ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έγινε ψήσιμο για δωρεά οργάνων της Τζωρτζίνας»

Επιμένει ο Κούγιας

«Το παιδί ήταν σταθερό όσο διάστημα νοσηλεύονταν σε μας. Στα μόνιτορ δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία. Αν είχε κάποιο καρδιακό πρόβλημα που να αποτυπώνεται στα ζωτικά του σημεία θα είχε καταγραφεί», είπε σήμερα στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο εντατικολόγος παίδων το διάστημα εκείνο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γιώργος Κουρέλης.

Ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τον χρόνο που θα πρέπει να διαρκεί η ΚΑΡΠΑ (σ.σ η μικρή Τζωρτζίνα είχε υποβληθεί σε ανάνηψη μιας περίπου ώρας μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο) και τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν υπάρχει «πρέπει».

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια για το διάστημα που πρέπει να διαρκεί η αναζωογόνηση ώστε να είναι αποτελεσματική, δηλαδή να μην αφήσει βλάβη στον ασθενή, κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει “πρέπει”, είναι μέχρι η ομάδα που βρίσκεται εκεί να αποφασίσει. Προσωπικά έχω κάνει σε μωρό αναζωογόνηση 1,5 ώρα και αυτή τη στιγμή χοροπηδάει στις παιδικές χαρές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, έχω εκπαιδευτεί στην αναζωογόνηση και το ένα μου μεταπτυχιακό είναι εκεί».

«Στα μόνιτορ δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία»

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο ακροατήριο, ο κ. Κουρέλης ανέφερε: «Σχετικά με την Τζωρτζίνα μας είχε γίνει παραπομπή από το νοσοκομείο Πάτρας. Είχαμε ενημερωθεί ότι υπέστη αιφνίδια ανακοπή. Η παραπομπή έγινε για αξιολόγηση, με δεδομένο και το τι είχε συμβεί στα άλλα παιδιά της οικογένειας και για να εκτιμηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απινιδωτή. Πρόκειται για μηχάνημα που εφόσον ανιχνεύσει αρρυθμία, ανατάσσει την καρδιά. Το παιδί το πρώτο βράδυ που ήρθε σε εμάς έκανε ένα επεισόδιο σπασμών και πυρετό 39.5 περίπου και της δόθηκε αγωγή. Διασωληνώθηκε για δυο ημέρες και μπήκε αναπνευστήρας και από τότε δεν χρειάστηκε να παρέμβουμε ξανά. Ως απότοκο της ανακοπής το παιδί είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια, η οποία προδιαθέτει για επεισόδια σπασμών. Από εκεί και πέρα το παιδί ήταν σταθερό σε μας. Στα μόνιτορ δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία απλώς είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης και εκεί οφείλονταν η παράταση της νοσηλείας της. Έπρεπε να πάρει την αγωγή του, να βγουν οι επαναληπτικές εξετάσεις, κ.ά. Βγήκε αρχές Ιουνίου αφού μπήκε ο απινιδωτής και ελέγχθηκε ότι όλα δούλευαν καλά. Μετά επέστρεψε στην Πάτρα για να συνεχιστεί η νοσηλεία του».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την έδρα και τους συνηγόρους με τους τόνους στη δίκη, ενίοτε να ανεβαίνουν.

Πρόεδρος: Τα αίτια της βραδυκαρδίας στα παιδιά ποια είναι;

Μάρτυρας: Παρά πολλά.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε βραδυκαρδίες στη Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Εμείς στα μόνιτορ δεν είχαμε καμία καταγραφή, στον χρόνο που είχαμε το παιδί.

Πρόεδρος: Αν είχε κάποιο νόσημα στη καρδιά το οποίο αποτυπώνεται στα ζωτικά σημεία, αυτό θα φαίνονταν;

Μάρτυρας: Σε ό,τι αφορά στα ζωτικά σημεία, θα το είχαμε αποτυπώσει. Όμως δεν αποτυπώσαμε κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Ο πυρετός 39.5 που παρουσίασε το παιδί μπορεί να είναι απότοκο της εγκεφαλοπάθειας ή της λοίμωξης ή και τα δύο;

Μάρτυρας: Απότοκο της εγκεφαλοπάθεια μπορεί να είναι, είναι κάτι συνηθισμένο. Για τη λοίμωξη δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι την είχε. Είχε ένα μικρόβιο αλλά δε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έπαθε λοίμωξη.

