ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανθρωποκυνηγητό για τον δολοφόνο του Μιχάλη

Νέα Φιλαδέλφεια: Τριήμερο απολογιών για τους Κροάτες χούλιγκανς

Το ανθρώπινο δράμα που κυριαρχεί στο μυαλό και τη ψυχή κάθε λογικού ανθρώπου, η πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη, το πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΛΑΣ -η οποία αναζητά στην ΕΔΕ που έχει διαταχθεί το τι πήγε λάθος- και η αντιπαράθεση των κομμάτων για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών συνθέτουν την επόμενη μέρα της τραγωδίας που ζει η Ελλάδα από την περασμένη Δευτέρα.

Σε επίπεδο ερευνών έχουμε μπροστά μας ένα τριήμερο απολογιών, ενώ συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων. Οι απολογίες των Κροατών, οι οποίοι πετούν το μπαλάκι του δολοφονικού χτυπήματος στους Έλληνες συνεργούς τους, θα ξεκινήσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Οι κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι 104 Κροτάτες είναι βαρύτατες. Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη (τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή), φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου), παράνομη οπλοφορία.

Εντωμεταξύ οι Αρχές συνεχίζουν τη έρευνα στο πεδίο, τα κινητά και στα βίντεο που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκε μία ξύλινη τάβλα με καρφιά και αίμα. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, στον χώρο που έλαβαν χώρα τα επεισόδια, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν: μία ιατρική μάσκα μίας χρήσης μαύρου χρώματος με εμφανή ίχνη αίματος, μία μπλούζα μαύρη με λευκή στάμπα, τρεις ενεργοποιημένες φωτοβολίδες με την ένδειξη Torch Verde-Green, μία γυάλινη φιάλη καφέ χρώματος χωρητικότητας 500 ml, μία διαφανή γυάλινη φιάλη χωριτικότητας 355 ml, ένα ζεύγος επικαλαμίδες λευκού χρώματος με την ένδειξη Pro-Pad, ένα τζόκεϊ μαύρου χρώματος με πλαστική επένδυση, τρία αθλητικά παπούτσια μαύρα, ένας αναδιπλούμενος σουγιάς μαύρος συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκους λάμας 9 εκατοστών, ένας αναδιπλούμενος μαύρος σουγιάς συνολικού μήκους 17 εκατοστών και μήκους λάμας 8 εκατοστών, ένα κομμάτι ξύλο μήκους 52 εκατοστών το οποίο φέρει κηλίδα αίματος και στο οποίο είναι καρφωμένο έτερο κομμάτι ξύλου μήκους 20,5 εκατοστά, μία ξύλινα τάβλα μήκους 120 εκατοστών και πλάτους 10 εκατοστών η οποία φέρει καρφιά και κηλίδες αίματος, τρία ξύλινα κοντάρια μήκους 83 εκατοστών εκ των οποίων τα δύο φέρουν κηλίδες αίματος, ένα ξύλινο κοντάρι μήκους 118 εκατοστών το οποίο φέρει ίχνη αίματος, καδρόνια διαφόρων διαστάσεων, σιδερένια σωλήνα 180 εκατοστών, μία πέτρα με ίχνη καστανέρυθρης ουσίας.

*Οι χούλιγκαν σε οικόπεδο, περιμένοντας το σήμα για να επιτεθούν

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ταυτοποίησης των δραστών της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη οι Αρχές έχουν συλλέξει δείγματα γενετικού υλικού από τους κατηγορούμενους, ώστε να συγκριθεί με το ξένο DNA στα ρούχα και τα τραύματα του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ.

Για την τιμή της ΕΛΑΣ

Εντωμεταξύ ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διενέργεια της εσωτερικής έρευνας στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα ανατέθηκε στον προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα. Αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.Εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛΑΣ να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».

Σε πολιτικό επίπεδο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησε χθες με τον πατέρα του 29χρονου Μιχάλη. Ο κ. Οικονόμου συλληπήθηκε τον πατέρα του άτυχου νέου και τον διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι απαιτείται για να βρεθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του. Επίσης, τόνισε πως η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ζήσουμε ξανά μία τέτοια τραγωδία.

«Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος και δεσμεύτηκε πως «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν, όσο ψηλά κι αν είναι. Στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς».

Όμως, η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. «Εδώ και δύο ημέρες η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιάζοντας τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας υποστήριξε πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί χρεωθούν όλα τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακούς. Και δεν ζητάμε παραίτηση απλά του αρμόδιου Υπουργού του κου Οικονόμου για να πέσει ‘’αίμα στην αρένα’’, το ζητάμε ως αναφορά πολιτικής υπαιτιότητας και πραγματική απόδοση ευθυνών για τα πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν, γιατί η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να αποτραπεί, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ανάρτησή της στο facebook, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η UEFA, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύουν ασύγγνωστη χαλαρότητα απέναντι στα τραγικά γεγονότα και υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε επίσημα διαβήματα προς την UEFA και προς την Κροατική Κυβέρνηση, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών, άμεσης εξιχνίασης, πάταξης και αποτροπής των εγκληματικών φαινομένων.

Το προσωπικό δράμα

Σε σταθερή και ασυμπτωματική κατάσταση ήταν χθες στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη, που έχασε τη ζωή του έπειτα από τη δολοφονική επίθεση χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Είναι με φάρμακα, θα έρθει εδώ να συνεχίσει την αγωγή και θα πούμε το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη μας» είπε η θεία του 29χρονου μιλώντας στο Star. Και πρόσθεσε μεταφέροντας τα λόγια της μητέρας του: «Μου είπε "δεν θα ξαναδώ το παιδί μου να έρχεται στο σπίτι"».

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 29χρονου τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρεθεί ο δολοφόνος του παιδιού του. «Δυστυχώς έχουν χαθεί παιδιά, χάθηκε το παιδί μου και φοβάμαι μην χαθούν κι άλλα. Θέλω πρώτα να αποχαιρετήσω το παιδί μου και μετά θα μιλήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Star.

Βελτιωμένη, τέλος, είναι η κατάσταση των τεσσάρων τραυματιών που νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό, μετά τη δολοφονική επιδρομή των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μεταξύ τους, βρίσκεται ένας 37χρονος Κροάτης, ο οποίος φρουρείται. 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση