ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τοποθετείται το ΥΠΑΝ μετά τον σάλο - «Δεν αποσύρθηκε κανένα βιβλίο»

Το ΥΠΑΝ αναφέρει πως ήταν απόφαση του Συνδέσμου Γονέων του Νηπιαγωγείου

24news team

Δεν απέσυρε κανένα βιβλίο, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε σχέση με περιστατικό που σημειώθηκε σε Νηπιαγωγείο, με την απόσυρση βιβλίου μετά από παράπονο γονέα.

Σε ανάρτησή του από τον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), το Υπουργείο απαντά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν «προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/ενδιαφερόμενης και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων", σημειώνοντας ότι "το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δεν απέσυρε κανένα βιβλίο!».

Προσθέτει ότι το εν λόγω παραμύθι είχε αγοραστεί για τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και οι ίδιοι αποφάσισαν να το αποσύρουν.

Λέει ακόμη ότι το ΥΠΑΝ έχει ξεκάθαρη παιδαγωγική άποψη, την οποία δήλωσε πρόσφατα στην περίπτωση του βίντεο που χρησιμοποιήθηκε σε τάξη. «Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι να ακολουθούν το Αναλυτικό Πρόγραμμα του κάθε μαθήματος και σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα υλικό για αμφιλεγόμενα ζητήματα ακολουθώντας προσεκτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις», αναφέρει.

Εκδόσεις «Διόπτρα»: Πώς τοποθετήθηκαν για την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι…»

Οι εκδόσεις «Διόπτρα», με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν τη λύπη και την απογοήτευση τους για την απόσυρση του παιδικού βιβλίου της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…» από τη βιβλιοθήκη νηπιαγωγείου. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως, μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας. Τόνισαν ότι το εν λόγω βιβλίο έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Αυτούσια η ανάρτηση

Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα».

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο «προκαλεί».

Ναι, προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση