ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οργή για την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Βίντεο και φωτογραφίες από την επίδειξη που προκάλεσε την αντίδραση της Μενδώνη

Την οργή της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνας Μενδώνη, και όχι μόνο προκάλεσε η επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επίδειξη μόδας του οίκου Erdem για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024-2025 περιελάμβανε γνωστά ονόματα, όπως η Άνα Γουίντουρ και η ηθοποιός Λίλι Τζέιμς.

Ο οίκος μόδας Erdem ανήκει στον Τουρκοβρετανό (με πατέρα Τούρκο και μητέρα Βρετανή) Ερντέμ Μοραλιόγλου, έναν πασίγνωστο διεθνώς σχεδιαστή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε αμέσως μετά το τέλος της επίδειξης.

Στη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την αγανάκτησή της, τονίζοντας πως οι ιθύνοντες ευτελίζουν το μνημείο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Δείτε βίντεο από την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα:

Με έμπνευση από τη Μαρία Κάλλας

Όπως είπε ο ίδιος ο Erdem, η έμπνευση πίσω από τη νέα του συλλογή ήταν η σοπράνο Μαρία Κάλλας και η θρυλική της εμφάνιση ως Μήδειας στη Σκάλα του Μιλάνου το 1953. «Το ντεμπούτο της θρυλικής σοπράνο Μαρία Κάλλας ως εκδικητικής "μάγισσας" της ελληνικής μυθολογίας, ανέβηκε σε συνεργασία με τον Σικελό καλλιτέχνη, γλύπτη και σκηνογράφο Salvatore Fiume», είπε ο σχεδιαστής στην αρχή του σόου.

Όταν ο Μοραλιόγλου είχε ζητήσει άδεια για να παρουσιάσει την κολεξιόν του στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σκεφτόταν την ελληνικότητα της Κάλλας. «Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στην Ελλάδα και έκανε το όνομά της στην παγκόσμια σκηνή. Ήθελα να κάνω την επίδειξη σε αυτόν τον χώρο που αποτελεί την επιτομή της ελληνικότητάς της», είπε, προσθέτοντας: «Βρήκα ενδιαφέρουσα την ιδέα ότι κάποιος ξεκίνησε από κάπου και κατέληξε κάπου αλλού».

Μάλιστα, ανέβασε σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram:

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ERDEM (@erdem)

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση