ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η κεταμίνη, της χορηγήθηκε εν ζωή»

Τι κατέθεσε ο Μπουζιάνης

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

«Αιτία θανάτου είναι η θανατηφόρος δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία, κεταμίνη» είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας η συγκεκριμένη ουσία έπειτα από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται και αυτή χορηγήθηκε στο παιδί όσο αυτό ήταν εν ζωή.

«Η ουσία αυτή εντοπίζεται όταν τα όργανά λειτουργούσαν κανονικά ώστε να τη μεταβολίσουν. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης» είπε ο μάρτυρας και αναφερόμενος στον εντοπισμό της συγκεκριμένης ουσίας στις τοξικολογικές εξετάσεις που διενήργησε ο κ. Νικόλαος Ράικος τόνισε πως στο αίμα του παιδιού βρέθηκε συγκέντρωση ίση με 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml.

«Το εργαστήριο του κ. Ράικου είναι το πιο εξελιγμένο», ανέφερε κ. Μπουζιάνης. Στον αντίποδα, ο κ. Αλέξης Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου εξετάζοντας τον μάρτυρα ανέφερε ότι το κοριτσάκι ήταν εν ζωή την ώρα που οι γιατροί της ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν σπεύσει στο δωμάτιο του για ανάνηψη και τότε από ιατρικό λάθος του χορηγήθηκε η ουσία. «Λένε ψέματα ότι βρήκαν το παιδί νεκρό», επανέλαβε ο κ. Κούγιας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπουζιάνης στην αρχή της κατάθεσής του στη δίκη περιέγραψε τα «βήματα» που ακολουθούνται στην ιατροδικαστική έρευνα: «Πρωτίστως καταγράφονται τα εξωτερικά στοιχεία, αν υπάρχουν για παράδειγμα κακώσεις ή σημάδια από ενέσεις. Γίνεται διάρρηξη κρανίου, θώρακος και κοιλιάς. Ξεκινάμε από τον εγκέφαλο και ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν μακροσκοπικά δίνουμε αιτία. Αν δεν προκύπτει, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζητάμε τοξικολογικές εξετάσεις».

Πρόεδρος: Λέτε ότι το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν απροσδιόριστη αιτία θανάτου. Πώς προέκυψε αυτό;

Μάρτυρας: Δεν προέκυψε τίποτα (από την νεκροτομή).

Πρόεδρος: Άρα το δικό σας κομμάτι σταματάει εκεί;

Μάρτυρας: Όχι, εμείς συνεκτιμούμε όλα τα ευρήματα, τα αποτελέσματα δηλαδή του παθολογοανατόμου.

Πρόεδρος: Υπάρχουν ευρήματα από την έρευνά σας που να συνάδουν με την σπαστική τετραπληγία;

Μάρτυρας: Ναι υπάρχουν, όπως η διάταση και συμφόρηση αγγείων.

Πρόεδρος: Η καρδιά έχει βάρος 47 γραμμάρια. Ποτέ ζυγίστηκε;

Μάρτυρας: Πριν μπει στη φορμόλη.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε: «Εντοπίστηκε μια μορφή ισχαιμίας λόγω της μη οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια της ανακοπής και αυξημένα ηωσινόφιλα που είναι δείκτης ίσως κάποιας λοίμωξης. Πιθανόν να υπήρχε κάποια λοίμωξη… Αιτία θανάτου είναι η κεταμίνη».

Πρόεδρος: Ξέρετε να μας πείτε για τον μεταβολισμό των ουσιών αυτών;

Μάρτυρας: Ένας φαρμακολόγος θα μπορούσε να το πει αυτό. Για την κεταμίνη μπορώ να σας πω ότι είναι ταχύς ο μεταβολισμός της. Αν χορηγήθηκε ενδοφλέβια μεταβολίζεται σε ένα λεπτό. Αν δόθηκε ενδομυϊκά ο χρόνος αυτός ανεβαίνει. Αν δόθηκε από το στόμα ανεβαίνει πλέον πολύ χρόνος και φτάνει στα 15-20 λεπτά.

Πρόεδρος: Όταν κάποιος δεν έχει ζωτικά σημεία μεταβολίζει την ουσία αυτή;

Μάρτυρας: Δεν μεταβολίζει τίποτα. Μόνο ο ζωντανός οργανισμός μεταβολίζει.

Εισαγγελέας: Αιτία θανάτου αναγράφεται δηλητηρίαση από κεταμίνη. Το συμπέρασμα αυτό συνδυάζεται με αλλά ευρήματα;

Μάρτυρας: Όχι θα τα είχαμε βάλει.

Μάλιστα ο μάρτυρας ανέφερε πως «λόγω της ουσίας που βρέθηκε σε ποσότητα μεγαλύτερη από το κανονικό, διαπιστώθηκε υποξία, καθώς ο οργανισμός δεν έπαιρνε όσο οξυγόνο έπρεπε». Για το λόγο αυτό – όπως είπε «υπάρχει εύρημα στο συκώτι». Ακόμη απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μελών της έδρας ο κ. Μπουζιάνης σημείωσε πως όποια ουσία χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται.

Σύνεδρος: Ποιος λόγος που δεν βρέθηκε οι ουσίες ροκουρόνιο και αδρεναλίνη; Ότι δίνεται κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται;

Μάρτυρας: Οτιδήποτε δεν έχει βρεθεί έχει δοθεί μεταθανάτια.

Στη συνέχεια την εξέταση του μάρτυρα ανέβαλαν οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας και πολιτικής αγωγής:

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί κεταμίνη από γαστροστομία θα υπήρχε υπόλειμμα στο στομάχι;

Μάρτυρας: Θέλω να πιστεύω πως ναι, αλλά μη ξεχνάμε ότι τα γαστρικά υγρά καταστρέφουν ότι βρίσκεται στο στομάχι.

Δ. Γεωργοκόπουλος: Η ακινησία επηρεάζει τον μεταβολισμό;

Μάρτυρας: Η καρδιά μετράει. Αν λειτουργούσε καλά δεν βλέπω πρόβλημα. Οπωσδήποτε η κίνηση κάνει μια διαφορά ίσως αλλά δεν μπορώ να το απαντήσω με επιστημονική ακρίβεια.

Δ. Γεωργακόπουλος: Ο χρόνος μεταβολισμού πως συνδέεται με το χρόνο πλήρους αποβολής από οργανισμό;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι η κεταμίνη μετά από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται.

Αλέξης Κούγιας (υπεράσπιση): Εδώ έρχονται οι γιατροί και μας λένε ότι το παιδί ήταν νεκρό. Όμως νοσοκόμα έχει καταθέσει ότι της ζήτησαν να φέρει και ξυλοκαΐνη. Είχαν λόγο να δώσουν ξυλοκαΐνη σε ένα νεκρό παιδί;

Μάρτυρας: Αν ήταν νεκρό το παιδί, δεν υπήρχε ούτε λόγος διασωλήνωσης.

Κούγιας: Σε νεκρό άνθρωπο μπορεί να καταγραφεί οποιαδήποτε κάκωση, οίδημα εκχύμωση ή οτιδήποτε που έχει σχέση με ροή αίματος; Και αν αυτό μπορεί να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά;

Μάρτυρας: Όχι αυτό δεν μπορεί αν συμβεί αν το οίδημα κλπ. αυτά δεν έγιναν εν ζωή.

Κούγιας: Στην καριέρα σας, σας έχει ζητήσει ποτέ κανείς να κάνετε καινούργιες παρατηρήσεις ως ιατροδικαστής; (σ.σ. αρχικά η διαπίστωση ήταν ότι η αιτία θανάτου του παιδιού είναι απροσδιόριστη αλλά μετά τις τοξικολογικές ο θάνατος αποδόθηκε σε μεγάλη δόση κεταμίνης).

Μάρτυρας: Όχι, δεν μου έχει πέσει στην αντίληψη κάτι τέτοιο.

Κούγιας: Ποιος είναι ο λόγος που παραγγέλθηκαν αυτές οι εξετάσεις, ποιος σας τις παρήγγειλε;

Μάρτυρας: Μιλούσα με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και στην αρχή με το αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων.

Κούγιας: Θυμάστε εάν υπήρχε εκπομπές που έλεγαν πως υπάρχει μία μάμα που σκότωσε τρία παιδιά;

Μάρτυρας: Όλοι τις έβλεπαν.

Κούγιας: Έχετε μάθει εάν παρενέβη ο κ. Τσιάρας και ζήτησε πειθαρχική έρευνα των ιατροδικαστών;

Μάρτυρας: Βεβαίως.

Κούγιας: Εδώ έχει τεθεί ως αιτία θανάτου η δηλητηρίαση με κεταμίνη. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχετε στα χέρια σας για να καταλήξετε σε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Η δόση της κεταμίνης που ανευρέθηκε.

«Ψέματα»

Κούγιας: Πώς σχολιάζετε το ότι τοποθετήθηκε απινιδωτής βηματοδότης στη Τζωρτζίνα μετά από αίτημα των γονιών της και ενώ οι γιατροί λένε ότι η λειτουργία της καρδιάς της ήταν άριστη;

Μάρτυρας: Να το καταλάβω αν οι γονείς ήταν συνάδελφοι και είχαν μια άποψη. Αλλά αλίμονο αν οι γιατροί λειτουργούσαν με το τι θα πουν οι γονείς

Κούγιας: Έχετε καταγράψει ίχνη εφαρμογής απιδινωτή;

Μάρτυρας: Αυτά είναι κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.

Κούγιας: Έχετε καμία αμφιβολία πως χρησιμοποιήθηκε απιδινωτής;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Η νοσηλεύτρια που λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε, λέει αλήθεια ή ψέματα;

Μάρτυρας: Στην προκειμένη περίπτωση, ψέματα.

Κούγιας: Η ταχυκαρδία θα έπρεπε να καταγραφεί στον απινιδωτή; Η κεταμίνη προκαλεί ταχυκαρδία εδώ όμως δεν έχει καμία καταγραφή…

Μάρτυρας: Κανονικά θα έπρεπε να καταγραφεί, δεν ξέρω.

Η εξέταση του κ. Μπουζιάνη θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση