ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Θανάση: Ένταση σε έκθεση Σταυριανού και αναβολή μαρτυρίας

Όλα όσα έγιναν στην σημερινή θανατική ανάκριση

ΚΥΠΕ

Νέα δεδομένα και καθυστέρηση στην όλη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου, έφερε νέα ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος δεν έδωσε ούτε σήμερα τη μαρτυρία του, έπειτα από ένσταση της δικηγόρου της οικογένειας του 26χρονου εθνοφρουρού.

Ο ιατροδικαστής, ο οποίος σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, θα κατέθετε παράλληλα ένα γραπτό υπόμνημα, παρουσίασε μια νέα ιατροδικαστική έκθεση, 49 σελίδων, προκαλώντας την αντίδραση της δικηγόρου της οικογένειας, η οποία ζήτησε την αποχώρηση του κ. Σταυριανού από την αίθουσα, για να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την ένσταση στη συμπερίληψη της έκθεσης στα τεκμήρια.

Αφού το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα για αποχώρηση του κ. Σταυριανού από την αίθουσα, η δικηγόρος της οικογένειας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι με καλή πρόθεση επιχειρεί να εκτελέσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία την καταδικάζει για σοβαρότατες παραβιάσεις στην υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου και να επιχειρεί σήμερα να προσκομίσει μια νέα έκθεση του Πανίκου Σταυριανού «παρά τα αποδεδειγμένα του σφάλματα».

Εξέφρασε δε τη θέση πως σκοπός της Νομικής Υπηρεσίας είναι να προβάλει τη θέση ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε πτώση εξ ύψους, ότι αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια, και ότι ουσιαστικά πρόκειται περί αυτοκτονίας.

Στην επιχειρηματολογία της, η πλευρά της οικογένειας υποστήριξε ότι πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας είναι να περάσει, μέσα από τη νέα ιατροδικαστική έκθεση Σταυριανού, αυτό που δεν κατάφερε μέσα από το υπόμνημα του Δρα Αντρέα Μαρνερίδη, τη μαρτυρία του οποίου ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς ωστόσο το δικαστήριο να την επιτρέψει.

Επιπρόσθετα, η δικηγόρος της οικογένειας εξέφρασε τη θέση πως ο τρόπος γραφής στη νέα έκθεση Σταυριανού είναι πανομοιότυπος με το υπόμνημα του Δρα Μαρνερίδη, ενώ διερωτήθηκε πώς ο Πανίκος Σταυριανός συνέταξε μια νέα ιατροδικαστική έκθεση 49 σελίδων σε τέσσερις μέρες, ενώ χρειάστηκαν εννέα μήνες για να συντάξει την παλαιότερη ιατροδικαστική του έκθεση των τεσσάρων σελίδων.

Η οικογένεια βρίσκεται συνεχώς σε θέση άμυνας γιατί σε κάθε διαδικασία παρουσιάζεται και κάτι καινούργιο από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε, και ζήτησε όπως το δικαστήριο απορρίψει τη συμπερίληψη της νέας έκθεσης Σταυριανού στα τεκμήρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, η δικηγόρος ανέφερε πως θα ζητηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να παρουσιαστεί ιατροδικαστική έκθεση από πλευράς της οικογένειας και να καταθέσει ως μάρτυρας ιατροδικαστής, για ν’ αντικρούσει την έκθεση Σταυριανού.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη της για τις θέσεις της οικογένειας, αφού όπως είπε, η Νομική Υπηρεσία στάθηκε αρωγός για να διαφανεί η αλήθεια, υπενθυμίζοντας την απόφαση για εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου, τη μεταφορά του υοειδούς οστού στην Ελλάδα για εξετάσεις και την ανάθεση διερεύνησης της υπόθεσης από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε χρόνο για να επιχειρηματολογήσει στα σοβαρά ζητήματα που, όπως ανέφερε, τίθενται στην ένσταση των δικηγόρων της οικογένειας.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως αυτό γίνει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είχε οριστεί η αντεξέταση του Πανίκου Σταυριανού, η οποία πλέον παραμένει σε εκκρεμότητα, μαζί με την κατάθεση της μαρτυρίας του.

Έδωσε, επίσης, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τη Νομική Υπηρεσία, ως προς τις θέσεις που αναμένει να ακούσει κατά την επιχειρηματολογία της, την Παρασκευή, υποδεικνύοντας προς όλους ότι η θανατική ανάκριση αφορά τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου και όχι εκδίκαση υπόθεσης εναντίον του ιατροδικαστή Σταυριανού.

Η δικαστής ανέφερε ακόμη ότι είναι λυπηρό το πώς εξελίσσεται η διαδικασία, η καθυστέρηση της οποίας δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα για τις δυο δικηγόρους της οικογένειας, που καταφθάνουν κάθε φορά από το εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση