ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκότωσε τον πατέρα του - Μειώθηκε η ποινή του

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

24news team

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση 27χρονος ο οποίος σκότωσε τον πατέρα του, ωστόσο, μειώθηκε η ποινή του μετά από έφεση που άσκησε ο συνήγορος υπεράσπισής του. Το έγκλημα διαπράχθηκε στις 9 Αυγούστου 2020 στα Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας.

Ο 27χρονος με οκτώ λόγους έφεσης προσβάλλει ως έκδηλα υπερβολική την ποινή φυλάκισης 16 ετών που του επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας, που παραδέχθηκε, με θύμα τον πατέρα του ηλικίας 64 ετών.

Το θύμα ήταν παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω μη αρμονικών σχέσεων με τη σύζυγο και τα παιδιά του, εγκατέλειψε την οικογενειακή στέγη και διέμενε μόνος του σε λυόμενο υποστατικό σε αγροτική περιοχή των Λευκάρων. Το θύμα είχε βίαιη συμπεριφορά τόσο έναντι της συζύγου του, όσο και έναντι των παιδιών του. 

*Το υποστατικό που έγινε το έγκλημα


Όλα τα παιδιά της οικογένειας, πλην ενός, αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ δύο εξ αυτών διαμένουν σε ιδρύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου, από τις 24/9/2018 η ανήλικη αδελφή του 27χρονου, είχε τεθεί, βάσει διατάγματος Δικαστηρίου, υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Η μητέρα της ανήλικης είχε καταχωρήσει αίτηση στο Οικογενειακό Δικαστήριο με την οποία διεκδικούσε την επιστροφή των γονικών δικαιωμάτων της ανήλικης, ενώ το θύμα διεκδικούσε την επικοινωνία με την ανήλικη θυγατέρα του. Αυτή η διαδικασία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της οικογένειας με το θύμα.

Κατόπιν επίσκεψης του Γραφείου Ευημερίας τον Ιούλιο του 2020 στο σπίτι στο οποίο διέμενε η μητέρα της ανήλικης προς το σκοπό διαπίστωσης αν αυτό ήταν κατάλληλο για να διαμένει η ανήλικη σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης για ανάκτηση των γονικών δικαιωμάτων της μητέρας, διεπιστώθη ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο δεν ήταν ικανοποιητικές για να διαβιεί η ανήλικη. Κατόπιν τούτου, η μητέρα αναστατώθηκε από τις υποδείξεις του Γραφείου Ευημερίας και ενημέρωσε τον 27χρονος περί τούτου, αναφέροντας του ότι η ίδια ανησυχούσε ότι η κηδεμονία θα εδίδετο στον πατέρα, δηλαδή το θύμα.

Στο άκουσμα αυτό, ο 27χρονος, αναστατώθηκε και θύμωσε για το ότι υπήρχε ενδεχόμενο ο πατέρας του να αποκτούσε κηδεμονία της ανήλικης αδελφής του. Ο λόγος που αντέδρασε ήταν επειδή ο πατέρας του ήταν βίαιος μαζί τους και λόγω του χαρακτήρα του η ανήλικη θα ετύγχανε κακομεταχείρισης. Πίστευε, επίσης, ότι ο πατέρας του θα καταχράζετο τα επιδόματα που η ανήλικη λάμβανε από το κράτος.
Πήγε να ζητήσει εξηγήσεις και τον σκότωσε

Μετά από αυτό, στις 8/8/2020, αποφάσισε να πάει στο μέρος όπου διέμενε ο πατέρας του για να ζητήσει εξηγήσεις για το κατά πόσο αυτός θα διεκδικούσε την κηδεμονία της αδελφής του. Λόγω του βίαιου χαρακτήρα του πατέρα του, πριν ξεκινήσει πήρε μαζί του ένα μαχαίρι με λεπίδα μήκους 15 εκατοστών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, σε περίπτωση που αυτός θα του επιτίθετο.

Ο 27χρονος ξεκίνησε γύρω στις 4.00 με 5.00 το πρωί από το σπίτι του στα Λεύκαρα για να πάει πεζός στο χώρο διαμονής του πατέρα του, που ήταν μία απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα.

Έχοντας περπατήσει περίπου μία με 1½ ώρα ο 27χρονος έφθασε στο υποστατικό, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας του. Αφού κτύπησε την πόρτα φώναξε στο θύμα να βγει έξω. Το θύμα εξήλθε του υποστατικού και ο 27χρονος άρχισε να ζητά εξηγήσεις για το ζήτημα της κηδεμονίας της αδελφής του.

Ενώ οι δύο τους συζητούσαν έντονα, ο νεαρός επιτέθηκε στο πατέρα του με το μαχαίρι ενώ στη θέα του μαχαιριού το θύμα γύρισε για να εισέλθει εντός του υποστατικού και εκείνη τη στιγμή ο 27χρονος τον μαχαίρωσε στην πλάτη πέντε φορές, με αποτέλεσμα το θύμα να πέσει στο έδαφος.

*Φωτογραφία από την σκηνή της δολοφονίας

Στην συνέχεια, ο 27χρονος πήρε ένα ξύλο που βρήκε έξω από το υποστατικό και κτύπησε το θύμα στο σβέρκο τρεις με τέσσερις φορές, ενώ αυτό βρισκόταν στο έδαφος. Αμέσως μετά ο νεαρός εγκατέλειψε τη σκηνή και επέστρεψε στο σπίτι του στα Λεύκαρα και επιστρέφοντας έκρυψε το μαχαίρι σε αγροτική περιοχή.

Το σκεπτικό για την μείωση ποινής

Το Κακουργιοδικείο κατά την επιμέτρηση της ποινής αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας που τιμωρείται με ανώτατη ποινή τη δια βίου φυλάκιση, που συνιστά και την αφετηρία για την επιμέτρηση της ποινής ενώ σημείωσε ότι σημασία έχουν κάθε φορά οι περιστάσεις του αδικήματος και του δράστη.

«Στρεφόμενο δε στα γεγονότα της υπόθεσης και, χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο 27χρονος μεγάλωσε σε ένα ασταθές περιβάλλον στο οποίο τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέλφια και η μητέρα του υπήρξαν θύματα κακοποίησης μέσω σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας από τον πατέρα του, δεν αποδέχθηκε την εισήγηση της Υπεράσπισης ότι τα πιο πάνω, ακόμη και αν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προηγούμενη διαδοχική και συνεχής πρόκληση εκ μέρους του θύματος, συνιστούσαν εν προκειμένω πρόκληση εκ μέρους του θύματος.
Ούτε και η διαμάχη μεταξύ των γονέων του για την κηδεμονία της αδελφής του Εφεσείοντα και το ενδεχόμενο να αναλάβει το θύμα την κηδεμονία της κρίθηκαν ως πρόκληση», σημειώνει η απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου, βασικό παράπονο του 27χρονου, είναι ότι δεν λήφθηκαν επαρκώς υπόψη οι μετριαστικοί παράγοντες, όπως οι προσωπικές του περιστάσεις και τα ιδιαίτερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τα οποία πάσχει, με αποτέλεσμα η επιβληθείσα ποινή να είναι, όπως αναφέρθηκε, άκρως εξοντωτική για τον ίδιο.

«Αναμφίβολα το δικό μας νομικό σύστημα αναγνωρίζει ελαφρυντικά στοιχεία, εκεί όπου υπάρχουν, ακόμη και στα σοβαρότερα και πιο ειδεχθή εγκλήματα, αφού η εξατομίκευση έχει πάντα τη θέση της Στο πλαίσιο αυτό η εξατομίκευση της ποινής καθιστά το άτομο του παραβάτη ένα από τους άξονες προσδιορισμού της τιμωρίας. Και τούτο και στις περιπτώσεις, όπως η προκείμενη, όπου, ως ορθώς σημειώθηκε από το Κακουργιοδικείο, καθιστούσε την επιβολή αυστηρής και αποτρεπτικής ποινής επιβεβλημένη».

Το Κακουργιοδικείο, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψην την άμεση ομολογία και παραδοχή του 27χρονου προς την Αστυνομία και την συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές ενώ λήφθηκε υπόψην και το λευκό του ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Είναι γεγονός ότι στην προκείμενη περίπτωση, όπως ορθώς επεσήμανε το Κακουργιοδικείο, δεν ετίθετο θέμα μειωμένου καταλογισμού του Εφεσείοντα λόγω των διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε. Από την άλλη, ωστόσο, δεν ετίθετο ούτε και ζήτημα επικινδυνότητας του στην κοινωνία. Αιτία και αφορμή της εκδήλωσης της εγκληματικής του συμπεριφοράς ήταν ο ίδιος ο πατέρας του και οι κακοποιητικές συμπεριφορές του τελευταίου σε αυτόν και σε όλη την οικογένεια, με αποκορύφωμα την τελευταία εξέλιξη που πυροδότησε την αναστάτωση και θυμό του Εφεσείοντα, ήτοι το ενδεχόμενο το θύμα να αποκτήσει την κηδεμονία της ανήλικης αδελφής του Εφεσείοντα».

«Οι ιδιάζουσες, λοιπόν, προσωπικές περιστάσεις του Εφεσείοντα και τα πολλαπλά προβλήματα ψυχικής και ψυχιατρικής υφής που αντιμετώπιζε από παιδί, σε συνάρτηση με το περιβάλλον εντός του οποίου μεγάλωσε όντας ο ίδιος θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα του, με αποκορύφωμα τη συναισθηματική φόρτιση, αναστάτωση και ένταση που του προκλήθηκε στο χρονικό διάστημα πριν τη θανάτωση του θύματος, όπως εκτέθηκαν ανωτέρω, αν και μνημονεύονται στην πρωτόδικη Απόφαση, θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να είχαν βαρύνει περισσότερο στη σκέψη του Κακουργιοδικείου κατά την επιμέτρηση της ποινής, επιβάλλοντας επιεικέστερη ποινή. Και τούτο ιδιαίτερα ενόψει του ότι ο Εφεσείων δεν αποτελούσε, στην πραγματικότητα, κίνδυνο για την κοινωνία ώστε ο εγκλεισμός του στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι απαραίτητος για την προστασία της κοινωνίας», αναφέρει η απόφαση του Ανώτατου, καταλήγοντας, «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ορθή ποινή φυλάκισης, στην ολότητα των περιστάσεων, είναι αυτή των 12 ετών, συνεπώς, η Έφεση επιτυγχάνει και επιτρέπεται η μείωση στην επιβληθείσα ποινή από 16 σε 12 έτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση