ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καίνε τον Ακάμα για εκδίκηση - Σοβαρές καταγγελίες

Τι αναφέρει η επιστολή-απάντηση του Τμήματος Δασών στην Ελεγκτική Υπηρεσία

24news team

Σοβαρές καταγγελίες για κακόβουλες πυρκαγιές στην περιοχή του Ακάμα βρίσκεται στην επιστολή-απάντηση του Τμήματος Δασών στην Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» και του δημοσιογράφου Άγγελου Νικολάου, το Τμήμα, σε αυστηρό αλλά αυτοκριτικό τόνο, υπερασπίζεται τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) του ΕΔΠ, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τμήματος Δασών «στην περίοδο 2020–2024 καταγράφηκαν 179 πυρκαγιές στη ζώνη ευθύνης του στην περιοχή του Ακάμα, από τις οποίες οι 125 ήταν κακόβουλες, ποσοστό 70%. Σύμφωνα με την καταγγελία, στην Κύπρο παρατηρείται το φαινόμενο, ορισμένα άτομα, δυσαρεστημένα με αποφάσεις ή ενέργειες του Κράτους που πλήττουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, να επιλέγουν την πρόκληση πυρκαγιών ως μέσο εκδίκησης».

Το Τμήμα εκφράζει βαθύτατη ανησυχία, «οι εμπρησμοί αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν την περιοχή».

Εξάλλου σημειώνει ότι στην περιοχή του Ακάμα προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως ενώ στους μήνες μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, η επίσκεψη βρίσκεται στην κορύφωσή της με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Το Τμήμα υπενθυμίζει πως η ανεξέλεγκτη διακίνηση στον Ακάμα, είτε από κυνηγούς, είτε από εκδρομείς ή εμπορικές δραστηριότητες τύπου «σαφάρι», αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του 2024, όπως γράφει στο ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, ο εμπρησμός αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία πυρκαγιών, με ποσοστό 27%. Ακολουθούν οι πυρκαγιές από γεωργικές δραστηριότητες (15%) και βραχυκυκλώματα ηλεκτροφόρων καλωδίων (10%), ενώ μικρότερα ποσοστά καταγράφονται για πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ταξιδιώτες (8%), οικιακές δραστηριότητες (5%) και το κάψιμο απορριμμάτων (4%). Οι φυσικές αιτίες, όπως οι κεραυνοί, αποτελούν μόλις το 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση