ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το παράπονο της Γιολίτη και το ντου της Αστυνομίας σε σπίτι οικογένειας

Η θέση της Αστυνομίας για το περιστατικό

24news team

Ντόρος προκλήθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι μέλη της Αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία γυναίκας, η οποία θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με λογαριασμό-παρωδία στο Twitter. Ο εν λόγω λογαριασμός σατιρίζει την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κα. Έμιλυ Γιολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24news, η ίδια η υπουργός ενημέρωσε την Αστυνομία για τον εν λόγω λογαριασμό αναφέροντας ότι από αυτόν κοινοποιούνται φωτογραφίες των γονέων της και προκλήθηκε η ανησυχία για χρήση και εικόνων των παιδιών της. Η ίδια, ωστόσο, φέρεται να μην προχώρησε σε επίσημη καταγγελία.

Πάντως, από πλευράς της υπουργού, φαίνεται ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και δεν πρόκειται να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στην υπόθεση, κάτι που έσπευσε να ξεκαθαρίσει και μέσα από ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου επέλεξε να τοποθετηθεί για το περί ου ο λόγος ζήτημα με χιούμορ.

Όσον αφορά την πλευρά της γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών στην οικία της οποίας έγιναν έρευνες σχετικά με την προαναφερθείσα υπόθεση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι κινήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να ενημερωθεί από πού προέκυψε μαρτυρία εναντίον της και στην συνέχεια αναμένεται να κινηθεί, αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται, αναλόγως.

Η θέση της Αστυνομίας:

Έντονη συζήτηση προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η Αστυνομία στην υπόθεση, η οποία αποτάθηκε στο Δικαστήριο για εξασφάλιση σχετικού εντάλματος έρευνας στην οικία προσώπου, η οποία θεωρήθηκε ύποπτη ως διαχειρίστρια της σελίδας.

Η Αστυνομία διερευνά την ενδεχόμενη διάπραξη δύο αδικημάτων στην εν λόγω υπόθεση. Την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και την πλαστογράφηση ηλεκτρονικών δεδομένων, αδίκημα που επισύρει μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κ. Χρίστο Ανδρέου, η υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε παράπονα όσον αφορά τις αναρτήσεις της εν λόγω «parody» σελίδας. «Η Αστυνομία, ακολουθώντας όλες τις νομότυπες διαδικασίες, αποτάθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο για ένταλμα έρευνας σε οικία» σημείωσε.

Μιλώντας στο 24news ο κ. Ανδρέου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Αστυνομία έκανε διάκριση όσον αφορά την υπουργό και τους άλλους πολίτες. «Η Αστυνομία διερευνά πολλές παρόμοιες υποθέσεις κάθε χρόνο, μετά από σχετικές καταγγελίες που γίνονται από πολίτες».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από την οικία της γυναίκας που θεωρήθηκε ως ύποπτη, αφότου εξετάστηκαν επιστράφηκαν την αμέσως επόμενη ημέρα.

Ανάρτηση του νομικού Κρις Τριανταφυλλίδη για την υπόθεση:

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξηγεί ότι η είσοδος της Αστυνομίας στο σπίτι κάποιου πολίτη προαπαιτεί την ύπαρξη Διατάγματος του Δικαστηρίου. «Το Διάταγμα μπορεί να προσβληθεί στο Δικαστήριο και να ακυρωθεί» σημειώνει.

Μάλιστα αναφέρει ότι: «Ο πολίτης που τοιουτοτρόπως παραβιάστηκαν τα Συνταγματικά του δικαιώματα νομιμοποιείται να απαιτήσει αποζημιώσεις».

Τι έγινε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού:

Σε μια μικρή έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, εντοπίσαμε μια παρόμοια υπόθεση που συνέβη πριν μερικά χρόνια, στο Ιλινόι των ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Τζον Ντάνιελ, κάτοικος της Πιόρια στο Ιλινόι των ΗΠΑ, ο οποίος μηνύθηκε από τη Δημαρχία της πόλης του καθώς αυτός σατίριζε τον δήμαρχό της μέσω ενός λογαριασμού-παρωδία στο Twitter.

Η υπόθεση, όπως διαβάζουμε, πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ωστόσο, πριν φτάσει στα δικαστήρια, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν με τον Δήμο να πληρώνει τελικά στον Ντάνιελ το ποσό των $125.000 και να δεσμεύεται πως θα καταθέσει υπόμνημα στην Πολιτεία του Ιλινόι προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κατηγορία της μίμησης ενός δημοσίου προσώπου, δεν θα αφορά στο μέλλον περιπτώσεις σάτιρας και παρωδίας.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε όταν ο δήμαρχος, Τζιμ Άρντις, πληροφορήθηκε πως δεν υπήρχε περίπτωση να κέρδιζε τη δίκη και ότι δύσκολα θα απαγγέλλονταν κατηγορίες στον Ντάνιελ.

Τι αναφέρει το Twitter για τους «parody» λογαριασμούς:

Το Twitter παρέχει μια πλατφόρμα για τους χρήστες να μοιράζονται και να λαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ιδεών και περιεχομένου και εκτιμούμε και σεβόμαστε πολύ το δικαίωμα έκφρασης των χρηστών μας. Οι χρήστες μας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν και είναι συχνά στην καλύτερη θέση για την επίλυση διαφορών μεταξύ τους. Λόγω αυτών των αρχών, δεν παρακολουθούμε ενεργά το περιεχόμενο των χρηστών και δεν επεξεργαζόμαστε ή καταργούμε περιεχόμενο χρήστη, εκτός από την απάντηση σε παράβαση των Όρων Παροχής Υπηρεσιών ή έγκυρη νομική διαδικασία.

Επιτρέπεται στους χρήστες να δημιουργούν λογαριασμούς παρωδίας, ειδήσεων, σχολίων και θαυμαστών στο Twitter, υπό την προϋπόθεση ότι οι λογαριασμοί ακολουθούν τις παρακάτω απαιτήσεις.

Απαιτήσεις για λογαριασμούς παρωδίας, τροφοδοσίας ειδήσεων, σχολίων και θαυμαστών

Στο βιογραφικό και στο όνομα του λογαριασμού πρέπει να αναφέρεται ότι ο χρήστης δεν σχετίζεται με το αντικείμενο του λογαριασμού. Η μη συσχέτιση μπορεί να υποδηλώνεται με την ενσωμάτωση, για παράδειγμα, λέξεων όπως «παρωδία», «ψεύτικο», «θαυμαστής» ή «σχολιασμός». Η μη συσχέτιση πρέπει να δηλώνεται με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητό από το κοινό για το οποίο προορίζεται.

Πότε ελέγχει το Twitter λογαριασμούς βάσει αυτής της πολιτικής;

Το Twitter θα εξετάσει έναν λογαριασμό σύμφωνα με την Πολιτική του ως απάντηση σε παράπονο πλαστοπροσωπίας ή εμπορικού σήματος.

Πώς ανταποκρίνεται το Twitter σε αναφορές που αφορούν λογαριασμούς παρωδίας, ειδήσεων, σχολίων και θαυμαστών;

Όταν λάβει μια έγκυρη αναφορά πλαστοπροσωπίας ή εμπορικού σήματος σχετικά με έναν λογαριασμό που δεν συμμορφώνεται με την Πολιτική του, ενδέχεται να δοθεί στον κάτοχο του λογαριασμού η ευκαιρία να συμμορφώσει τον λογαριασμό του και ενδέχεται να ανασταλεί προσωρινά ο λογαριασμός. Οι λογαριασμοί με ιστορικό επαναλαμβανόμενων παραβάσεων ενδέχεται να τεθούν σε οριστική αναστολή.

Λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ένας λογαριασμός που εμπίπτει στην Πολιτική του Twitter μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν παραβιάζει τις πολιτικές περί εμπορικών σημάτων ή πλαστοπροσωπίας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Είναι μια υπόθεση που αναμφίβολα γεννά ερωτήματα. Η Αστυνομία ενεργεί απλώς σε παράπονα και όχι σε καταγγελίες; Η κα. Γιολίτη τι ακριβώς ήθελε να πετύχει με το παράπονό της; Πώς η Αστυνομία έφτασε στην εν λόγω γυναίκα;

Αυτά και άλλα τόσα που ελπίζουμε να απαντηθούν, ενώ εν κατακλείδι θα τονίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα αλλά και οι οικογένειές τους υπόκεινται σε σάτιρα - ακραία σε αρκετές περιπτώσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα η οικογένεια του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ να υπενθυμίσουμε και το παράδειγμα της οικογένειας του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Ο καθείς εξ ημών μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση