ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εφιάλτης η φωτιά στη Ρόδο (vid)

Ανησυχία για τον «ακραίο κίνδυνο» και τις αναζωπυρώσεις

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για έκτη ημέρα αφήνοντας πίσω της χιλίαδες καμμένα στρώμματα με τις αρχές να προχωρούν σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης των τελευταίων ετών. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Όπως φαίνεται στα βίντεο του protothema.gr, η φωτιά το πρωί της Κυριακής συνεχίζει την πύρινη καταστροφή της στο χωριό Κιοτάρι με τους κατοίκους να προσπαθούν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

Δείτε βίντεο από το πρωί της Κυριακής στο Κιοτάρι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακοιγιάννη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρχαν ενεργές καύσεις στην περιμετρο της πυρκαγιάς ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι αναζωπυρώσεις όσο θα περνάει η ώρα και οι οποίες, όπως είπε, «αναμένεται να γίνουν εντονότερες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και νωρίτερα».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Ρόδο δεδομένου οτι η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους».

Αναλύοντας την επιχειρησιακή τακτική της πυροσβεστικής ο έτερος εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι «τα αεροσκάη επιχειρούν στο πρώτο ρέμα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι καθώς εκεί προσπαθούμε να κάνουμε δυναμική ανακοπή του μετώπου».

Το δεύτερο σημείο που επικεντρώνουμε είναι βόρεια προς Απόλλωνα όπου και εκεί κάνουν ρίψεις εναέρια μέσα καθώς εκεί έχουμε έχουμε παρατεταγμένα οχήματα». «Έχουμε αντίξοες συνθήκες και περιμένουμε πιο δύσκολες» πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός.

Δείτε βίντεο από τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Κιοτάρι

Δείτε βίντεο από τα Λάερμα

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της φωτιάς, στο κέντρο και ανατολικά της Ρόδου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από πέντε ελικόπτερα - τα 2 της αεροπορίας στρατού - και τρία αεροσκάφη ενώ για αργότερα έχει προγραμματιστεί η απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους από Τσεχία και δύο από Τουρκία.

Τη μάχη στο έδαφος δίνουν 204 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα ενώ στη Ρόδο έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου νέες ενισχύσεις με δύο C-130 που απογειώθηκαν από Ελευσίνα.

Πρόκειται για δύο ομάδες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με 40 πυροσβεστες και 10 οχήματα και μια ομάδα ΕΜΟΔΕ (δασοπυροσβέστες) με 14 πυροσβεστες και ένα όχημα. Με το C-130 μετέβη στη Ρόδο και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σήμερα με το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Ρόδο το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ομάδα Ίκαρος με τα drones της πυροσβεστικής.

Ενδεικτική της έντασης της φωτιάς και του πόσο ανεξέλεγκτα κινείται ήταν η απόστολή μηνύματος 112 για εκκένωση έξι περιοχών μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αρχικά το 112 εστάλη για εκκένωση σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο προς Αρχάγγελο και στη συνέχεια για εκκένωση στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς Ρόδο.

Το ανησυχητικό είναι, πάντως, ότι η Ρόδος είναι μια από τις συνολικά 13 περιοχές της Ελλάδας - Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας- για τις οποίες υπάρχει ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με την νέα θερμική έξαρση να δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Σε κλειστό γυμναστήριο οι πυρόπληκτοι

Εν τω μεταξύ, δεκάδες Ροδίτες βρέθηκαν στο κλειστό γήπεδο για να ετοιμάσουν τον χώρο για τη φιλοξενία των πυρόπληκτων. Εθελοντές καταγράφουν τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται προσωρινά στο κατάλυμα.

Παράλληλα, θα διατεθούν αίθουσες σε ιδιωτικά σχολεία όπου και εκεί έχουν σπεύσει και εθελοντές για να συντονίσουν την κατάσταση.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση