ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θλίψη και αγανάκτηση για τον χαμό του 76χρονου Κόκου

Αρνήθηκε να εγκαταλείψει την «οικία» του και «έφυγε» μόνος με φρικτό τρόπο

Η είδηση του χαμού του 76χρονου Γιώργου Μαυρομμάτη, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στην οδό Τέρρα Όμπρα στην Λάρνακα, σκόρπισε θλίψη στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία, που γνώριζε και αγαπούσε τον «Κόκο». Όλοι κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο μόνο, μοναχικό και φτωχό, ο οποίος δεν ήθελε να αποχωριστεί το υποστατικό που έμενε, ακόμα και αν αυτό ήταν ακατάλληλο από κάθε άποψη.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνουν το μέγεθος της εξαθλίωσης που βίωνε ο άτυχος Μαυρομμάτης. Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του Δημοτικού Συμβούλου της Λάρνακας, Μάριου Κουκουμά, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον τρόπο που «έφυγε» ο 76χρονος.

«Σκατοκοινωνίες, σε κανένα δεν αξίζει αυτή η "φυγή"..
Ο Κόκος, ο κ. Γιώργος έφυγε με απάνθρωπο τρόπο σε μια κοινωνία που πάσχει και το "φωνάζει" διαρκώς. Σε τρώγλες, στην ανέχεια, στην φτώχεια και σε μια "άγνωστη" κοινωνική νόσο την μοναξιά. Ο Κόκος έφυγε σε μιά φωτιά, σε μια τρώγλη, ψες βράδυ. Θα 'θέλα πολύ να πιστεύω ότι η φυγή του Κόκου θα αφυπνούσε φορείς και αρμοδίους. Δεν το πιστεύω.

*κανένας νεκρός δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και ας μην γίνουν τέτοια σχόλια. Ας είμαστε καλύτεροι.»

Άλλο ένα σχόλιο που φανερώνει την αγάπη και την αναγνωρισιμότητα που «απολάμβανε» ο άτυχος 76χρονος, η φιγούρα του οποίου είχε συνδεθεί άρρηκτα με το ποδήλατό του, που χρησιμοποιούσε ως μεταφορικό μέσο:

«Ο Κόκος (Γιώργος Μαυρομμάτης) μας "αποχαιρέτησε" και δεν είναι πλέον μαζί μας. .. η φιγούρα στο ποδήλατο που είχε μόνιμη συντροφιά το τσιγάρο "έφυγε "... Στο καλό. .. Δεν αποδέκτηκε ποτέ να αποχωριστεί το "σπίτι " του.. πριν αρκετούς μήνες έγινε πρώτη είδηση στο διαδίκτυο ο χώρος που έμενε. ... πανικοβλήθηκε.. τόσος κόσμος. ...
το "τέλος " γράφτηκε άδοξα... χειμωνιάτικα.. μόνος....
Αιώνια η μνήμη σου.» 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόκος είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το «σππίτι» που έμενε, αν και επρόκειτο για ένα ετοιμόρροπο υποστατικό, για μια τρώγλη. Μάλιστα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του είχαν προτείνει να μείνει σε οίκο ευγηρίας, ωστόσο ο 76χρονος δεν το άντεχε. Έτσι, επέστρεψε στον χώρο που αγαπούσε, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Αυτό προκύπτει από νέο σχόλιο του κ. Κουκουμά:

«Λόγω διάφορων αναφορών και μετα απο μια μικρή έρευνα για το θέμα του Κόκου θα αναφέρω τα εξής. 1ον. Ο Κόκος εδω και αρκετό καιρό με την συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών είχε ενταχθεί σε χώρο στον οποίο θα μπορούσε να διαμένει με φροντίδα κι ασφάλεια. 2ον. Ο Κόκος συχνότατα έφευγε απο τον χώρο χωρίς προειδοποίηση και μετεβαίνε στον "χώρο" του. 3ον. Παρά τις προσπάθειες επαναφοράς του στον χώρο φροντίδας δεν γινόταν κατορθωτό με τον Κοκο να αποχωρεί συχνά. 4ον. Ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει ούτε εξουσίες αλλά ούτε και υπηρεσίες για την στέγαση τέτοιων περιπτώσεων. Παρόλο αυτών, δήλωσε την συνδρομή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του προβλήματος. 5ον. Δεν υπάρχει διαβάθμιση στις ζωές αυτοχθόνων και αλλοδαπών. ΠΟΤΕ! Όλοι είμαστε άνθρωποι και είναι λυπηρό να γίνονται συγκρίσεις. 6ον. Ως Δήμος είναι θέμα το οποίο μας απασχολεί έντονα τόσο το θέμα αστέγων (το οποίο συχνά πυκνά αναδύεται με διάφορες περιπτώσεις) αλλά και το θέμα ανθρώπων που είναι μόνοι σε προχωρημένη ή μη ηλικία. 7ον. Λεπτομέριες για την κηδεία ακόμα δεν γνωρίζω μόλις έχω πληροφόρηση θα επανέλθω».

Πώς συντελέστηκε η τραγωδία

Ήταν γύρω στις 07:00 το πρωί, χθες, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά στην οδό Τέρρα Όμπρα. Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ανταποκρίθηκαν δύο οχήματα.

Όταν κατασβέστηκε η πυρκαγιά, οι Πυροσβέστες εισήλθαν στο υποστατικό, όπου εντόπισαν απανθρακωμένο το άψυχο σώμα του 76χρονου Γιώργου Μαυρομμάτη. 

Όσο για τα αίτια της πυρκαγιάς, μας αναφέρθηκε ότι φαίνεται να ήταν το τσιγάρο, σε συνδυασμό με ένα γκαζάκι κατασκήνωσης, που βρισκόταν κοντά. Ο Κόκος φαίνεται ότι σηκώθηκε προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά ή να τρέξει έξω από το υποστατικό, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το αποτέλεσμα ήταν ο φρικτός του θάνατος μέσα στον χώρο που δεν ήθελε να αποχωριστεί.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X