ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπουργός Γεωργίας: Πριν το τέλος του χρόνου οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας με συστήματα προστασίας»

Πριν το τέλος του χρόνου ή ακόμα και νωρίτερα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Καδής είπε ότι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης τέθηκαν οι ζημιές των τελευταίων ημερών και οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες γεωργούς.

Είπε ότι για πρώτη φορά δοκιμάζεται το νέο σύστημα που εφαρμόζεται μετά τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των κινδύνων στον αγροτικό τομέα. «Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το σύστημα πετυχαίνει το σκοπό του και προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται και στα νέα δεδομένα που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Εντός των ημερών, είπε, «αναμένουμε τα αιτήματα των αγροτών, να γίνει μια προκαταρκτική αξιολόγηση και αμέσως μετά να υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για μια πρώτη δόση, όπως έγινε και στο παρελθόν, που θα ανακουφίσει τους αγρότες μας».

Ευελπιστούμε, είπε, «ότι θα είμαστε σε θέση να καταβάλουμε αυτό το ποσό στους επηρεαζόμενους αγρότες πριν το τέλος του χρόνου ή ακόμα και νωρίτερα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβείς ημερομηνίες διότι είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμόσουμε αυτό το νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνων και υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, ο Υπουργός είπε ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δώσαμε αποζημιώσεις για το 2010, 2011, 2013, 2015, 2016 και το 2017 και έχουμε ‘εξοφλήσει’ όλες τις προηγούμενες οφειλές», ενώ αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις. «Θα μεριμνήσουμε ώστε οι όποιες οφειλές να δοθούν μέσα στην επόμενη περίοδο», είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρέας Καυκαλιάς είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε σειρά ζητημάτων που αφορούν τον γεωργικό τομέα.

«Θέσαμε στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι κτηνοτροφικές περιοχές», είπε και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός έχει δεσμευτεί ότι σε ένα διάστημα τριών μηνών θα επανέλθει ενώπιον της επιτροπής Γεωργίας «αφού θα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των κτηνοτροφικών περιοχών όπως επίσης και ρυθμίσεις που αφορούν στην παραχώρηση κτηνιατρικού κωδικού εκμετάλλευσης».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των αρδευτικών τμημάτων, είπε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόοδος σε ότι αφορά τις πολιτικές του κράτους για στήριξη των αρδευτικών τμημάτων.

Για το θέμα με το ύψος των ενοικίων χαλίτικης και δασικής γης, είπε ότι «διαπιστώσαμε ότι σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το ύψος αυτών των ενοικίων και έχουμε ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού γι’ αυτό το θέμα.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και σε άλλες επαρχίες της Κύπρου, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τον Υπουργό ότι τα αρμόδια τμήματα βρίσκονται σε μια κινητοποίηση για να καταγράψουν τις ζημιές» και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς για την καταβολή των αποζημιώσεων και έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Εμείς εκφράσαμε τις ανησυχίες μας ως προς το κατά πόσον αυτή τη φορά το Υπουργείο θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των παραγωγών», είπε, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν αποζημιώσεις από τον περασμένο Γενάρη.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε τη συμπάθεια και τη στήριξη του ΔΗΚΟ προς τους πληγέντες παραγωγούς των Κοκκινοχωριών από την πρόσφατη θεομηνία, προσθέτοντας ότι «θα στηρίξουμε εμπράκτως οποιαδήποτε απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας για άμεση στήριξη των παραγωγών».

Εξέφρασε, επίσης, τις ανησυχίες του για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση πληγέντων γεωργών. «Δυστυχώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σίγουρα δεν συνάδουν με όλα όσα έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής», είπε.

Είπε ακόμη ότι εξέφρασε προς τον Υπουργό «την απογοήτευση και αγανάκτηση της Πάφου για την εγκληματική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση σημαντικότατων έργων υποδομής στην επαρχίας μας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Υπουργό τους τρόπους αντιμετώπισης των πρόσφατων καταστροφών ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου».

Η Επιτροπή, είπε, «βρίσκεται στο πλευρό των κρατικών υπηρεσιών για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, να καταγραφούν οι καταστροφικές συνέπειες, να αποτιμηθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν έγκαιρα οι πληγέντες».

Για σκοπούς πρόληψης αυτών των απρόβλεπτων καταστροφών, όπως είπε, «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας με συστήματα προστασίας», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το ότι «βρήκαμε την κατανόηση του υπουργού προκειμένου να απλοποιηθούν και να προωθηθούν οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αποκτήσουν συστήματα προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε από την πλευρά του ότι «δυστυχώς πέραν από τα ευχολόγια δεν ακούσαμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι εν μέσω θεομηνιών οι περσινές αποζημιώσεις ακόμη δεν έχουν καταβληθεί».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα της οποιασδήποτε κυβέρνησης να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X