ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Τι θα ισχύει για τον εορτασμό του Πάσχα;

Στα χνάρια της διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας και η Κύπρος

Αποφάσεις δεν ανακοινώθηκαν στην συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής στο Προεδρικό, όμως, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται η κυβέρνηση σε απόφαση παράτασης των μέτρων που ισχύουν για απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Με δεδομένο πως το υφιστάμενο διάταγμα λήγει στις 13 Απριλίου (Μ. Δευτέρα), είναι δεδομένο πως σε τυχόν νέα παράταση θα καλύψει στο σύνολό της τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα.


Κύπρος: Βρέθηκες θετικός στον κορωνοϊό - Αυτά ακολουθούν


Μια γιορτή που έχει συνδεθεί με μαζική παρουσία στις εκκλησίες για τις Ακολουθίες της Σταύρωσης, του Επιταφίου αλλά και τον «Καλό Λόγο» το Μεγάλο Σάββατο. Όμως, με τα μέτρα που ισχύουν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τι μπορεί να γίνει;

Η εισήγηση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης προς αυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι όπως γίνει συμβολικός εορτασμός της Ανάστασης του Κυρίου κατά την απόδοση της εορτής στις 27 Μαΐου.

Τι είναι η απόδοση της εορτής

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Αεράκη: «Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού.

Αλλά και για άλλο λόγο γίνεται ο επανεορτασμός μιας εορτής, δηλαδή η απόδοσή της. Για ν’ απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γιορτής.


Κύπρος: «Από τον Μάϊο και μετά πιθανόν χαλάρωση μέτρων»


Όταν ένα θέαμα είναι ωραίο, ποθούμε να το ξαναδούμε. Όταν ένα φαγητό είναι νόστιμο, θέλουμε να το ξαναγευτούμε. Ο εορτασμός κάποιου γεγονότος της ζωής του Χριστού ή της Θεοτόκου, προξενεί γλυκύτητα στην ψυχή, που θέλει να το ξαναγιορτάσει.

Τη γλυκύτητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός, την αισθανόμαστε για τη γιορτή του Πάσχα. Γιορτή ευφροσύνης. «Πανήγυρις έστι πανηγύρεων». Ποτέ άλλοτε δεν σκιρτά η ψυχή τόσο πολύ, όσο τη νύχτα της Αναστάσεως. Χαιρόμαστε για το θρίαμβο του Αναστάντος Κυρίου».

Δηλαδή τελείται η ίδια ακριβώς Θ. Λειτουργία της Ανάστασης του Κυρίου και δίνεται μια ευκαιρία στους πιστούς να παραστούν στους Ναούς και να μετέχουν σε αυτή, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στις 19 Απρίλη, ημέρα που εορτάζεται το Πάσχα στην Ορθοδοξία.

Τι ίσχυσε στην Ελλάδα

Αυτή την απόφαση, για συμβολικό εορτασμό της Ανάστασης κατά την απόδοση της εορτής, πήρε από την 1η Απριλίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να ανοίξουν οι ναοί ώστε κατά τη Μ. Εβδομάδα να τελεστούν οι Ακολουθίες έστω και χωρίς την παρουσία των πιστών. Στην Ελλάδα υπήρξε απαγόρευση τέλεσης της λειτουργίας στους Ναούς, ενώ στην Κύπρο τελούνται χωρίς κόσμο.

Μπορείτε να διαβάστε την ανακοίνωση εδώ:

http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=2993&fbclid=IwAR01cDO2OqqWM03Be3f3zdxMUYNmNE5n3YxnDAdJsmLrjiRy5qGwlwXPBPM

Στόχος είναι, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, να υπάρξει ο εορτασμός της Ανάστασης με τον κόσμο να μπορεί να πάει στην εκκλησία, κάτι που στα τέλη Μαΐου είναι πιο πιθανό να μπορεί να γίνει. Να ξεκαθαρίσουμε και το αυτονόητο, πως θέμα μετάθεσης της εορτής του Πάσχα δεν τίθεται αφού ανέκαθεν αυτή εορτάζεται πάντοτε την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (την πανσέληνο του Μαρτίου). Ο εορτασμός κατά την απόδοση της εορτής στις 27 Μαΐου θα γίνει λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X