Πρόεδρος: Όταν ήρθε το παιδί σε σας πώς ήταν; Ήταν φροντισμένο;

Μάρτυρας: Όταν ήρθε δεν ήμουν εκεί. Την είδα αφού είχε διασωληνωθεί.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάποια πλημμέλεια από τους γιατρούς που την κούραραν πριν;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική Αγωγή: Δώσατε ποτέ κεταμίνη σε ανάνηψη μετά από ανακοπή;

Μάρτυρας: Όχι, δεν χρησιμοποιείται.

Ο Κούγιας επανέρχεται στα περί αγοράς οργάνων

Στη συνέχεια τη σκυτάλη των ερωτήσεων πήρε ο κ. Κούγιας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο χρόνο ανάνηψης της που έγινε στο κοριτσάκι στο Καραμανδάνειο, επαναλαμβάνοντας την υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου περί πλημμελειών των γιατρών στην Πάτρα αλλά και για ….«ψήσιμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τον εντατικολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδ. Ηλιάδη, ώστε οι γονείς του κοριτσιού να δωρίσουν τα όργανά της.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο μάρτυρα από το συνήγορο υπεράσπισης έχουν ως εξής:

Κούγιας: Θα σας πω μια σειρά από επεισόδια για να μου πείτε πως θα τα χαρακτηρίζατε. Δυο επεισόδια με τρομώδεις κινήσεις, το ένα το διηγήθηκε το παιδί…. Τι αιτία μπορούν να έχουν;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω, πρέπει να πάει σε νευρολόγο…

Κούγιας: Το έστειλαν στον νευρολόγο και είπε ότι όλα είναι φυσιολογικά. Τι πρέπει να κάνει μετά ο παιδίατρος για τους σπασμούς;

Μάρτυρας: Συγγνώμη αλλά η ορολογία είναι μπλεγμένη. Άλλο πράγμα οι τρομώδεις κινήσεις άλλο οι σπασμοί, οι οποίο είναι καθαρά νευρολογικό ζήτημα.

Κούγιας: Ο νευρολόγος είπε ότι όλα είναι φυσιολογικά, τι πρέπει να κάνει μετά ένας παιδίατρος. Ποια όργανα πρέπει να εξετάσει;

Μάρτυρας: Το σύνηθες είναι να κάνεις ένα εκτεταμένο πάνελ εξετάσεων και καρδιολογική εξέταση. Εμείς όταν έχουμε υποψίες για καρδιολογικό πρόβλημα καλούμε τον καρδιολόγο.

Κούγιας: Εκεί όμως στη Πάτρα δεν τον κάλεσαν …

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω.

Για τον χρόνο στην ΚΑΡΠΑ

Κούγιας: Έχει σημασία ο χρόνος στη ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας: Ναι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να αρχίσει η ΚΑΡΠΑ, μειώνεται δραματικά ο χρόνος επιβίωσης.

Κούγιας: Μπορείτε να μου πείτε τα 60 λεπτά ΚΑΡΠΑ στη Τζωρτζίνα τι συνέπειες θα είχαν για το παιδί;

Μάρτυρας: Είναι αδύνατον να σας απαντήσω….

Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός που έχει γνώση της ηθικής της ιατρικής πρέπει να πιθανολογεί αρνητική έκβαση από τη στιγμή που ξεκινά ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας: Ο γενικός κανόνας αλλά χωρίς “πρέπει” – κανείς δε σου λέει πρέπει να σταματήσεις – είναι ο εξής: Στο 20λεπτο εφόσον δεν έχει επανέλθει η κυκλοφορία μαζευόμαστε η ομάδα και κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και αποφασίζουμε. Μπορεί να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε γιατί έχουμε επέμβει άμεσα, γιατί έχουμε κάνει υψηλού επιπέδου ΚΑΡΠΑ. Στο 20λεπτο δηλαδή αρχίζουμε και σκεφτόμαστε αλλά χωρίς πρέπει.

Κούγιας: Συμφωνείτε με αυτό που λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακοπή στα 4 λεπτά, μετά έρχεται εγκεφαλική βλάβη.

Μάρτυρας: Αυτό που λέει είναι ότι αν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς οξυγόνο μπορεί να υποστεί βλάβες. Λέει αν δεν ξεκινήσεις ΚΑΡΠΑ στα 4 πρώτα λεπτά. Οι συνάδελφοι ξεκίνησαν άμεσα.

Κούγιας: Έχουμε όμως καθυστέρηση διανοητική στη Τζωρτζίνα και εγκεφαλοπάθεια...

Μάρτυρας: Άπαξ και ξεκινήσεις ΚΑΡΠΑ την έκβαση δεν μπορεί να στην υπογράψει κανένας ποτέ.

Κούγιας: Έχουν δίκιο οι γονείς να υποπτεύονται ότι τους έγινε μια πλύση εγκεφάλου στο Ρίο με σκοπό μεταμόσχευση οργάνων;

Πρόεδρος; Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;

Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών του Ρίου που όλοι ήρθαν εδώ και είπαν πως η μητέρα ήταν απαθής. Δεν ενημέρωσαν τους γονείς ότι μπορεί να μείνει το παιδί ανάπηρο. Το πήραν από το Καραμανδάνειο και το πήγαν στο Ρίο και εκεί αρχίζει η ιστορία με τη δωρεά οργάνων. Ο κ. Ηλιάδης είπε εδώ ότι είναι καθήκον του αυτό. Μετά άρχισαν με το σύνδρομο Μινχάουζεν και περιμένουμε και εμείς εδώ να διατάξετε την πραγματογνωμοσύνη για την κυρία κατηγορουμένη ώστε να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Γιατί δεν ενημέρωσαν τους γονείς και δεν τους ρώτησαν; Να τους πουν αν θα συνεχίσουν την ΚΑΡΠΑ; Δικαιούμαι να ρωτήσω αφού το παιδί θα έμενε παράλυτο απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, αν σκοπό είχαν τα όργανα του κοριτσιού;.

Πρόεδρος: Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση που δικάζουμε; Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ….

«Ο κ. Ηλιάδης είναι ανήθικος και ας μου κάνει μήνυση»

Κούγιας: Θέλω να αναδείξω την αναξιοπιστία και την ανηθικότητα των γιατρών του Καραμανδάνειου και του Ρίου. Ο κ. Ηλιάδης είναι ανήθικος και ας μου κάνει μήνυση. Αυτή η μάνα έλεγε «πηγαίνετε το παιδί στη ΜΕΘ» όπου δεν μπορούσε να το σκοτώσει. Έχουμε να κάνουμε με αναξιόπιστους μάρτυρες και ρωτάτε τι σχέση έχει η ερώτησή μας; Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζούσε μετά ένα μαρτύριο και δεν τους είπαν ποτέ. Πήγε ο άλλος μετά από 15 λεπτά να κάνει ΚΑΡΠΑ και εσείς τον προστατεύετε; Ο Ηλιάδης τους είπε για τα προβλήματα στο παιδί μετά από δέκα ημέρες και άρχισε το ψήσιμο για να γίνουν δωρητές οργάνων. Ο μάρτυρας είπε ότι στα 20 λεπτά έπρεπε να γίνει σύσκεψη.

Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά και σας άκουσα με προσοχή. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Το δικαστήριο δεν επιτρέπεται να δείχνει ούτε τις ενοχλήσεις του ούτε την ευαρέσκεια του. Σας ζήτησα να εξηγήσετε τι σχέση έχει η κουβέντα -αν έγινε- για μεταμόσχευση με τη διάρκεια της ανάνηψης. Αυτά που λέτε αν έγιναν, έγιναν στη μέση των δυο πράξεων του κατηγορητηρίου. Εδώ έχουμε και δικάζουμε την απόπειρα ανθρωποκτονίας (στο Καραμανδάνειο, σύμφωνα με την κατηγορία) και την τετελεσμένη πράξη (ανθρωποκτονία στο Αγλαΐα Κυριακού). Πως συνδέονται;

Μάρτυρας: Ο μάρτυρας εξετάζεται για το χρονικό διάστημα από τις 10.5 έως τις 5.6. Άρα αναφέρεται στο διάστημα μετά την ανακοπή.

Πρόεδρος: Ακριβώς αυτό σας λέω….

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή δικάσιμο ο συνήγορος τη Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε και γραπτώς το αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στην κατηγορούμενη μητέρα, προκειμένου να αποκλειστεί ότι αυτή πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X