ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο έλεος της σκόνης η Κύπρος - Τα μέτρα πρόληψης

Ποια μέτρα πρόληψης, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες

Ανακοινώσεις

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 29 Μαΐου 2023, στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 7:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία:

57,5 μg/m3

Λεμεσός:

106,0 μg/m3

Λάρνακα:

80,5 μg/m3

Παραλίμνι:

81,1 μg/m3

Πάφος:

-

Ζύγι:

114,7 μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:

60,6 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν τα βασικά μέτρα για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με τα εκάστοτε έκτακτα δελτία πρόγνωσης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ως ακολούθως:

  • Να αποφεύγονται δραστηριότητες και σωματική άσκηση σε ανοικτούς χώρους.
  • Η παραμονή στους ανοικτούς χώρους θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
  • Να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα για το στόμα και τη μύτη, με φίλτρο που συγκρατεί τη σκόνη ή εναλλακτικά υγρό μαντηλάκι.

Επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων πολλών και σοβαρών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, επιδεινώνει και τη δυσμενή επίδραση της σκόνης. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος.

Όταν υπάρχει συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη - φλέγματα), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια, συνιστάται η επικοινωνία ή επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)

Ομάδες Ατόμων Υψηλού Κινδύνου

Άτομα με Αναπνευστικά Προβλήματα και Καρδιοπάθειες

Νεφροπαθείς

Άτομα με Ανοσοανεπάρκειες

Παιδιά και Άτομα άνω των 65 Χρόνων

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα λόγω αυξημένης σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στις ομάδες αυτές η συμπτωματολογία είναι δυνατό να αναπτυχθεί συχνότερα και πιο έντονα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω της πάθησής τους.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ EΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ

1. Επικοινωνούν και επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), όταν:

I. Παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη - φλέγματα), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια.

II. Χρειάζονται διευκρινίσεις για τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες και αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή τους.

2. Αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και περιορίζουν την παραμονή τους στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

3. Χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα στις περιπτώσεις που χρειάζεται σύντομη παραμονή σε εξωτερικό χώρο.

4. Αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε ανοικτό χώρο.

5. Παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X