ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από 45 μέρες

Θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη από το κόμμα

ΚΥΠΕ

Την παραίτησή της ανακοίνωσε η Λιζ Τρας με μία σύντομη δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, μόλις 45 ημέρες μετά από την ανάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως είπε, επικοινώνησε με τον βασιλιά Κάρολο για να τον ενημερώσει ότι παραιτείται από τη θέση της ηγέτιδος του Συντηρητικού Κόμματος.

Θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη από το κόμμα, κάτι που όπως τόνισε συμφωνήθηκε ότι θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η κα Τρας αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες αναδείχθηκε Πρωθυπουργός και στο όραμά της για τόνωση της ανάπτυξης, αλλά σημείωσε πως αναγνωρίζει ότι «δεδομένης της κατάστασης» δεν μπορεί να υλοποιήσει την εντολή που έλαβε.

Η δήλωση της πρωθυπουργού προέκυψε μετά από πολύωρη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ της κ. Τρας με τον επικεφαλής της εσωκομματικής Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τερέζ Κόφεϊ και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικ Μπέρι.

Η Επιτροπή 1922 είναι το όργανο, που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του καταστατικού του κόμματος και ο σερ Γκρέιαμ ο παραλήπτης των επιστολών δυσπιστίας των βουλευτών των Τόρις κατά του εκάστοτε ηγέτη.

Μέχρι το μεσημέρι 16 βουλευτές των Τόρις είχαν ταχθεί δημοσίως υπέρ της παραίτησης της Πρωθυπουργού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση