ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ: Αυτό είναι το πακέτο 13 μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας

Αυτό είναι το πακέτο μέτρων

Το νέο κυβερνητικό πακέτο που αφορά 13 μέτρα που συνδυάζουν απευθείας στήριξη πέραν των €100 εκατ., επιδότηση επιτοκίων (επίπτωση €200 εκατ σε 4 χρόνια) και εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας μέχρι και €1,7 δισ μέσω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι το δεύτερο αυτό πακέτο στοχεύει στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς η Κύπρος εισέρχεται στη δεύτερη φάση της κρίσης του κορωνοϊού με την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί στην 1η δέσμη μέτρων κατά την πρώτη φάση του κορωνοϊού με 60 κρατικές παρεμβάσεις ύψους €1,2 δισ, είπε ο κ. Πετρίδης.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, μετά άρση των περιορισμών, πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά, να πάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας. Δεν έχουμε δει φαινόμενα μαζικών απολύσεων λόγω των μέτρων, δεν έχουμε δει πτωχεύσεις, δεν έχουμε δει κοινωνικά προβλήματα που είδαμε σε άλλες χώρες», είπε και συμπλήρωσε: «Η μικρή Κύπρος, η οποία τα κατάφερε καλά και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα τα καταφέρει να εξέλθει δυνατή και από την οικονομική κρίση, παρά την ύφεση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα σχέδια εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση. Για τις δαπάνες σημείωσε πως υπάρχουν ήδη οι πιστώσεις για τα σχέδια αυτά και ότι δημοσιονομική επίπτωση θα προκύψει το 2021.

«Θα συζητήσουμε με τη Βουλή αν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Θα τα δούμε συνολικά, θα τα συζητήσουμε με τη Βουλή», είπε, απευθύνοντας έκκληση «να τα δούμε συνολικά σε ένα πλαίσιο σύμπνοιας και συναίνεσης, με πλήρη διαφάνεια με πλήρη σύμπλευση».

Είπε πάντως πως απέστειλε επιστολή στην Βουλή και δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει τα νέα σχέδια στη κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

«Αυτή τη στιγμή και πιστώσεις υπάρχουν και τα κεφάλαια υπάρχουν. Αλλά πιστεύω ότι θα τερματιστεί αυτή η πολιτική αντιπαράθεση. Εκεί που χρειάζονται κονδύλια θα εγκριθούν. Είμαστε στη διάθεση όλων των κομμάτων γιατί αυτό που χρειάζεται η αγορά και ο συμπολίτες μας είναι ένα κλίμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

H Kύπρος θα συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ για την πανδημία του κορωνοϊού με άντληση μέχρι και €400 εκατ για παραχώρηση εγγυήσεων προς τράπεζες μέχρι 80% για χρηματοδότηση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εργοδοτούν μέχρι και 3.000 προσωπικό.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση αυξάνει τις κρατικές εγγυήσεις προς την ΕΤΕπ κατά €500 εκατ (από €1 δις σε €1,5 δις) για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για σχέδιο που θεσπίστηκε και λειτουργεί από το 2014 μέσω του οποίου ήδη έχουν παραχωρηθεί μέσω των τραπεζών δάνεια ύψους €930 εκατ. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις με μέχρι και 3.000 εργαζόμενους και θα παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια διάρκειας μέχρι και 12 χρόνια.

Οι όροι παραχώρησης δανείων:

Τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια που θα χρέωναν τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την υπό αναφορά χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, καθώς το Σχέδιο, προβλέπει οικονομικό πλεονέκτημα τουλάχιστον 0.5 ποσοστιαίας μονάδας (50 μονάδες βάσεις).
Πρόσθετα, τα επιτόκια για δάνεια τα οποία συνάπτονται από αυτό το Σχέδιο, μπορούν να τύχουν επιδότησης από το «Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης του Επιτοκίου»
Μεγάλη διάρκεια δανείου (μέχρι 12 χρόνια)
Επιλογή για σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο
Ακόμη πιο ευνοϊκό επιτόκιο με πρόσθετη μείωση (0.50 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια «Jobs for Youth»)

Το άλλο εργαλείο παραχώρησης ρευστότητας αφορά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) το οποίο συστάθηκε το 2013 σε συνεργασία με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για επιμερισμό ρίσκου 50% με 50% μεταξύ της κυβέρνησης, που θα λάβει δάνειο €400 εκατ από την ΕΤΕπ, και Τραπεζών και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ρευστότητας στα €800 εκατ. Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εργοδότηση μέχρι 250 άτομα.

Το σχέδιο αυτό προνοεί για δάνεια μέχρι €1,5 εκατ και με διάρκεια μέχρι 12 χρόνια.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια που θα χρέωναν τα τραπεζικά ιδρύματα. Ενδεικτικά, τα επιτόκια για το πρόγραμμα που ήδη είναι σε ισχύ, κυμαίνονται ανάλογα με το ρίσκο του δανείου (χαμηλού ρίσκου 2,55% – 3,85% και υψηλού ρίσκου 3,375% – 4,5%). Επίσης τα επιτόκια για δάνεια τα οποία συνάπτονται κάτω από αυτό το Σχέδιο, μπορούν να τύχουν της επιδότησης από το «Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης του Επιτοκίου» νοουμένου ότι δεν θα απολύσουν πέραν του 2% του προσωπικού του προσωπικού που απασχολούσαν κατά την ημερομηνία προκήρυξης του Σχεδίου χωρίς αντικατάσταση (εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως).

Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη το σχέδιο αυτό στοχεύει στη βελτίωση των προοπτικών παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας, μέσω της επιδότησης επιτοκίων σε νέα επιχειρηματικά δάνεια.

Το μέτρο είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στην «Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της νόσου COVID19» και συγκεκριμένα, με τα προσωρινά μέτρα κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων (μέτρο 3.1 του εν λόγω πλαισίου). Αρμόδια και χορηγούσα αρχή θα είναι το Γενικό Λογιστήριο/Υπουργείο Οικονομικών.

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι μη προβληματικές επιχειρήσεις (με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) κατά την 31/12/2019, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες και αυτοτελώς εργαζομένους.

Η συνολική σωρευτική, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €800 000 ανά επιχείρηση και σκοπός του δανείου θα είναι η κάλυψη αναγκών ρευστότητας για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων και ισχύε αναδρομικά από την 1η Μαρτίου μέχρι και το τέλος του 2020.

Βάσει των προϋποθέσεων, τα νέα δάνεια παραχωρούνται για σκοπούς αύξησης της ρευστότητας στην οικονομία και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων είτε εξυπηρετούμενων, είτε μη εξυπηρετούμενων, και/ή να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σχέδιο δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις πέρα του 2% του προσωπικού που απασχολούσαν κατά την ημερομηνία προκήρυξης του Σχεδίου χωρίς αντικατάσταση (εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως).

Το ανώτατο όριο επιτοκίου για το σύνολο του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4,25%.

Για τα πρώτα δύο χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3.5 ποσοστιαίες μονάδες (350 μονάδες βάσης), ενώ τον τρίτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (200 μονάδες βάσης) και 1.5 ποσοστιαίες μονάδες (150 μονάδες βάσης) για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Άρα η πλειονότητα των επιχειρήσεων τα πρώτα δύο χρόνια θα έχει μηδενικό επιτόκιο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης εκτίμησε πως η δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου αυτού θα ανέλθει στα €200 εκατ. σε ορίζοντα τεσσάρων χρόνων.

Αν και δεν υπάρχει όριο δανείου, βάσει των όρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος του δανείου του οποίου το επιτόκιο θα επιχορηγείται δεν μπορεί να υπερβαίνει:

1. το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους του δικαιούχου για το 2019 ή για το πλέον πρόσφατο διαθέσιμο έτος. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που συστάθηκαν κατά την 1η Ιανουαρίου 2019, το μέγιστο ύψος του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ΄ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δυο πρώτα έτη λειτουργίας ή
2. το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών του δικαιούχου το 2019

Απευθείας επιχορήγηση

Σχέδιο απευθείας στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με δαπάνη που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €100 εκατ.

Επιδότηση επιτοκίου και για νέα στεγαστικά δάνεια
Η κυβέρνηση επέκτεινε την επιδότηση επιτοκίου και για νέα στεγαστικά δάνεια, με στόχο την στήριξη των νοικοκυριών για σύναψη δανείων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και καλύπτει δάνεια που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1.3.2020 μέχρι 31.12.2020.

Το ανώτατο όριο επιτοκίου για το σύνολο του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,30%, ενώ η μέγιστη επιδότηση του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (150 μονάδες βάσης).

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €300.000.

Προϋπόθεση του σχεδίου είναι ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής υφιστάμενων στεγαστικών δανείων είτε εξυπηρετούμενων, είτε μη εξυπηρετούμενων.

Σχέδιο Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων

Το σχέδιο αποσκοπεί στην παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας για κάλυψη ενοικίων, ή άλλων οφειλών και λειτουργικών εξόδων, με δικαιούχους πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που απασχολούν μέχρι και 50 άτομα προσωπικό, οι οποίοι ήταν ενταγμένοι και εγκρίθηκαν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19 κατά την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020.

Για όλους τους δικαιούχους, ισχύουν οι σχετικοί όροι για μη απολύσεις προσωπικού που περιλαμβάνονται στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID19,

Το συνολικό κόστος του σχεδίου υπολογίζεται περίπου στα €100 εκατ. και υπολογίζεται να καλύψει 40.000 – 50.000 πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Ύψος Επιδότησης/εφάπαξ χορηγίας:


€1.250 για αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν μέχρι 1 άτομο.

€3.000 για αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν από 2 - 5 άτομα προσωπικό.

€4.000 για αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν από 6 - 9 άτομα προσωπικό.

€6.000 για αυτοτελώς εργαζόμενοι και μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν από 10 - 50 άτομα προσωπικό.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση προώθηση ώριμων Αναπτυξιακών Έργων, δίνοντας οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν σε άμεση προκήρυξη των προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα τα οποία είναι ώριμα και έτοιμα για προκήρυξη, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη περίοδο προκήρυξης τους με βάση τον προϋπολογισμό. Από τις οδηγίες εξαιρείται το έργο που αφορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχέδιο κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου και στήριξη του τουριστικού τομέα, ύψους €6,3εκ.

Το σχέδιο στοχεύει στην ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος και η τόνωση της επιβατικής κίνησης, για μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στον τουριστικό τομέα. Το Σχέδιο προβλέπει πρόσθετη στήριξη όλων των αεροπορικών εταιρειών για περίοδο επτά μηνών με επιχορήγηση δρομολογίων προς Κύπρο, και θα καλύπτει πληρότητα αεροσκαφών από 40%-70%.

Το νέο Σχέδιο είναι συμπληρωματικό των υφιστάμενων σχεδίων που τυγχάνουν εφαρμογής, για τα οποία θα διατεθούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €9.37εκ. μέχρι το τέλος του 2020.

Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τουριστικούς πράκτορες για προσέλκυση τουρισμού και προβολή της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, ύψους €10εκ. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για περίοδο 1/7/2020 μέχρι 10/01/2021 στους τομείς τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης

Από τη μείωση, αναμένεται να προκύψει όφελος για τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του Covid 19, ειδικότερα οι τομείς της εστίασης, των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Με τη μείωση του ΦΠΑ στους τομείς της εστίασης, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αναμένεται μείωση των λιανικών τιμών πώλησης προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων λόγω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η τόσο της υποβολής φορολογικής δήλωσης, όσο και της πληρωμής του οφειλόμενου φόρου παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ αποφασίστηκε η διαγραφή των επιβαρύνσεων που πιθανόν επιβλήθηκαν λόγω της μη έγκαιρης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο που έληξε στις 10/04/2020 και 10/05/2020.

Τέλος αποφασίστηκε η επέκταση προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών στο Σχέδιο Εστία και δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης. Η νέα διορία ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου αντί της 30ης Ιουνίου και γίνεται κατόπιν και της σχετικής έκκλησης που υπέβαλαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς.

Επιτρέπεται επίσης να υποβληθούν αιτήσεις για όσους δεν πρόλαβαν να το πράξουν μέχρι το τέλος του 2019, ενώ οι νέοι αιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στα Τραπεζικά και άλλα ιδρύματα την αίτηση τους που προβλέπει το Σχέδιο από την Ι Ιουνίου 2020 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε πως το εθνικό σχέδιο κρατικών εγγυήσεων θεωρείται πιο αποτελεσματικό και γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες το έχουν επιλέξει.

Υπενθυμίζοντας το ρητό «στερνή μου γνώση», ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε αλλά το αποσύραμε και κάναμε κάτι άλλο. Αν το ξέραμε (ότι θα καθυστερούσε στη Βουλή) δεν θα το κάναμε, προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε.

Για το αν χάθηκε χρόνος, ο κ. Πετρίδης είπε πως κάποια από τα σχέδια όπως την επιδότηση επιτοκίου έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου και άρα καλύπτεται το χαμένο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα εργαλεία της ΕΤΕπ υφίστανται ήδη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναμένει ότι ο διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες απ’ ότι στο παρελθόν. «Το €1 δισ εγγυήσεων πήρε πέντε ή έξι χρόνια να καλυφθεί, αλλά αυτή τη στιγμή που χρειάζεται την ένεση η αγορά το αυξάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα εξαντληθεί πολύ πιο γοργά», είπε.

Σημείωσε εξάλλου ότι τα σχέδια όπως εγκρίθηκαν από το Υπουργικό θα υποβληθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για έγκριση, η οποία θα χρειαστεί μερικές μέρες.

«Δεν έχουμε αφήσει τίποτα σε αυτή τη μάχη ανεκμετάλλευτο από το όποιο δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό εργαλείο που μας παρέχεται από την ΕΕ», είπε.

Οικονομικά οξύμωρο το εξωτερικό ή εσωτερικό μνημόνιο

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα χρειαστεί μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση «να μην χρειαστούμε μνημόνιο, να μην κάνουμε μια πλειοδοσία όσον αφορά τις παροχές και την αύξηση των δαπανών».

«Ήδη κάναμε τεράστια κρατική παρέμβαση. Αν συνεχίσουμε πορευόμαστε με το σωστό τρόπο δεν θα χρειαστούμε και δεν θα χρειαστούμε (μνημόνιο). Όταν ένας ΥΠΟΙΚ εξαγγέλλει επίσπευση των αναπτυξιακών μέτρων, μέτρων τόνωσης της ζήτησης, θα ήταν οικονομικά οξύμωρο αν την ίδια ώρα ερχόταν να μειώσει τη ζήτηση μέσω περικοπών. Η πολιτική ήταν επεκτατική, δεν θέλω να χρειαστεί να έρθουμε σε μια μνημονιακή πολιτική είτε εσωτερική ή να επιβληθεί από τρίτους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση