ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι ο «ανάποδος κεραυνός» που καταγράφηκε στην Κύπρο (Vid)

Το σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε ο Στέφανος Μιστρελλίδης στην Λευκωσία

Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο έχει καταγραφεί στον ουρανό της Κύπρου, καθώς ο πρωτοφανής Χειμώνας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, παρά το ότι διανύουμε τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης. Το φαινόμενο «upward lightning», σε ελεύθερη μετάφραση, «ανάποδος κεραυνός», παρατηρήθηκε στον ουρανό της Λευκωσίας.

Το φαινόμενο κατέγραψε τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Απριλίου, η κάμερα του Στέφανου Μιστρελλίδη, γνωστός, πια, σε όλους μας, για το πάθος του να απαθανατίζει τα καιρικά φαινόμενα. Η καταγραφή έγινε από την βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου, με την κάμερα στραμμένη προς τον Δήμο Τσερίου.

Ο Στέφανος μας ανέφερε τον όρο «upward lightning», ο οποίος περιγράφει πλήρως αυτό που βλέπουμε στο βίντεό του: έναν κεραυνό να διαγράφει πορεία, από την γη στον ουρανό, αντί το αντίθετο που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, μέχρι σήμερα:

Πώς δημιουργείται το σπάνιο φαινόμενο

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο «ανάποδος κεραυνός» δημιουργείται με την σύμπτωση συγκεκριμένων φυσικών φαινομένων, κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. 

Συγκεκριμένα, προκαλείται λόγω των έντονων ηλεκτρικών πεδίων, τα οποία συγκεντρώνονται στις κορυφές ψηλών κατασκευών, όπως κτήρια, ανεμογεννήτριες και πύργους, ενώ μια καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ηλεκτρικά πεδία στις κορυφές τέτοιων κατασκευών, ακόμα και ψηλών δέντρων, είναι τα ισχυρότερα όταν οι κορυφές τους βρίσκονται πιο κοντά στην βάση ενός συννέφου που προκαλεί κεραυνούς.

Όταν τα ηλεκτρικά πεδία γύρω από τα κτήρια και τις κατασκευές αυτές φορτιστούν αρκετά, θετικά φορτισμένα κανάλια δραπετεύουν από τα υψηλότερά τους σημεία προς τον ουρανό, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτεινό θέαμα που κόβει την ανάσα, τον ανάποδο κεραυνό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X