ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποκαλύψεις Πομπέο: «Έχουμε πληροφορίες... από εργαστήριο στην Ουχάν ο ιός»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους Κινέζους να αφήσουν τον ΠΟΥ να ερευνήσει ελεύθερα όλα τα δεδομένα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διερευνήσει πλήρως την πιθανότητα ο ιός SARS-Cov2 να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στην Ουχάν (WIV), αποκαλύπτοντας νέες μυστικές πληροφορίες από την Κοινότητα Πληροφορίων των ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα.

Ο Πομπέο απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον ΠΟΥ την Παρασκευή το βράδυ, μία ημέρα μετά την προσγείωση της ερευνητικής ομάδας του Οργανισμού στην Ουχάν, όπου υπό αυστηρή κινεζική εποπτεία, φέρεται να μην ερευνούν το εργαστήριο της πόλης.

«Το Πεκίνο συνεχίζει σήμερα να αποκλείει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που οι επιστήμονες χρειάζονται για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν τον θανατηφόρο ιό και τον επόμενο», δήλωσε ο Πομπέο, καθώς αποκάλυψε προηγουμένως πληροφορίες που εμπλέκουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Οουχάν με την προέλευση της πανδημίας.

Μεταξύ των νέων πληροφοριών, περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα COVID-19, ότι οι επιστήμονες εκεί εργάζονταν πάνω σε έναν κορωνοϊό νυχτερίδας που είναι κατά 96,2% όμοιος γενετικά με τον ιό που προκαλεί την COVID και ότι το εργαστήριο έχει μυστικούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Οι ειδικοί έχουν απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα ότι ο ιός που προκαλεί την COVID ήταν ανθρωπογενής, ενώ ο Πομπέο δεν υπέδειξε ότι ο ιός κατασκευάστηκε ή απελευθερώθηκε σκόπιμα. Αντ' αυτού, έθεσε την πιθανότητα ότι ήταν ένας φυσικός ιός που διέφυγε κατά λάθος από το εργαστήριο μέσω ασταθών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Οι τυχαίες λοιμώξεις στα εργαστήρια έχουν προκαλέσει αρκετές προηγούμενες εκδηλώσεις ιών στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας SARS το 2004 στο Πεκίνο που μόλυνε εννέα ανθρώπους και σκοτώνοντας έναν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ενημερωτικό έγγραφο.

Η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη στην ενημέρωση του Πομπέο ήταν η πληροφορία που υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Ουχάν αρρώστησαν με «συμπτώματα σύμφωνα με την COVID-19 και τις κοινές εποχιακές ασθένειες»
το φθινόπωρο του 2019, μήνες πριν ξεσπάσει η επιδημία στην Ουχάν.

«Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού του ανώτερου ερευνητή του εργαστηρίου ότι υπήρχε 'μηδενική μόλυνση' μεταξύ του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων με ιούς SARS-CoV-2 ή SARS», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο αποκάλυψε επίσης ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο μελετούσαν ένα κορωνοϊό νυχτερίδας γνωστό ως RaTG13, «τουλάχιστον από το 2016».

Το στέλεχος RaTG13 αναγνωρίστηκε από το εργαστήριο της Ουχάν ως το γενετικώς πλησιέστερο δείγμα στον SARS-CoV-2, με ομοιότητα 96,2%.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το εργαστήριο έλαβε το RaTG13 από μια σπηλιά στην επαρχία Γιουνάν το 2013, αφού αρκετοί ανθρακωρύχοι πέθαναν εκεί από «ασθένεια σαν το SARS».

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε επίσης ότι αν και φαινομενικά είναι μη στρατιωτικός θεσμός, το εργαστήριο της Ουχάν έχει εργαστεί σε «μυστικά έργα με τον στρατό της Κίνας».

«Το WIV έχει εμπλακεί σε διαβαθμισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε ζώα, εκ μέρους του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017», ανέφερε και κάλεσε το Πεκίνο να επιτρέψει στην ομάδα έρευνας του ΠΟΥ να ενεργήσει ελεύθερα για να συνεχίσει την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο εργαστήριο.

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X