, και υφίσταται τις ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, πέραν του κινδύνου των μεταδοτικών νόσων.

Ζητούν άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ζήτησε σήμερα «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 17.400 ανθρώπων σε δύο μήνες.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας«, δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Η έκκληση να σταματήσει η εκατόμβη ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα δεν σημαίνει άρνηση των αποτρόπαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ», που διέπραξε η Χαμάς.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση