ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απεργία ελεγκτών απειλεί το καλοκαίρι των Ευρωπαίων

Κίνδυνος καθυστερήσεων-ακυρώσεων για 12.500 πτήσεις ημερησίως

Διακοπές με εμπόδια περιμένουν οι Ευρωπαίοι, καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Eurocontrol θα καθυστερήσει ή θα ακυρώσει χιλιάδες ευρωπαϊκές πτήσεις.

Έως και τρεις στις δέκα ευρωπαϊκές πτήσεις μπορεί να κινδυνεύουν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν, αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν ότι θα απεργήσουν.

Οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, φέρεται να δήλωσαν ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, αφού οι συνομιλίες με την εργοδοσία κατέρρευσαν σχετικά με τις αμοιβές, το προσωπικό και άλλα.

Οι οικογένειες που ελπίζουν σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι πρέπει τώρα να περιμένουν να μάθουν αν οι πτήσεις τους θα πληγούν, με τις ημερομηνίες της απεργίας να αποκαλύπτονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις έως και 12.600 πτήσεων την ημέρα σε όλη την ήπειρο, δήλωσε στους Times πηγή του κλάδου.

Προειδοποίησε ότι «σε μια ολοκληρωμένη απεργία, το 20-30% των πτήσεων θα είχε τουλάχιστον καθυστερήσεις. Πρόκειται για μεγάλους αριθμούς».

Η Eurocontrol αναμένει να εξυπηρετήσει 33.000 καθημερινές πτήσεις για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, οι οποίες θα αυξηθούν σε περισσότερες από 34.000 τις Παρασκευές.

Πρώτο κύμα απεργιών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Eurocontrol

Ανώτερη πηγή των αεροπορικών εταιρειών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο αντίκτυπος των απεργιών θα μπορούσε να είναι «μαζικός και εξαιρετικά ανασταλτικός», προσθέτοντας ότι δεν είχε γίνει μεγάλος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους απεργίας.

Ένα πρώτο κύμα απεργιών πρόκειται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές των Times.

Αξιωματούχοι του οργανισμού πιστεύουν ότι είναι πλέον «αναπόφευκτο» και θα στοχεύει στην έναρξη της κύριας περιόδου σχολικών διακοπών στην Αγγλία και την Ευρώπη.

Ο Στιούατ Γουίνγκεϊτ, αξιωματούχος του αεροδρομίου Gatwick στο Λονδίνο, δήλωσε στους Times ότι οι απεργίες στον ευρωπαϊκό έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο αυτό το καλοκαίρι.

Το Eurocontrol διαχειρίζεται περισσότερα από 96.000 μηνύματα την ημέρα από πιλότους και αεροπορικές εταιρείες, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και οι ασυνέπειες πρέπει να αντιμετωπιστούν χειροκίνητα.

Κάθε πιλότος που πετά μέσα ή πάνω από την Ευρώπη υποχρεούται να υποβάλει σχέδιο πτήσης στο κέντρο επιχειρήσεων του Eurocontrol, όπως ορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το κέντρο επικυρώνει το σχέδιο και διασφαλίζει ότι πολλά αεροπλάνα στην περιοχή δεν έχουν το ίδιο «διακριτικό κλήσης», έναν τρόπο αναγνώρισης των αεροσκαφών.

Ο οργανισμός ενεργεί ως «διαχειριστής δικτύου περιοχής», ώστε οι πτήσεις να μπορούν να διασχίζουν τα εθνικά σύνορα και να μεταβαίνουν με ευκολία μεταξύ των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Είναι επίσης υπεύθυνος για τις χρονοθυρίδες προσγείωσης και αναχώρησης σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ εκδίδει χρονοθυρίδες προσγείωσης και αναχώρησης σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η επιστολή του συνδικάτου

Η Union Syndicale Bruxelles (USB), η οποία εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους στην ΕΕ, έγραψε επιστολή προς τους διευθυντές, απαιτώντας να προσληφθούν άμεσα επιπλέον ελεγκτές, επικαλούμενη έλλειψη 25%, σε προσωπικό περίπου 40 ελεγκτών. Στην επιστολή προστίθεται ότι το συνδικάτο δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, ειδικός του κλάδου δήλωσε στους Times ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις προσλήψεις μετά την πανδημία, που οδήγησε πολλούς εργαζόμενους σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Η εξεύρεση νέου προσωπικού για μια τόσο αγχωτική εργασία -η οποία σε καθιστά υπεύθυνο για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων- ήταν μια πρόκληση.

Αυτό συμβαίνει αφού ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Ραούλ Μεντίνα, προέτρεψε τα αεροδρόμια και τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να αυξήσουν τις προσλήψεις και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να τηρήσουν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Κίνδυνος «υπερφόρτωσης» στην κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών

Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol πρόσθεσε ότι ο εναέριος χώρος στην Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «υψηλή υπερφόρτωση» της κυκλοφορίας τις περισσότερες ημέρες του φετινού καλοκαιριού σε πολλές πολυσύχναστες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως η Ρεμς και η Μασσαλία στη Γαλλία, η Αθήνα στην Ελλάδα και η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία.

Προειδοποιήσεις αυτού του είδους έχουν επίσης εκδοθεί για το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ για ημέρες αιχμής, όπως οι Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Αυτές οι υπερφορτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις πτήσεων, καθώς τα αεροπλάνα μπορεί να αναγκαστούν να πετάξουν μεγαλύτερες διαδρομές για να αποφύγουν περιοχές γεμάτες κίνηση.

Εκπρόσωπος της Eurocontrol δήλωσε στους Times ότι γνωρίζουν τις προθέσεις για απεργία, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, ενώ επέμεινε ότι ο οργανισμός «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τις διαπραγματεύσεις ανοιχτές».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση