ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
11° Λευκωσία,
08 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Έκθεση-σοκ για ξύλο, βιασμούς και βασανιστήρια σε εχθρούς του Κιμ Γιονγκ Ουν

Κρατούμενοι ήταν γονατιστοί για 16 ώρες

Κόλαφο για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν οι μαρτυρίες 15 ανδρών και γυναικών που βίωσαν βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και εξευτελιστικές συμπεριφορές στα κέντρα κράτησης στη Βόρεια Κορέα.

Κοινή συνισταμένη των μαρτυριών των 15 ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη την περίοδο μετά το 2011, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κιμ, είναι η φράση που χρησιμοποιείται ως τίτλος στην έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch [HRW]: «Αξίζαμε λιγότερο και από ζώα».

Οι πρώην κρατούμενοι περιγράφουν στην έκθεση πώς υποχρεώνονταν να καθίσουν άλλες φορές ακίνητοι στο κελί τους, άλλες φορές όρθιοι και άλλες φορές γονατιστοί ή με τα πόδια τους σταυρωμένα για έως και 16 συνεχόμενες ώρες.

Στην παραμικρή κίνησή τους, δε, ακολουθούσε τιμωρίαπου ξεκινούσε από χτυπήματα με χέρια, ξύλα ή δερμάτινες ζώνες και έφτανε έως τρέξιμο 1.000 φορές γύρω-γύρω στο προαύλιο των κέντρων κράτησης.

«Αν εγώ ή κάποιος άλλος έκανε κάποια κίνηση, οι φύλακες μας διέταζαν να απλώσουμε τα χέρια μας εξω από τα κάγκελα και τα πατούσαν με τις μπότες τους» θυμάται ο Παρκ Τζι-τσεόλ.

Ένας άλλος πρώην κρατούμενος ο οποίος ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και συνελήφθη το 2011 περιγράφει πώς τον χτύπησαν άγρια πριν ακόμα να τον ανακρίνουν. «Με χτυπούσαν για 30 λεπτά. Με κλωτσούσαν με τις μπότες τους, με χτυπούσαν με τις γροθιές τους σε όλο μου το σώμα» ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στα κολαστήρια του Κιμ χωρίς ποτέ να κατηγορηθεί για κατασκοπία, την δικαιολογία την οποία του παρουσίασαν όταν του πέρασαν χειροπέδες.

Τα βασανιστήρια περιελάμβαναν και βιασμούς με την Κιμ Σουν-γιονγκ, η οποία ξέφυγε από την κόλαση πριν από πέντε χρόνια, κατέθεσε πώς έπεσε θύμα βιασμού από τον ανακριτή της και πώς δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και απο αστυνομικό «αδύναμη να αντισταθεί».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και μαρτυρίες φυλάκων οι οποίοι περιγράφουν ότι τα βασανιστήρια ήταν «ιδιαίτερα αυστηρά» στα πρώτα στάδια της κράτησης. «Οι κανονισμοί ανέφεαν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ξυλοδαρμοί αλλα χρειαζόμασταν ομολογίες κατά την ανάκριση και τα πρώτα στάδια της ερεύνας. Οπότε έπρεπε να τους χτυπάμε για να αποσπάσουμε ομολογίες» εξομολογειται κυνικά ένας πρώην αστυνομικός.

Η πρώτη παρόμοια έκθεση της HRW περιγράφει λεπτομερώς πώς οι συλληφθέντες ζούσαν παστωμένοι σε ανθυγιεινά κελιά χωρίς να τους δίνεται τροφή ή ρούχα.

«Ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσουν την έλλειψη φαγητού ήταν οι φύλακες να δωροδοκηθούν οι φύλακες» είπε στους δημοσιογράφος ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για «συστηματική, εκτεταμένη και άγρια» παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν εκτελέσεις, βασανιστήρια αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο γκούλαγκ για πολιτικούς κρατούμενους.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση