ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το έλα να δεις με τις μπατονέτες για τα rapid test - Οι απαντήσεις και τα fake news

Τα δημοσιεύματα, οι καταγγελίες και οι απαντήσεις για τη νέα υπόθεση

Παναγιώτης Ευριπίδου

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα rapid test και το κατά πόσο είναι επιβλαβείς οι μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τον ανθρώπινο οργανισμό ή όχι.

Τα σχετικά δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν ενώ οι πολίτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους με τα όσα διαρρέουν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον Τύπο.

Το 24News επικοινώνησε με αρμόδιους φορείς σχετικά με το θέμα, προσπαθώντας να διαλευκάνει την όλη υπόθεση.

Συντεχνία Ισότητα: Ζητούν αναστολή rapid test μέχρι την απόδειξη ασφάλειάς τους

Η Συντεχνία Ισότητα ζήτησε την αναστολή διενέργειας των rapid test μέχρι την απόδειξη ασφάλειας τους όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, Πρόδρομος Χριστοφή, έκανε λόγο για σχετικές ανακοινώσεις από ομάδες ιδιωτών και δημοσιευμάτων από τον Τύπο, όπου μετά από εργαστηριακή ανάλυση, οι μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των rapid test και εξετάσεων PCR σε παιδιά και ενήλικους στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανιχνεύθηκε η ύπαρξη οξειδίου του αιθυλενίου, σε επίπεδο συγκέντρωσης πολλαπλάσιο (36x) του ορίου ανίχνευσης της εφαρμοσθείσας μεθόδου.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και οι εργαστηριακές εξετάσεις (PCR test) διενεργούνται μέσω της λήψης δείγματος, από τη μύτη, με τη χρήση μπατονέτας (όσον αφορά τα PCR test η μπατονέτα εισχωρεί βαθύτερα στον ρινοφάρυγγα, κάτι το οποίο ίσχυε παλαιότερα και για τα rapid test).

Τονίζει ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι τοξική/επικίνδυνη (καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή) ακόμα και αν εισπνευσθεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ενώ βάσει ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας που, αν και αφορά τα τρόφιμα, δεικνύει ότι ο χειρισμός προϊόντων που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία πρέπει να γίνεται βάσει των αρχών της προφύλαξης και της πρόληψης.

Επισημαίνει δε ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 72 ώρες) στους συγκεκριμένους τύπους εξετάσεων, προκειμένου να δικαιούται να εργαστεί, φοιτήσει και άλλα.

«Ένεκα της σοβαρότητας του θέματος, αφού άπτεται της ασφάλειας και της υγείας χιλιάδων εργαζομένων και άλλων ευάλωτων και μη ομάδων του πληθυσμού», ο Σύνδεσμος ζητά την, «δέουσα, αντικειμενική, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση της ασφάλειας των υπό αναφορά εξετάσεων, τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από διαπιστευμένα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα».

Εν κατακλείδι, ζητάνε την, «αναστολή της διενέργειας των πιο πάνω εξετάσεων μέχρι την απόδειξη της ασφάλειας αυτών».

«Ο κόσμος αγχώνεται με ότι διαβάζει από τον Τύπο, δεν είναι επιβλαβείς»

Σε επικοινωνία του 24News με φαρμακοποιό, ο οποίος διενεργεί εκατοντάδες rapid test καθημερινά, μας τόνισε ότι από ένα ποσοστό και πάνω του οξειδίου του αιθυλενίου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς αλλά δεν είναι επιβλαβές. Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, όπως μας ανέφερε, έχει ερεθιστεί και επηρεαστεί από τις μπατονέτες.

«Από το εργοστάσιο που προμηθεύομαι τις μπατονέτες, το ποσοστό της ουσίας οξειδίου του αιθυλενίου, είναι κάτω από το όριο και δεν είναι βλαβερό. Είναι ελάχιστα τα μικρογραμμάρια που περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία και αυτό γίνεται για να αποστειρώνονται οι μπατονέτες. Η καθημερινή δοσολογία για ένα άτομο από αυτή την ουσία είναι τα 4mg, άρα συμπερασματικά οι μπατονέτες δεν περιέχουν σχεδόν τίποτα από την εν λόγω ουσία. Κάνουν απλός ένα ψέκασμα της μπατονέτας από αυτή την ουσία για αποστείρωση».

Παράλληλα, μας τόνισε πως προμηθεύεται και μπατονέτες (βαμβακοφόρες) οι οποίες αποστειρώνονται με ραδιενέργεια: «Υπάρχει κόσμος τώρα τελευταία, επειδή διαβάζει διάφορα δημοσιεύματα από το Facebook και τον Τύπο, ο οποίος μας ζητά να διενεργεί rapid test με μπατονέτες R (ραδιενέργεια) για να είναι περισσότερο σίγουρος».

Καραγιάννης: «Και μπατονέτα για τα αυτιά να βάλεις θα ερεθιστείς - Το παράδοξο της όλης υπόθεσης».

Σε επικοινωνία μας και με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη για το όλο θέμα που προέκυψε, μας απάντησε καταφατικά πως υπήρξε ανάλογη απάντηση για τα σχετικά δημοσιεύματα από το Υπουργείο Υγείας. «Υπάρχει και εμπλοκή της Εισαγγελίας για το παράδοξο της όλης υπόθεσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συγκεκριμένη ουσία (του οξειδίου του αιθυλενίου) είναι μέρος της αποστείρωσης, κάτι το οποίο εξατμίζεται. Όλα είναι σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων».

Όσο αφορά για της μπατονέτες που αποστειρώνονται με ραδιενέργεια μας είπε πως είναι ασφαλείς και μπορούν να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας – Θα προβούν και σε καταγγελίες εάν χρειαστεί

Μέσα σε όλα αυτά που διαρρέουν από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τις μπατονέτες και το εάν είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το ότι ο κ. Χατζηπαντέλας είναι σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων ούτως ώστε να προβούν σε σχετική καταγγελία.

Αυτούσια η Ανακοίνωση του Υπ. Υγείας:

Σε συνέχεια αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιευμάτων στον Τύπο που παρουσιάζουν αποτέλεσμα από ιδιωτικό εργαστήρι για τον εντοπισμό τοξικής ουσίας στους στειλεούς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης, το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

- Παγκόσμια και για δεκαετίες, το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποστείρωσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών από μόλυνση με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επομένως, η διαδικασία είναι ουσιώδης για την αποστείρωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας (περισσότερα: https://bit.ly/2XOIG9g, https://bit.ly/3vJxp6H).

- Η ουσία γίνεται επικίνδυνη όταν η έκθεση σε αυτήν είναι μεγάλη (μεγάλος χρόνος έκθεσης και έκθεση σε μεγάλη ποσότητα). Καθότι η ουσία είναι ιδιαίτερα πτητική, πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμένει σε οποιοδήποτε ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και των στειλεών για τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που φυλάγονται και ανοίγονται σε θερμοκρασία δωματίου. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υπάρχουν αυστηροί κανόνες και λαμβάνουν χώρα αυστηροί έλεγχοι που διασφαλίζουν ότι μετά την αποστείρωση, η ουσία αυτή αφαιρείται και τυχόν υπολείμματα της βρίσκονται αρκετά κάτω από τα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας.

- Συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ο οποίος έχει αποστειρωθεί με οξείδιο του αιθυλενίου συμμορφώνεται με τα ακόλουθα πρότυπα:

ISO 11135, Sterilization of health care products – Ethylene oxide – Requirements for development, validation, and routine control of a sterilization process for medical devices. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για ανάπτυξη, επικύρωση και τακτικό έλεγχο της διαδικασίας αποστείρωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

ISO 10993-7: Biological evaluation of medical devices — Part 7: Ethylene oxide sterilization residuals. Το πρότυπο αυτό καθορίζει συγκεκριμένα όρια οξειδίου του αιθυλενίου (EO) και αιθυλενοχλωροϋδρίνης (ECH) που δεν πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος και του ασθενούς. Τα δεδομένα για την τήρηση αυτών των ορίων καθορίζονται κατά την επικύρωση της διαδικασίας αποστείρωσης με ΕΟ.

- Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των αποστειρωμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά και των οποίων η αποστείρωση έχει διενεργηθεί με οξείδιο του αιθυλενίου, η αξιολόγηση της διαδικασίας αποστείρωσης προϋποθέτει έλεγχο από εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιημένο οργανισμό (ο κατάλογος των οργανισμών είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3GkOb0P).

- Επισημαίνεται ότι το εργαστήριο που εμφανίζεται να έχει διενεργήσει την ανάλυση σε στειλεό δεν είναι διαπιστευμένο εργαστήριο για τη διενέργεια εξετάσεων σε προϊόντα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά σε τρόφιμα σύμφωνα με το πρότυπο διαπίστευσής του (CYS EN ISO/IEC 17025:2017).

Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Γενική Εισαγγελία και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X