ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από την «Ανοσία της αγέλης»... στροφή 180 μοιρών η Βρετανία

Η τρομακτική πρόβλεψη που ανάγκασε τον Βρετανό πρωθυπουργό να αλλάξει στάση

Έκτακτο νομοσχέδιο για μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού καταθέτει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην αστυνομία να συλλαμβάνει άτομα που θεωρείται πως μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού αλλά δεν υπακούν στις οδηγίες κοινωνικής απομόνωσης, επιτρέπει το κλείσιμο των συνόρων εφόσον κριθεί σκόπιμο, δίνει πλήρη αρμοδιότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε προσωρινό κλείσιμο σχολείων ή να τα κρατήσει υποχρεωτικά ανοιχτά, επιτρέπει την ενεργοποίηση στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας συνταξιοδοτημένων γιατρών και φοιτητών ιατρικής κ.ά.

Τα μέτρα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το νομοσχέδιο θα περάσει εντός της εβδομάδας χωρίς ψηφοφορία.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο «όταν είναι απολύτως απαραίτητο».

Εν τω μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία, τα Sainsbury’s ανακοίνωσαν ότι κάθε πελάτης θα μπορεί να αγοράζει έως τρία τεμάχια από κάθε νωπό τρόφιμο και έως δύο τεμάχια από διάφορα άλλα δημοφιλή προϊόντα όπως, σαπούνια, χαρτί υγείας και γάλα μακράς διάρκειας.

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αλλά τα μέτρα υιοθετούνται για να προλαβαίνουν περισσότεροι καταναλωτές τα προμηθεύονται τα απαραίτητα.

Ανάλογα όρια εφαρμόζουν πλέον και οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η τρομακτική πρόβλεψη που ανάγκασε τον Βρετανό πρωθυπουργό να αλλάξει στάση

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή κοινωνική επαφή και τα περιττά ταξίδια. Την ίδια ημέρα είχε δημοσιοποιηθεί από το Imperial College μια μελέτη ομάδας με επικεφαλής τον κορυφαίο επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον. Αυτή, προέβλεπε καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν ληφθούν νέα μέτρα. Και κυρίως, έκανε λόγο για τον κίνδυνο 250.000 θανάτων στη Βρετανία με το ισχύον πλάνο αντιμετώπισης. Αυτή η μελέτη βοήθησε στην αλλαγή της θέσης της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters, που επικαλείται ανθρώπους που μετείχαν στη λήψη της απόφασης. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι επιτάχυνε τα σχέδιά της, ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών.

Τι προέβλεπε η μελέτη

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:

- Αν δεν είχε ληφθεί καμία ενέργεια απέναντι στον κορωνοϊό, θα προκαλούσε 510.000 θανάτους στη Βρετανία και 2,2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ. «Η επιδημία προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από ό,τι στη Βρετανία και να κορυφωθεί λίγο αργότερα. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη γεωγραφική κλίμακα των ΗΠΑ, που οδηγεί σε πιο διαχωρισμένες τοπικές επιδημίες στις πολιτείες», αναφέρει η μελέτη.

- Το προηγούμενο πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης για τον έλεγχο του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του κατ'οίκον περιορισμού των ύποπτων κρουσμάτων, που δεν περιλαμβάνει περιορισμούς για την ευρύτερη κοινωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο 250.000 ανθρώπων. «Η προσέγγιση πιθανότατα θα είχε αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους όπως και ότι θα ξεπερνιούνταν τα όρια του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα των μονάδων εντατικής θεραπείας».

- Η μελέτη ανέφερε ότι η στρατηγική των δρακόντειων μέτρων είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ιού. «Για αυτό καταλήγουμε ότι η επιδημιολογική καταστολή είναι η μοναδική βιώσιμη στρατηγική επί του παρόντος. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι βαριές», ανέφερε η μελέτη. «Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει ήδη παρόμοια μέτρα, αλλά ακόμη κι αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο αυτής της επιδημίας (όπως η Βρετανία) πρέπει να το κάνουν άμεσα», επισήμανε ακόμη.

- Το 9% των ανθρώπων που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, από 80 ετών και άνω, θα πεθάνουν αν μολυνθούν, ανέφερε η μελέτη. - Ο υγειονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού συγκρίνεται με εκείνον της καταστροφικής επιδημίας της γρίπης το 1918. «Την τελευταία φορά που ο κόσμος αντέδρασε σε μία παγκόσμια επιδημία της κλίμακας της πανδημίας του Covid-19, χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια, ήταν το 1918-19».

- Για να αντιμετωπιστεί η επιδημία πρέπει να είναι σε ισχύ οι περιορισμοί μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο σε 12-18 μήνες. «Η μεγαλύτερη πρόκληση της καταστολής είναι ότι αυτός ο τύπος της εντατικής παρέμβασης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο (πιθανόν σε 18 μήνες ή περισσότερο) με δεδομένο ότι προβλέπουμε πως η μετάδοση θα επανέλθει γρήγορα, αν χαλαρώσουν τα μέτρα», ανέφερε η μελέτη. Με πληροφορίες από το Reuters 

Πηγή: ΚΥΠΕ/lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X