ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αεροπορικά μυστήρια: Η εξαφάνιση της Έρχαρτ και οι θεωρίες συνομωσίας

Ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν το αεροσκάφος της, 87 χρόνια μετά

Ήταν 2 Ιουλίου 1937 όταν η θρυλική αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ, μαζί με τον πλοηγό της, Φρεντ Νούναν, απογειώθηκαν από το Λάε της Νέας Γουινέας, κατευθυνόμενοι προς την επόμενη στάση τους. Η 39χρονη Αμερικανίδα, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη της και χωρίς στάση τον Ατλαντικό και ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος και χωρίς στάση τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, επιχειρούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Δεκαοκτώ ώρες αργότερα, επρόκειτο να προσγειωθεί στο νησί Χάουλαντ, περίπου 2.500 μίλια από το Λάε, αλλά δεν έφτασε ποτέ.

Ογδονταεπτά χρόνια μετά την εξαφάνισή της Έρχαρτ και μετά από τη διατύπωση χιλιάδων σεναρίων -λογικών και μη- Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ότι μπορούν να δώσουν την απάντηση. Αυτό γιατί πιστεύουν ότι εντόπισαν το αεροσκάφος Lockheed Electra με το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος 4.877 μέτρων. Η ομάδα των ερευνητών, η οποία χαρτογραφεί τον βυθό του ωκεανού χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, είδαν στην απεικόνιση του σόναρ ένα αντικείμενο που μοιάζει αρκετά με αεροσκάφος και ακόμα περισσότερο με το Lockheed 10-E Electra της Έρχαρτ. Είναι αυτό;

Εάν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, θα έχουν λύσει, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών- αφήνοντας άλυτα δεκάδες άλλα. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητούσαν ένα σημάδι του αεροσκάφους ή της Έρχαρτ για δεκαοκτώ μήνες, «σαρώνοντας» απόσταση περίπου 250.000 τετραγωνικών μιλίων στον ωκεανό, σε μια επιχείρηση που θα γινόταν η ακριβότερη της ιστορίας (μέχρι να καταρριφθεί κι αυτό το ρεκόρ), καθώς κόστιζε 250.000 δολάρια τη μέρα- ποσό εξωφρενικό για την εποχή. Παρόμοιες έρευνες έγιναν και για άλλα αεροσκάφη που χάθηκαν μυστηριωδώς και αναμένουν την ώρα που θα εντοπιστούν. Πότε θα λυθούν και αυτά τα μυστήρια;

Τα σενάρια συνωμοσίας

Η Ακτοφυλακή κήρυξε την Έρχαρτ και τον Νούναν νεκρούς μετά από 18 μήνες, υποθέτοντας ότι έμειναν από καύσιμα και συνετρίβησαν στον Ειρηνικό. Η εξήγηση αυτή αμφισβητήθηκε από ιδιώτες και όχι μόνο ερευνητές που έκαναν τις δικές τους έρευνες και πολλοί από αυτούς διατύπωσαν πολλές -συχνά δημοφιλείς- θεωρίες συνωμοσίας, ανάγοντας την εξαφάνιση της Έρχαρτ σε ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα. Σήμερα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός του κακού καιρού, με την κόπωση της Έρχαρτ και του Νούναν, αλλά και του αεροσκάφους από το μακρύ ταξίδι, συντέλεσαν στη συντριβή του.

Το πρώτο σενάριο διατυπώθηκε τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή της. Τότε, μια αποστολή στο Νικουμαρόρο ανέσυρε αρκετά ανθρώπινα οστά, συμπεριλαμβανομένου ενός κρανίου. Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τενεσί εξέτασε τα οστά και διαπίστωσε ότι ήταν πιθανότατα της Έρχαρτ, καθώς είχαν μεγαλύτερη ομοιότητα με την αεροπόρο από ό,τι με το 99% των ατόμων του δείγματος αναφοράς, σύμφωνα με τη μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Forensic Anthropology. Δεν βρέθηκαν λείψανα του Νούναν, αν και μεταξύ των λειψάνων υπήρχε ένα κουτί με εξάντα παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούσε ο πλοηγός.

Αυτή η θεωρία λέει ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν προσγειώθηκαν στο Νικουμάρορο και πέθαναν εκεί. Πιστεύουν ότι συνέχισαν την πορεία τους και, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν το νησί Χάουλαντ όπου αναμένονταν για ανεφοδιασμό, έκαναν αναγκαστική προσγείωση στο Νικουμάρορο και έστειλαν μια σειρά από ραδιοφωνικά μηνύματα. Οι αμερικανικές αρχές πάντως, αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των 57 σημάτων που έλαβαν πολίτες σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία εξ αυτών, έλεγε το εξής: «Πήραμε νερό, ο πλοηγός μου είναι βαριά τραυματισμένος... χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη και πρέπει να έχουμε βοήθεια. Δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ ακόμα».

Κατά μια άλλη θεωρία -που στηρίζουν αρκετοί επιστήμονες- η Έρχαρτ και ο Νούναν ξεβράστηκαν ως ναυαγοί στο Νικουμάρορο, όπου βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι εξουθενωμένοι αεροπόροι δέχτηκαν επίθεση από γιγαντιαία καβούρια που ζουν ως σήμερα στο νησί και άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η Earhart έκανε αναγκαστική προσγείωση στα νησιά Μάρσαλ και αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες, όπου τελικά πέθανε. Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν τη θεωρία τους με μια φωτογραφία από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα και έναν άνδρα που μοιάζουν με την Έρχαρτ και τον Νούναν. Οι ιαπωνικές αρχές απάντησαν επισήμως ότι δεν υπάρχουν αρχεία που να δείχνουν ότι τέθηκαν ποτέ υπό κράτηση οι δυο τους.

Ένα άλλο (επίσης αμφισβητούμενο) παρακλάδι αυτής της θεωρίας, το οποίο διαδόθηκε από τον συνταξιούχο ταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας Τζόζεφ Γκέρβαϊς, είναι ότι η Έρχαρτ επέζησε από την ιαπωνική αιχμαλωσία και επέστρεψε λαθραία στις ΗΠΑ μεταμφιεσμένη σε καλόγρια, όπου εγκαταστάθηκε για να ζήσει στο Monroe Township του Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με το National Geographic, ο ταγματάρχης... μπέρδεψε την τραπεζική υπάλληλο Αϊρίν Μπόλαμ με την Έρχαρτ, προφανώς λόγω των σωματικών ομοιότητων. Η Μπόλαμ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και κέρδισε αποζημίωση.

Τα άλλα μυστήρια:

Malaysia Airlines MH370: Εξαφανίστηκε το 2014

Στις 8 Μαρτίου του 2014 το επιβατικό Boeing 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, με 239 επιβάτες, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Δεν υπήρξε κανένα SOS, καμία κλήση, κανένα σημάδι. Απλά το αεροσκάφος δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Μια τεράστια επιχείρηση -η μεγαλύτερη στον κόσμο- με αεροσκάφη και πλοία από κάθε γωνιά του πλανήτη έψαξε τεράστιες εκτάσεις στον Ινδικό Ωκεανό για μήνες. Δεν βρέθηκε τίποτα, ούτε ένα κομμάτι του αεροσκάφους. Και το μυστήριο γιγαντώθηκε. Με την πιθανότερη εκδοχή να θεωρείται ότι ο ένας από τους δύο πιλότους προκάλεσε αποσυμπίεση στο αεροσκάφος, το πέταξε για ώρες πάνω από τον Ινδικό για να εξαφανίσει τα ίχνη του και το έριξε σε -άγνωστο ως σήμερα- σημείο, το Διαδίκτυο γέμισε με θεωρίες συνομωσίας. Κάποιοι λένε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε μυστική βάση των ΗΠΑ και οι επιβάτες απήχθησαν, κάποιοι ότι καταρρίφθηκε από κινεζικά μαχητικά, κάποιοι ότι έγινε τρομοκρατική επίθεση την οποία απέκρυψαν οι αρχές της Μαλαισίας. Φυσικά, τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το μόνο που συνέβη, είναι ότι ξεβράστηκαν κάποια κομμάτια αεροσκάφους, πιθανότατα του συγκεκριμένου, στις ακτές της Αυστραλίας. Ίσως, μετά από 90 χρόνια, κάποιοι ερευνητές εντοπίσουν το κουφάρι του μοιραίου Boeing στον βυθό...

Πτήση 19: Τα 5 συν 1 βομβαρδιστικά που χάθηκαν το 1945 στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Ήταν 5 Δεκεμβρίου 1945 όταν πέντε βομβαρδιστικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έκαναν εκπαιδευτική πτήση στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Το ένα αεροπλάνο πέταγε εκπαιδευτής, ενώ στα υπόλοιπα επέβαιναν ειδικευμένοι πιλότοι. Από τις ραδιοεπικοινωνίες προέκυψε ότι ο εκπαιδευτής χάθηκε όταν οι πυξίδες δεν λειτούργησαν σωστά. Η ραδιοεπικοινωνία διακόπηκε πριν προσδιοριστεί το ακριβές πρόβλημα και δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη των αεροσκαφών.
Γιγαντώνοντας το μυστήριο, ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης που στάλθηκε για να αναζητήσει την πτήση 19 εξαφανίστηκε επίσης. Το αεροπλάνο περιπολίας, το οποίο απογειώθηκε αργότερα εκείνη την ημέρα, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ακουστεί έκτοτε.

Αυτό, ήταν "βούτυρο στο ψωμί" όσων διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας. Έχουν διατυπωθεί κάθε είδους, με επικρατέστερη αυτή που λέει ότι τα έξι αεροσκάφη μπήκαν σε ένα τρίγωνο όπου συμβαίνουν μυστηριώδη φαινόμενα, το λεγόμενο Τρίγωνο των Βερμούδων. Κατά τις θεωρίες, τα αεροσκάφη απήχθησαν από εξωγήινους, μπήκαν σε άλλη διάσταση, ταξίδεψαν στο χρόνο και θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον, κατερρίφθησαν από τεράστια θαλάσσια πλάσματα που (υποτίθεται ότι) ζουν στην περιοχή και ότι ένα μυστηριώδες μαγνητικό πεδίο τράβηξε τα αεροπλάνα στον βυθό. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών ο εκπαιδευτής μπέρδεψε τον ορίζοντα, συμπαρασύροντας και τους υπολοίπους πιλότους στον θάνατο, κάτι που επαναλήφθηκε αργότερα με το αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης.

Ιδιωτικό Boeing 727: Εξαφανίστηκε το 2003 στην Αγκόλα

Το ιδιωτικό Boeing 727 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Λουάντα -πρωτεύουσας της Αγκόλα- στις 25 Μαΐου του 2003, με προορισμό την Μπουρκίνα Φάσο. Αναχώρησε με τα φώτα του σβηστά και με δυσλειτουργικό αναμεταδότη.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, αλλά ο μηχανικός πτήσης Μπεν Τσαρλς Παντίγια πιστεύεται ότι είναι ένας από αυτούς. Ορισμένες αναφορές λένε ότι ήταν μόνος του, ενώ άλλες αναφέρουν ότι επέβαιναν τρία άτομα.
Το αεροσκάφος δεν έφτασε ποτέ στη Μπουρκίνα Φάσο και κανένα ίχνος του δε βρέθηκε ποτέ. Η τύχη του είναι άγνωστη μέχρι σήμερα.

British Stardust: Εξαφανίστηκε το 1947, βρέθηκε το 1998

Τον χειμώνα του 1947, το τετρακινητήριο πολιτικό βρετανικό αεροσκάφος της British South American Airways απογειώθηκε από το Μπουένος Άιρες με προορισμό το Σαντιάγο στη Χιλή με 11 επιβάτες. Λίγα λεπτά πριν φτάσει στον προορισμό του, το αεροσκάφος εξέπεμψε μια παράξενη εκπομπή σε κώδικα Μορς: Τη φράση "ETA Santiago 17.45 hrs. STENDEC". Όταν ο πύργος ελέγχου ρώτησε τι είναι η μυστηριώδης λέξη, το πλήρωμα την επανέλαβε δύο φορές ακόμα: "STENDEC. STENDEC" Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροπλάνο δεν έδειξαν τίποτα για περισσότερα από 50 χρόνια, πυροδοτώντας αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας, με δημοφιλέστερη ότι... το πλήρωμα απήχθη από εξωγήινους- άλλωστε το αεροσκάφος εξαφανίστηκε λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό με τον "ιπτάμενο δίσκο" που υποτίθεται πως συνετρίβη στο Ρόσγουελ των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας έλαβαν τέλος το 1998, όταν ανακαλύφθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου θαμμένα σε έναν παγετώνα στις Αργεντινές Άνδεις- 50 μίλια ανατολικά του Σαντιάγο, όπως και παγωμένα πτώματα των επιβατών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλήρωμα που πέταγε μέσα σε θυελλώδεις ανέμους μιας χιονοθύελλας, μπερδεύτηκε, νομίζοντας ότι βρίσκεται στο Σαντιάγο και ξεκίνησε την προσγείωση. Όσο για το μυστηριώδες μήνυμα;
Όπως προκύπτει η λέξη STENDEC πιθανότατα είναι αναγραμματισμός της λέξης "DESCENT" η οποία σημαίνει "κάθοδος". Το πλήρωμα, πετώντας στα 24.000 πόδια σε αποσυμπιεσμένο αεροσκάφος, είχε υποστεί υποξία που προκαλεί διανοητική διαταραχή. Δεκάδες άλλες θεωρίες έχουν διατυπωθεί ως προς το αν το πλήρωμα ήθελε να δώσει ένα μήνυμα, αλλά καμία δεν έχει στηριχθεί- αφού πρόκειται για μια λέξη που δεν βγάζει κανένα νόημα ούτε σε κώδικα Μορς...

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση