ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χώρες της Γ κατηγορίας έφτασαν σήμερα στα κατεχόμενα

Έφτασαν στα κατεχόμενα οι πρώτες πτήσεις και τα πρώτα πλοία με τη νέα διαδικασία

Δύο πτήσεις, μια των Τουρκικών Αερογραμμών και μία της ιδιωτικής Πήγασος, προσγειώθηκαν στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα και στις 8 το πρωί από την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας συνολικά 380 περίπου επιβάτες, 11 εκ των οποίων έχουν ήδη μπει σε καραντίνα, λόγω των αρχικών χωρών προέλευσης, ενώ ένας, γερμανικής καταγωγής με υπηκοότητα ψευδοκράτους, ήρθε στα κατεχόμενα χωρίς να έχει έγγραφο πιστοποίησης τεστ PCR.

Από τα μεσάνυχτα ισχύει η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για έναρξη αφίξεων από την Τουρκία χωρίς να επιβάλλεται η καραντίνα, αλλά με διπλό PCR, πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου των τελευταίων 72 ωρών κατά την άφιξη και δεύτερο τεστ μόλις αφιχθούν. Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, είπε ότι τα αποτελέσματα των δεύτερων PCR θα είναι γνωστά μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, τα 11 άτομα που επέβαιναν στο πρώτο αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην Γ' κατηγορία για το ψευδοκράτος (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ιράν, ΗΒ).

Οι επιβάτες που φτάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προσκομίζουν στους λειτουργούς υγείας το πιστοποιητικό του πρώτου PCR και υπογράφουν τη δήλωση, σύμφωνα με την οποία, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου PCR στον τόπο διαμονής, φιλοξενείας ή κατοικίας τους.

Η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι 212 ήταν οι επιβάτες στην πρωινή πτήση της Πήγασος και 165 στη μεταμεσονύκτια των Τουρκικών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της "Γενί Ντουζέν", στην πρώτη πτήση των ΤΗΥ επέβαινε και ένα άτομο γερμανικής καταγωγής που μόλις έγινε αντιληπτό ότι δεν είχε στην κατοχή του πιστοποιητικό PCR ανακρίθηκε από τους «αστυνομικούς». Οι πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι φέρεται να έχει υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Το άτομο αυτό τέθηκε σε καραντίνα και δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνει μετά το τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε ή θα σταλεί πίσω στην Τουρκία. Οι υπόλοιποι επιβάτες της πτήσεις είχαν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου.

Η εφημερίδα γράφει στο ρεπορτάζ της ότι στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Το αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 τα ξημερώματα.

Στο παράνομο αεροδρόμιο βρέθηκε από τη 1 τα ξημερώματα ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί. Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι τα τεστ PCR που διενεργούνται στους επιβάτες που έρχονται από την Τουρκία, θα βγαίνουν τα αποτελέσματα εντός 4 ωρών. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, πρόσθεσε, στο παράνομο αεροδρόμιο υπάρχει στελέχωση 24 ώρες, λέγοντας ότι θα δέχονται τόσους επιβάτες όσους μπορούν. «Ένα αεροπλάνο, ένα. Δύο αεροπλάνα, δύο. Εάν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους, θα δεχόμαστε περισσότερους επιβάτες», ανέφερε.

Τα τεστ PCR, συνέχισε, εξετάζονται στα γενικά νοσοκομεία στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο, αλλά και σε ιδιωτικά χημεία. Για το αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητικό τηλέφωνο, ενώ η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί προς το βράδυ σήμερα. Εάν υπάρχει κάτι έκτακτο, συμπλήρωσε, τότε θα κάνουν δηλώσεις.

Η "Γενί Ντουζέν" γράφει, επίσης, στην ιστοσελίδα της ότι στο λιμάνι της Κερύνειας και δύο επιβατηγά πλοία από το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία. Τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούν οι ναυτιλιακές εταιρείες Φίλο και Ακγκιουλέρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλοίο της Φίλο επιβιβάστηκαν 85 άτομα, περιλαμβανομένων Τούρκων στρατιωτικών και οικογένειών τους και 96, περιλαμβανομένων 21 στρατιωτικών, στο δρομολόγιο της Ακγκιουλέρ. Η "Γενί Ντουζέν" γράφει στην ιστοσελίδα της ότι και αυτοί οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών και τους γίνεται δεύτερο τεστ κατά την άφιξη.

Από σήμερα αναμένεται, προστίθεται, να φτάνουν 150 επιβάτες στο λιμάνι της Κερύνειας κάθε μέρα με τον «υπουργό συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν, να δηλώνει πως η συμφωνία με τις δύο ναυτιλιακές εταιρείες περιλαμβάνει την μεταφορά 75 πολιτών (ΣΣ: δεν διευκρινίζεται αν στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους) σε κάθε δρομολόγιο, δηλαδή 150 την ημέρα. Από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X