ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Άγρια νύχτα» στη Γάζα - Το Ισραήλ τη σφυροκόπησε από ξηρά και αέρα

Κλιμακώνεται ο πόλεμος - Διπλωματικό αδιέξοδο

Νύχτα κόλασης με «βίαιες ολονύχτιες συγκρούσεις» από αέρος και από ξηράς στηΛωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα με τη Χαμάς. «Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Ήταν η τρίτη νύχτα χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο από τις επιθέσεις

Σύμβουλος Νετανιάχου: Η Χαμάς θα νιώσει την οργή μας

Την ίδια ώρα, σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς θα νιώσει την οργή του Ισραήλ. Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα, όχι χερσαία εισβολή

Πάντως, αναλύοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο, το Sky News εκτίμησε ότι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα φαίνεται να πλησιάζει, αναφέροντας ότι «η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, για να περιγράψει τα σχέδια για την επόμενη φάση, δεν δείχνει ότι αυτή είναι η στιγμή της πλήρους χερσαίας εισβολής».

Αλλά το Ισραήλ, γράφει το Sky News, δεν πρόκειται να ανακοινώσει μια τέτοια κίνηση πριν αυτή αρχίσει, ελπίζοντας να διατηρήσει κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού.

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων, η Χαμάς ζήτησε πενθήμερη κατάπαυση πυρός ως αντάλλαγμα

Το αμερικανικό Μέσο «Axios», μετέδωσε, επικαλούμενο πληροφορίες του από Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι η απόφαση για επέκταση της χερσαίας επιχείρησης ελήφθη από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, αφού οι συνομιλίες για απελευθέρωση αιχμαλώτων των τρομοκρατών έφθασαν σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, οι Financial Times μετέδωσαν ότι η Χαμάς ζήτησε πενθήμερη κατάπαυση πυρός ως αντάλλαγμα για να απελευθερώσει αμάχους ομήρους. Κατά το ρεπορτάζ, το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση των τρομοκρατών.

Χθες βράδυ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν. Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν «παρών» μαζί με πολλές άλλες χώρες.

Σε ανάρτησή τους τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν: «Σε σύγκρουση, οι πολίτες πληρώνουν πάντα το υψηλότερο τίμημα. Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση. Χρειαζόμαστε ειρήνη. Τώρα».

Ο πρέσβης του Ισραήλ σχολίασε οργίλα ότι το η έγκριση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση για εκεχειρία στη Γάζα αποτελεί «όνειδος».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια δραματική ανάρτηση απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών στην αναγκαία κλίμακα», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Η δραματική ανάρτηση του Αντόνιο Γκουτέρες

«Κίνδυνος για μαζικές ωμότητες» από τη διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (…) από τις ισραηλινές αρχές».

«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.

Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι νεκροί στον πόλεμο Ισραήλ / Χαμάς

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο πόλεμος, που πλέον διαρκεί τρεις εβδομάδες, ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ξέσπασε έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού του βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ κατέγραψε την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (…) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992», τόνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Ο ιστορικός τραγικός απολογισμός αυτός συνοδεύεται από «παρενοχλήσεις», «συλλήψεις» και «άλλα εμπόδια στη δημοσιογραφική δουλειά σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ».

Καθώς περιορίζονται ολοένα περισσότερο τα περιθώρια που έχουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό «η δυνατότητα του κόσμου να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύρραξη», κάτι που προφανώς «θα έχει συνέπειες» σε διεθνή κλίμακα, τόνισε η ΜΚΟ.

Εξέφρασε επίσης την «έντονη ανησυχία» της για την διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί χάνουν την επαφή με τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ τους στη Γάζα, που είναι ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και δίνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και τον ανθρώπινο απολογισμό αυτού του πολέμου, κλείνει ένα παράθυρο που επέτρεπε στον κόσμο να δει την πραγματικότητα όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη σύρραξη», επισήμανε η CPJ.

«Αυτή τη μαύρη ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών που αναζητούν την αλήθεια, η καθημερινή δουλειά των οποίων μας ενημερώνει για τα γεγονότα, ρίχνει φως στην ανθρώπινη κατάσταση, επιτρέπει τον έλεγχο της εξουσίας», πρόσθεσε.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, ενώ τουλάχιστον 229 απήχθησαν, κατά τις ισραηλινές αρχές. Στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε σκοτώθηκαν πάνω από 7.300 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση