ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπάρχει τελικά κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην Κύπρο;

Έτοιμα τα δωμάτια απομόνωσης στα νοσοκομεία

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου θανατηφόρου κορονοϊού στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε στο 24news η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, απορρίπτοντας ότι ισχύει η συγκεκριμένη πληροφορία. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, έχουν ήδη δοθεί στους επαγγελματίες υγείας, γραπτώς οι οδηγίες με τις οποίες θα πρέπει να χειριστούν τυχόν περιστατικά.

Ο ασθενής θα κληθεί όταν φθάσει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ν' απαντήσει σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια εάν η κλινική του κατάσταση συμπίπτει με επιδημιολογικά στοιχεία, δηλαδή εάν π.χ έχει φθάσει στην Κύπρο από την πόλη Boυχάν της Κίνας απ' όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός πριν από 14 ημέρες ή είχε επαφή με άλλο ύποπτο κρούσμα, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο. Ο ασθενής τίθεται άμεσα σε καραντίνα, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγεται τεστ με το οποίο θα διαπιστώνεται εάν όντως πρόκειται για κρούσμα του ιού. Οι επαγγελματίες υγείας θα λαμβάνουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία τους όπως μάσκες. 

Έτοιμα τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, δηλώνει στο 24news ότι τα νοσοκομεία στην Κύπρο είναι πλήρως προετοιμασμένα. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, το κάθε νοσηλευτήριο θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο που έχει δοθεί σχετικά με τον χειρισμό τυχόν κρουσμάτων. Όπως σημειώνει ο ίδιος, τα δωμάτια απομόνωσης είναι έτοιμα.

Ειδική τηλεφωνική γραμμή

Όπως έχουμε ενημερωθεί από το Υπουργείο Υγείας, τις επόμενες ημέρες θ' ανακοινωθεί τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενοφόρων για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών στον οποίο θα μπορεί το κοινό να καλεί για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία έχει σχετικά με τον νέο ιό.

Συνεδριάζει έκτακτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Κίνα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα από τα οποία τα 124 έχουν αναρρώσει. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη σήμερα με ορατό το ενδεχόμενο να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού αλλά και το γεγονός ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλεί έντονη ανησυχία.Εκτός από την Κίνα ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλες 15 χώρες αναμέσα τους η Γαλλία και η Γερμανία με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η πηγή της λοίμωξης είναι άγνωστη και θα μπορούσε ακόμα να είναι ενεργή. Το ECDC τονίζει ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί, αλλά χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την αξιολόγηση του πλήρους εύρους αυτού του τρόπου μετάδοσης και της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση