ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Άγιος Δομέτιος: «Τούρκοι στρατιώτες φώναζαν και έβριζαν...»

Τι δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής στο 24news

Δημήτρης Λουκά

Για το σοβαρό επεισόδιο και την παραβίαση της νεκρής ζώνης από τον τούρκικο στρατό, που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (27/11) στον Άγιο Δομέτιο, μίλησε στο 24news ο δήμαρχος της περιοχής κος. Κώστας Πέτρου. Ο κος. Πέτρου αρχικά, μας ανέφερε ότι εδώ και 1.5 μήνα περίπου υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή από τον τούρκικο στρατό προσεγγίζοντας την ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»).

Μετά από τις συνεχόμενες προκλήσεις, σύμφωνα με τον κο. Πέτρου, έγιναν σχετικές καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη ενώ ενημέρωσαν και την Εθνική Φρουρά.

Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό, ο δήμαρχος του Άγιου Δομετίου είπε: «Συγκεκριμένα, περίπου 40 τούρκοι στρατιώτες, μετέβησαν στην κατοικία, η οποία είναι διώροφη και άρχισαν να φωνάζουν, να βρίζουν προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής».

Όπως μας δήλωσε ο κος. Πέτρου, οι τούρκοι στρατιώτες τοποθέτησαν κάμερα στην ακατοίκητη κατοικία ενώ στο σημείο είχαν μεταβεί μέλη των Ηνωμένων Εθνών για να επιβληθούν της κατάστασης.

Ερωτηθείς αν οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν απάντησε: «Υπάρχει μία ανησυχία, αφού το χθεσινό επεισόδιο ήταν το κάτι άλλο με τους τούρκους στρατιώτες να είναι οπλισμένοι και να προκαλούν τους κατοίκους», συμπληρώνοντας, «αν μη τι άλλο προκαλεί λίγο τρόμο η όλη κατάσταση».

«Απαγορεύονται αυστηρά μη εξουσιοδοτημένες εργασίες»

Οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά, είπε την Τρίτη στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, σχετικά με τη κατάσταση στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για στην κατάσταση την περιοχή, μετά που οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν τη Δευτέρα σε ακατοίκητη οικία στη νεκρή ζώνη, μεταλλικό ιστό επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα, ο κ. Σιντίκ δήλωσε ότι, «οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή, ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί, και ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητά με την τουρκοκυπριακή πλευρά «για την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων και για να διασφαλίσει τη διατήρηση του status quo».

Η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την περιοχή, είπε τέλος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ότι αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης, και ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται «ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση