ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συλλήψεις και αντιδράσεις για το συγκρότημα του νέου «προεδρικού» στα κατεχόμενα

Ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι οι «αρχές» του ψευδοκράτους ζήτησαν από την Τουρκία την κατασκευή νέων κτηρίων για την «προεδρία» και την «βουλή»

ΚΥΠΕ

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες βράδυ οι δύο διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για την συμμετοχή τους στην προχθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο όπου ανεγείρεται το συγκρότημα του νέου «προεδρικού» - «βουλής» - τζαμιού – «εθνικού κήπου», κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μεγάλος αριθμός ατόμων ανέμεναν χθες βράδυ έξω από το «αστυνομικό τμήμα» τους δύο, και ως μια εκδήλωση συμπαράστασης. Στην εκδήλωση υπήρξαν αψιμαχίες πολιτών με «αστυνομικούς» ενώ κάποιοι διαμαρτυρόμενοι πέρασαν τα σύρματα και μπήκαν στο εργοτάξιο. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για βία εναντίον «αστυνομικών». Μετά την απαγγελία της κατηγορίας αφέθηκαν ελεύθεροι και έγιναν δεκτοί έξω με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Οι δύο είναι ο Νετζάτ Τζεράλ, στέλεχος του ΡΤΚ και Σογιέρ Κολοζαλί, «δημοτικός σύμβουλος» Κιόνελι και πάλι του ΡΤΚ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι τα τ/κ κόμματα της αριστεράς συγκάλεσαν λαϊκή συγκέντρωση για να συζητηθεί πως θα πουν «Στοπ στην ανέγερση του συγκροτήματος» που θα γίνει στην κατεχόμενη Λευκωσία. Θα συμμετέχουν τα κόμματα: ΡΤΚ, ΚΚΔ, ΚΚΑ, Δρόμος Ανεξαρτησίας, Αριστερή Κίνηση, ΚΝΚ, ΚΕΚ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου και Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση.

«Η Γενί Ντουζέν γράφει επίσης ότι αντί για το συγκρότημα κτηρίων, αξίας 2,8 δις ΤΛ, θα μπορούσαν να χτιστούν 188 νέα σχολεία και 13 νέα νοσοκομεία και να αγοραστούν 107 μαγνητικοί τομογράφοι.

Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις της προέδρου της ένωσης Τουρκοκυπρίων ιατρών, Οζλέμ Γκιουρκιούτ, η οποία υποστήριξε ότι εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, έχουν αυξημένες ροές στα «δημόσια» νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις σε κτήρια, κλίνες, αναλώσιμα και φάρμακα. Επίσης, είπε ότι υπάρχει ανάγκη για νέο μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου, της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ο ο γγ της συντεχνίας δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς είπε ότι αυτή τη στιγμή υπολείπονται 7 σχολικές μονάδες και κατέδειξε άλλες υλικοτεχνικές ανάγκες και προβλήματα υποδομών για τα υφιστάμενα σχολεία. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι για την παιδεία προϋπολογίζονται 2.000 δολάρια ανά μαθητή, ωστόσο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το ποσό αυτό θα έπρεπε να είναι 11.700 δολάρια.

Η «κυβέρνηση» αντέδρασε σχεδόν σύσσωμη στις κινητοποιήσεις και τις επικρίσεις με την Αβρούπα να υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η εντολή που τους δόθηκε από την Άγκυρα.

Ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι οι «αρχές» του ψευδοκράτους ζήτησαν από την Τουρκία την κατασκευή νέων κτηρίων για την «προεδρία» και την «βουλή».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις είπε ότι όσοι αντιτάχθηκαν στο παρελθόν στα έργα μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος ή στην κατασκευή νοσοκομείου πανδημίας, τα χρησιμοποίησαν αργότερα και έμειναν ικανοποιημένοι, συνειδητοποιώντας ότι οι αντιρρήσεις τους ήταν λανθασμένες.

«Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και σε αυτό το έργο. Όσοι αντιτάχθηκαν ξανά θα δουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό έργο και θα καταλάβουν και πάλι το λάθος τους».

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις που έγιναν σχεδόν από όλα τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα.

Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου αναφέρει ότι η κατασκευή του συγκροτήματος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους. «Αυτή η σημαντική επένδυση που η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα προσφέρει στην τδβκ έχει ενθουσιάσει και αποτελεί μεγάλη τιμή για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το προεδρικό μέγαρο και το κτήριο της βουλής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τδβκ, όπως και οι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα μας στο παρελθόν», πρόσθεσε εννοώντας το ψευδοκράτος.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X