ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

SOS! Κύπρος: Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Η καραντίνα μας έφερε αντιμέτωπους με άλλη μια συνέπεια, την άνοδο της ενδοοικογενιακής βίας

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε την επιστολή της Ιταλίδας συγγραφέας Francesca Melandri που δημοσιεύτηκε στην Liberation και ανάμεσα στις γλαφυρές περιγραφές της για την καθημερινότητα σε συνθήκες περιορισμού, εστιάσαμε στην φράση της «Πολλές γυναίκες θα κακοποιηθούν στο σπίτι τους» και γρήγορα αντιληφθήκαμε, πως πράγματι, ο εγκλωβισμός στα σπίτια, θα φέρει και επιπτώσεις που με μια πρώτη ματιά δεν αντιληφθήκαμε. Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην Ιταλία, αλλά επεκτείνεται και σε όλον τον κόσμο - όπως και ο κορωνοϊός.


Κύπρος - Κορωνοϊός: 75χρονος επιβεβαιωμένο κρούσμα σύχναζε σε καφενεία


Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, τονίζεται πως ο περιορισμός λόγω covid-19 δημιουργεί έφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 9/3 που το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε μέχρι και την 17η Μαρτίου, το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 παρατήρησε αύξηση της τάξης του 30% με τις κλήσεις να φθάνουν στις 750. Όπως μας ανέφερε η η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, πρόκειται για περίπου 85-86 κλήσεις την ημέρα, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ' ότι συνήθως. Λόγω μάλιστα φόρτου εργασίας, δεν απαντήθηκαν όλες οι κλήσεις με αποτέλεσμα πιθανώς μερικά περιστατικά να μένουν άγνωστα. Τις μέρες αυτές, πραγματοποιήθηκαν 5 νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας και 4 νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική. Τα στοιχεί αυτά είναι άκρως ανησυχητικά.

Όπως δήλωσε η Άντρη Ανδρονίκου, ο περιορισμός ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού COVID-19, αν και σαφώς είναι απαραίτητος στις μέρες μας, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως για κάποιες γυναίκες το σπίτι δεν είναι το ασφαλές σημείο, που είναι για τους περισσότερους από εμάς και αν αναλογιστούμε τα ποσοστά, πράγματι έχει δίκιο.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι γυναίκες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενόψει κορωνοϊού απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και από την κοινωνική στήριξη, περνούν περισσότερο χρόνο με τους δράστες και η σφοδρότητα της βίας και της άσκησης εξουσίας επιδεινώνονται. Η κατάσταση βέβαια αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά, τα οποία πλέον δεν πηγαίνουν σχολείο, και η βία που δέχονται, είτε άμεση, είτε έμμεση, αυξάνεται.

Δείτε την συνέχεια στο must.com.cy  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X