ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μετρούν προβλήματα, αλλά και τις ημέρες για Στασικράτους (Pics)

Αισιοδοξία για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, ενώ αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα οι πεζόδρομοι να είναι σχεδόν πλήρως προσβάσιμοι από τους πολίτες. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συνεπώς, μέχρι την άνοιξη θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις βόλτες και τα ψώνια μας στο κέντρο της Λευκωσίας.

Την ώρα που ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην έναρξη των έργων ανάπλασης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, με τους πολίτες να εκφράζουν ήδη τα παράπονά τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται στους δρόμους, επισκεφθήκαμε το τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου για να διαπιστώσουμε κατά πόσον προχωράνε οι εργασίες και σε πιο στάδιο βρίσκονται.

Αν και κάποια από τα καταστήματα έχουν κλείσει, τα περισσότερα είναι ακόμα σε λειτουργία. Οι εργασίες προχωράνε με γοργούς ρυθμούς αφού οι εργάτες δουλεύουν ανελλιπώς για την υλοποίηση του έργου.

Σε επικοινωνία του 24News με καταστηματάρχες και τον Δήμο Λευκωσίας, πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι πεζόδρομοι θα έχουν ανοίξει σχεδόν πλήρως για το κοινό, αφού όπως φαίνεται όλα προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Τόσο οι καταστηματάρχες όσο και ο Δήμος, μας ενημέρωσαν για την συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ τους για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων και των εργασιών. 

Βρεθήκαμε σε γνωστή καφετέρια της οδού Στασικράτους και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η τεχνογνωσία για τέτοιου είδους έργα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καταστηματάρχες και το κοινό. Όπως μας ενημέρωσε, υπάρχει η τεχνογνωσία στο εξωτερικό και θα βοηθούσε να την χρησιμοποιούσαμε και στην προκειμένη περίπτωση - «προτιμώ να κλείσω το μαγαζί δύο με τρεις μήνες, να δώσω άδεια στο προσωπικό μου από το να τους απολύσω, επειδή δεν έχω τον κόσμο που είχα προηγουμένως».

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν επωφελείται από την ανεργία. Σημείωσε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό κονδύλι για την ανάπλαση του τριγώνου δόθηκε για την ανάπτυξη της περιοχής και όχι για να κλείσουν μαγαζιά και να βρεθεί κόσμος ξαφνικά χωρίς δουλειά.

«Σίγουρα υποφέρουμε και η πελατεία μας μειώθηκε σημαντικά, όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να γίνουν όλα. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει ένας προγραμματισμός ο οποίος θα βοηθούσε ώστε να υλοποιηθεί πιο γρήγορα το έργο, αλλά σύμφωνα με όσα βλέπουμε και μας ενημερώνουν, πρέπει να ομολογήσω ότι προχωρούν πάρα πολύ καλά. Στην Στασικράτους αρχίσαμε ήδη να μετράμε αντίστροφα για τον τερματισμό των εργασιών». 

Τα οφέλη του έργου αναμφίβολα θα είναι τεράστια, όμως, όπως μας αναφέρθηκε, θα βοηθούσε αρκετά αν ο Δήμος επιχορηγούσε τους καταστηματάρχες με ένα μικρό ποσό για το ενοίκιό τους, εφόσον η πελατεία έχει μειωθεί σημαντικά.

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την μειωμένη πελατεία, αφού έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα μαγαζιά στην περιοχή έχουν κλείσει ή ότι το μέρος δεν είναι προσβάσιμο. Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος έχει παραχωρήσει θέσεις στους καταστηματάρχες της περιοχής για την διευκόλυνσή τους, με μερικούς να αναφέρουν ότι οι χώροι αυτοί βρίσκονται αρκετά μακριά από την περιοχή.
«Τώρα που άνοιξε το πεζοδρόμιο και κάποιοι δρόμοι, είναι καλύτερα. Προηγουμένως, είχαμε πρόβλημα, αφού ούτε το απορριμματοφόρο δεν μπορούσε να περάσει από την περιοχή, με αποτέλεσμα να μαζευτούν πολλά σκουπίδια δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα στον χώρο».

Άρχισε να παίρνει μορφή η Στασικράτους

Σε ερώτησή μας σε σχέση με το τι περιμένουν την περίοδο των Χριστουγέννων, οι καταστηματάρχες φάνηκαν αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στην περιοχή, λόγω εορτών αλλά και λόγω του ότι δεν μπορείς να βρεις τα ίδια προϊόντα στα εμπορικά κέντρα. «Ο κόσμος θέλει να χαρεί τα Χριστούγεννα, να βγει έξω. Μπορεί το εμπορικό κέντρο να προσφέρει εύκολη και δωρεάν πρόσβαση, όμως δεν έχει τα καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή». Ακόμη, μας ενημέρωσαν ότι για λόγους ασφάλειας, πιθανόν να μην μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην οδό Στασικράτους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Λευκωσίας, Μάκης Νικολαΐδης, μας τόνισε την σημαντικότητα της ανάπλασης της περιοχής και τα οφέλη, όχι μόνο προς τους καταστηματάρχες αλλά και το κοινό, όπως και το περιβάλλον, με την φύτευση πέραν των 300 δέντρων. «Οι εργασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα, το κύριο θέμα που μας καθυστερεί είναι οι υποδομές, διότι τις ανανεώνουμε πλήρως όλες». Ο κ. Νικολαΐδης είναι αρκετά αισιόδοξος αφού πιστεύει ότι θα πετύχουν όλους τους στόχους που έχουν θέσει για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου και προσδοκούν στην αισθητική ανάπτυξη του χώρου, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν την παρουσία τους εκεί.

Τα οφέλη του έργου

Το συγκεκριμένο έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Για το έργο υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού με στόχο:

- Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.
- Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.
- Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.
- Την ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.
- Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο». Το έργο συμπληρώνει και επιταχύνει την επίτευξη του οφέλους των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας, θέτοντας την περιοχή σε τροχιά ενισχυμένης ανάπτυξης.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικό Στόχο: Ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Με την περάτωση των έργων, σημαντικά σημεία και πλατείες θα μοιάζουν κάπως έτσι:

Στασικράτους

Οδός Ζήνας Κάνθερ

Πλατεία Ζήνας Κάνθερ

Πλατεία Θεοφάνους-Θεοδότου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X