ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το προφίλ ενός serial killer - Το κίνητρο, ο φόνος και η ηδονή

Τα χαρακτηριστικά ενός κατά συρροή δολοφόνου

Στέλλα Μάρκου

Σαν ταινία τρόμου είναι τα όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να διαδραματίζονται στην υπόθεση του Μιτσερού. Ένα φρικιαστικό σενάριο βγαλμένο από ιστορία θρίλερ.

Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η κοινωνία της Κύπρου την υπόθεση με τις δύο δολοφονημένες γυναίκες και το 6χρονο παιδί που ακόμα αγνοείται. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου ορατό είναι το σενάριο να είμαστε αντιμέτωποι με έναν κατά συρροή δολοφόνο-serial killer.

Με την βοήθεια του Κοινωνιολόγου-Ψυχολόγου, Δρ. Αντώνη Ράφτη, σας μεταφέρουμε το προφίλ ενός serial killer.


Πάνω από 30 γυναίκες σε δύο χρόνια προσέγγισε ο «Ορέστης»


Τι εννοούμε με τον όρο Serial killer;

Κατά συρροή δολοφόνος είναι κάποιος ο οποίος έχει διαπράξει τουλάχιστον τρεις δολοφονίες. Οι φόνοι είναι πανομοιότυπου τρόπου. Όπως μας αναφέρει ο κ. Ράφτης ένας κατά συρροή δολοφόνος, «Είναι μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα, ανήκει στη σφαίρα της παράνοιας».

Τα άτομα αυτά συνήθως είναι άνθρωποι «της διπλανής πόρτας, δεν δίνουν δικαιώματα και πιθανόν να έχουν φυσιολογική εξυπνάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ράφτη, «Μέσα τους υπάρχουν κατάλοιπα βιωμάτων από την παιδική τους ηλικία. Έχουν βιώσει ή ήταν μάρτυρες βίας και μεγάλωσαν σε μη υγιές οικογενειακό περιβάλλον».

Είναι άτομα τα οποία κρύβουν μέσα τους μία φοβία ή ένα απωθημένο ή μια τραυματική εμπειρία το οποίο εκδηλώνουν σε κάποια φάση.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός serial killer;

Το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μας κατονόμασε ο Δρ. Αντώνης Ράφτης.

-Μη υγιές βάσεις

-Απωθημένα παιδικής ηλικίας τα οποία εκφράζει όταν νιώσει δυνατός.

-Επιλέγει τα θύματα του να είναι πιο αδύναμα από αυτόν και ο λόγος είναι για να νιώθει ασφάλεια, ότι δεν θα έχει επιπτώσεις.

«Ρίχνει τα δίκτια του μέχρι να πιάσει ψάρι», δηλαδή προσπαθεί μέχρι να βρει το θύμα το οποίο σκοτώνοντας το θα ικανοποιήσει το πάθος, το μίσος, τον θυμό του.

-Η αντίσταση του εκάστοτε θύματος προκαλεί στον δολοφόνο ηδονή. Μάλιστα το παράδοξο είναι πως η αντίσταση όχι μόνο δεν τον εμποδίζει, αφού όπως έχουμε προαναφέρει το θύμα είναι πιο αδύναμο από τον ίδιο, αλλά είναι και κάτι που του προσφέρει ευχαρίστηση.

-Είναι ως επί το πλείστο άτομα χαμηλών τόνων, εσωστρεφείς που δεν δίνουν κανένα δικαίωμα υποψίας στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

-Τα εγκλήματα, ένας serial killer τα διαπράττει σε διαφορετικό χρονικό διάστημα και αυτό συμβαίνει γιατί στο πιο μυαλό του έχει το αίσθημα ηδονής της πρώτης πράξης και αυτό τον «οπλίζει» στο να το ξανακάνει.

-Ο χρόνος είναι διαφορετικός όπως και η τοποθεσία αλλά ο τρόπος του φόνου είναι συνήθως ο ίδιος.

-Τις περισσότερες φορές παίρνουν μαζί τους ως λάφυρα προσωπικά αντικείμενα του θύματος για να τους θυμίζουν την «νίκη» αλλά και την ηδονή που ένιωσαν.

Οι κατηγορίες των κατά συρροή δολοφόνων

Οι κατά συρροή δολοφόνοι, σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνη Ράφτη, χωρίζονται σε κατηγορίες οι οποίες είναι:

Βιωματικοί / Εκδίκηση: Τα άτομα με προβλήματα στη σχέση με την μητέρα τους ή την σύζυγο τους ή άλλο πρόσωπο του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος το οποίο τους έχει στιγματίσει και ως εκ τούτου επιλέγουν ίδιου τύπου άτομα για να εκδικηθούν.

Αποστολή: «Έχω αποστολή να σκοτώσω» αυτό έχει μέσα στο μυαλό του. Ο ρατσισμός ως προς μια συγκεκριμένη ομάδα είναι για τον δολοφόνο αποστολή.

Να σημειωθεί ότι πάντα κοινός παράγοντας είναι η ηδονή και προστίθεται μια εκ των πιο πάνω κατηγοριών.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ας έχουμε όμως πάντα στο μυαλό μας ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κάτι που κάνει μοναδική και την κάθε περίπτωση εγκληματία.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο κάποιος να τις εξηγήσει μιας και οι πράξεις καμιά φορά είναι ασύλληπτες από τον ανθρώπινο νου. Πέραν της κοινής λογικής… 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X