ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεκίνησε η απεργία στα ΤΑΕΠ

Εξυπηρετούν μόνο σοβαρά περιστατικά

Σε 24ωρη απεργία από τις 07:00 σήμερα, έως τις 07:00 της 10ης Ιουλίου, κατέρχονται σήμερα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, η απόφαση για πραγματοποίηση της απεργίας λήφθηκε γιατί η υποστελέχωση των Τ.Α.Ε.Π. θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και του προσωπικού, ενώ οι ιατροί των Τ.Α.Ε.Π. εργάζονται χωρίς ανάπαυση εδώ και μήνες κάτι που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα άσκησης ιατρικής.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «η νομοθεσία για το ΓεΣΥ εφαρμόζεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν οι προσωπικοί ιατροί τους ασθενείς τους έστω και σε πρόγραμμα εφημερίας, κι αυτό έχει ως επακόλουθο τη συσσώρευση ασθενών της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στα ήδη υποστελεχωμένα Τ.Α.Ε.Π.».

Άλλοι λόγοι για την πραγματοποίηση της απεργίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ο.Κ.Υπ.Υ. που "είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό" ενώ "ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα Τ.Α.Ε.Π. στελεχώνονται με προσωπικό ασφαλείας".

«Το Υπουργείο Υγείας έλαβε από σειρά ετών προειδοποιήσεις για την αναμενόμενη φυγή ιατρών από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αλλά δυστυχώς κινητοποιήθηκε πολύ αργά και μόνο μετά την εξαγγελία δυναμικών μέτρων», προστίθεται.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφράζοντας λύπη για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ για πραγματοποίηση της απεργίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών παγκύπρια, αναφέρει ότι «έχει ετοιμαστεί υπηρεσιακό πλάνο και έχουν ληφθεί μέτρα για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι τα απεργιακά μέτρα δεν δικαιολογούνται.

«Σέβομαι το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, δεν μπορώ ωστόσο να μην καυτηριάσω ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που προτείναμε ή/και υιοθετήσαμε για την άμεση κάλυψη των αναγκών αξιολογήθηκαν από την ΠΑΣΥΚΙ ως ανεπαρκή, στο τραπέζι του διαλόγου δεν υποβλήθηκαν από πλευράς Συντεχνίας οποιεσδήποτε άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα», σημειώνει ο Υπουργός.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, οφείλω να παρατηρήσω ότι τα απεργιακά μέτρα δεν δικαιολογούνται, αφού οι όποιες απόψεις και θέσεις κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και εκεί και όπου ήταν υλοποιήσιμες έχουν ικανοποιηθεί ή τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή τους.

Ακόμα και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, προσθέτει, η μοναδική αντιπρόταση που παρουσιάστηκε από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ ήταν όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας, που επίσης υιοθετήθηκε από πλευράς μας.

Παράλληλα, σημειώνει, αποφασίστηκε όπως συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή των Διευθυντών των ΤΑΕΠ, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι, και άλλων εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστούν τα προβλήματα και να υποβληθούν εισηγήσεις για την ολιστική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ.

Ο Υπουργός καλεί τους πολίτες να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Στην απεργία δεν θα συμμετάσχει ο Κλάδος Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ. Στήριξη στην απεργία εκφράζει η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X