ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλλάζει όψη το ευρώ - Αποκαλύφθηκαν τα νέα σχέδια των χαρτονομισμάτων

Η ΕΚΤ παρουσιάζει τις προτάσεις με Κάλλας, Μπετόβεν, Ντα Βίντσι και θέμα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη φύση

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ αλλάζουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε χθες Πέμπτη (23/7) να νέα σχέδια για την επόμενη σειρά τραπεζογραμματίων.

Αυτές οι προτάσεις σχεδιασμού βασίζονται σε δύο διαφορετικά θέματα: Τον «Ευρωπαϊκό πολιτισμό» και τα «Ποτάμια και πουλιά» και στα σχετικά μοτίβα που έχουν επιλεγεί για την εικονογράφησή τους.

 

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ απεικονίζει τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ θα είναι αφιερωμένο στον Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ενώ εκείνο των 20 ευρώ στη βραβευμένη με Νόμπελ και πρωτοπόρο της επιστημονικής έρευνας Μαρί Κιουρί.

Στο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ θα εικονίζεται ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συγγραφέας του Δον Κιχώτη. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτυπώνεται στο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μπέρτα φον Ζούτνερ στο χαρτονόμισμα των 200 ευρώ.

«Τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο πληρωμής – είναι μια από τις πιο απτές εκφράσεις της Ευρώπης», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ. «Μέσα από σχέδια που συνδυάζουν ομορφιά και νόημα, θα ενισχύσουν την κοινή μας ταυτότητα», σχολίασε.

Οι προτάσεις που προκρίθηκαν είναι το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού σχεδιασμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελήφθησαν πάνω από 1.200 αιτήσεις από γραφίστες, 25 εκ των οποίων κλήθηκαν να δημιουργήσουν προτάσεις σχεδιασμού για ένα ή και τα δύο θέματα.
Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 21 εμπειρογνώμονες σε διαφορετικούς τομείς διορίστηκε από μια κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια επέλεξε 10 προτάσεις σχεδιασμού.

Τώρα, κάθε μέλος της Ευρώπης μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να διεξάγει διαδικτυακή έρευνα σχετικά με αυτές τις 10 προτάσεις σχεδιασμού.

Η δημόσια έρευνα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Μια ξεχωριστή έρευνα με τις ίδιες ερωτήσεις θα διεξαχθεί παράλληλα από ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών της ζώνης του ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το νέο σχέδιο γύρω στο τέλος του 2026.

Ο πρώτος πλήρης ανασχεδιασμός των χαρτονομισμάτων από το 2002
Το σχέδιο που θα επιλεχθεί θα υποβληθεί δοκιμές πριν τεθεί σε παραγωγή. Τα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία τα επόμενα έτη. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της προηγούμενης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τη νέα σειρά. Αυτός θα είναι ο πρώτος πλήρης ανασχεδιασμός των χαρτονομισμάτων από το 2002.

«Ο επανασχεδιασμός των τραπεζογραμματίων ευρώ αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας του Ευρωσυστήματος να διασφαλίσει ότι τα μετρητά παραμένουν ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και προσιτό μέσο πληρωμής, διατηρώντας την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο χρήμα και την ελευθερία τους να επιλέγουν τον τρόπο πληρωμής», δήλωσε ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια θα ενσωματώνουν νέα και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να βελτιώσουν την ευκολία ελέγχου ταυτότητας και την προσβασιμότητα, ακόμη και για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η ΕΚΤ στοχεύει επίσης, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των χαρτονομισμάτων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους και χρησιμοποιώντας πιο βιώσιμα υλικά και διαδικασίες παραγωγής.

Προτάσεις κι από Ελληνίδα ζωγράφο - χαράκτρια
Δέκα σχεδιαστικές προτάσεις κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επόμενη σειρά χαρτονομισμάτων του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις είναι και μία ελληνική, αυτή της ζωγράφου και χαράκτριας Μυρσίνης Βαρδοπούλου.

Υιοθετώντας το μοτίβο του «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και αποτυπώνοντας ιστορικές φυσιογνωμίες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών της Ευρώπης, η Μυρσίνη Βαρδοπούλου κατέθεσε τη δική της προσέγγιση για τα νέα χαρτονομίσματα.

Πρόκειται για την πέμπτη πρόταση που κατατίθεται και η επικοινωνιακή της προσέγγιση, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της ιστοσελίδας της ΕΚΤ, επικεντρώνεται στην οικουμενική αξία του έργου κάθε ατόμου και όχι στην προσωπικότητά του. «Ο κύκλος και τα σύμβολα λειτουργούν ως ένα οπτικό μήνυμα που δηλώνει έναν διανοητικό χώρο. Ο χώρος αυτός προσφέρει στους θεατές άμεση οπτική οικειότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ταυτόχρονα, συμβολικά στοιχεία παρέχουν διακριτικές αναφορές για μια βαθύτερη εννοιολογική ανάγνωση», σημειώνει. «Με τον τρόπο αυτόν, το σχέδιο μεταδίδει το μήνυμα ότι, παρά την πολυμορφία των ατόμων, η συμβολή τους αποτελεί ενιαία πηγή έμπνευσης και μέσο επανασύνδεσης με οικείες αλλά συνεχώς εξελισσόμενες πολιτιστικές αξίες», τονίζει.

Η Μυρσίνη Βαρδοπούλου είναι καταξιωμένη ζωγράφος και χαράκτρια που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ελληνικού γραμματοσήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί σειρά ετών είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και επίβλεψη εκτύπωσης των γραμματοσήμων και όλων των φιλοτελικών προϊόντων για τα ΕΛΤΑ.

Πηγή: CNN Greece

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση