ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτοί είναι οι 13 Ισραηλινοί που απελευθέρωσε η Χαμάς

Ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου (25/11) ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και 4 Ταϊλανδούς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι 17 όμηροι βρίσκονται τώρα μέσα στο Ισραήλ αφού μεταφέρθηκαν από τη Γάζα με νηοπομπή του Ερυθρού Σταυρού αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Εκπρόσωποι από το ICRC μόλις μετέφεραν 17 ομήρους μέσω Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων 13 Ισραηλινών και 4 Ταϊλανδών ομήρων, στις Ειδικές Δυνάμεις ISA και IDF, καθώς κατευθύνονται προς τα ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι και να τους συνοδεύσουμε και τις οικογένειές τους. Παραμένουμε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στα σπίτια τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Βίντεο με την απελευθέρωση των ομήρων και την παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό έδωσε στη δημοσιότητα και η Χαμάς.

Την ίδια ώρα οι οικογένειες των Παλαιστινίων περιμένουν να συναντήσουν μια δεύτερη ομάδα 39 Παλαιστινίων κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Η Ισραηλινή Αρχή Φυλακών επιβεβαίωσε ότι και οι 39 είχαν εγκαταλείψει τους χώρους φυλάκισής τους —οι φυλακές Damon και Megiddo στο Ισραήλ και φυλακή Ofer στη Δυτική Όχθη— νωρίτερα το Σάββατο. Από αυτούς, οι 33 είναι άνδρες έφηβοι και οι έξι γυναίκες.

Με βάση πληροφορίες από την Ισραηλινή Αρχή Φυλακών και τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, μια ΜΚΟ που προωθεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, οι 15 από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο εξέτιζαν ποινές, κυρίως για επιθέσεις σε Ισραηλινούς.

Οι άλλοι 24 κρατήθηκαν σε αυτό που ονομάζεται διοικητική κράτηση, που σημαίνει ότι κρατήθηκαν χωρίς να γνωρίζουν καμία κατηγορία εναντίον τους και χωρίς καμία νομική διαδικασία.

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι της 2ης ημέρας

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών δημοσίευσαν το καθένα τα ονόματα και τις ηλικίες και των δεκατριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς:

Επάνω σειρά, από αριστερά: Noga Weiss, Shiri Weiss, Adi Shoham, Naveh Shoham και Yahel Shoham. Μέση σειρά, από αριστερά: Maya Regev, Noam Avigdori, Sharon Avigdori, Hila Rotem και Emily Hand. Κάτω σειρά, από αριστερά: Shoshan Haran, Alma Or και Noam Or.


Shoshan Haran, 67
Shiri Weiss, 53
Σάρον Αβιγκντόρι, 52 ετών
Adi Shoham, 38
Maya Regev, 21
Noga Weiss, 18
Noam Or, 17
Άλμα Ορ, 13
Hila Rotem, 13
Noam Avigdori, 12
Emily Hand, 9
Naveh Shoham, 8
Yahel Shoham, 3

Ο Dror Or, ο πατέρας του Noam και του Alma Or, εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η Yonat Or, η μητέρα των παιδιών και σύζυγος του Dror, σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Η Raaya Rotem, η μητέρα της Hila Rotem, κρατείται επίσης στη Γάζα.

Το Ισραήλ προσπαθεί να προσδιορίσει γιατί η μητέρα της 13χρονης Rotem δεν απελευθερώθηκε με την κόρη της

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να προσδιορίσει γιατί μια μητέρα που είχε συλληφθεί όμηρος στις 7 Οκτωβρίου δεν απελευθερώθηκε χθες μαζί με την κόρη της.

Η Hila Rotem, 13 ετών, ήταν μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού και το φόρουμ για ομήρους και αγνοούμενους.

Η Raaya Rotem, η μητέρα της Hila, δεν περιλαμβάνεται στους ομήρους που απελευθερώθηκαν. Η Hila και η Raaya, 54 ετών, απήχθησαν από το Kibbutz Be'eri στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι μητέρες και τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται βάσει της συμφωνίας.

«Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι άγνωστο πού είναι και τι της συνέβη».

Αγωνιώδης η δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης των ομήρων

Αγωνία επικράτησε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη ημέρα ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τη διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Και το Σάββατο ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 η δεύτερη φάση της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων αλλά υπήρξε καθυστέρηση και μεταφέρθηκε για αργότερα. Έτσι λίγο μετά τις 17:00 οι Times of Israel μετέδωσαν πως η διαδικασία άρχισε, ωστόσο το αναίρεσαν κάνοντας λόγο για «δραστηριότητα αεράμυνας και εκρήξεις πάνω από τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Χαμάς αποφάσισε, ξαφνικά, να καθυστερήσει την απελευθέρωση καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των όρων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «για να δώσει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε, χθες, περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση