ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε συναγερμό η κυβέρνηση μετά από το αρνητικό ρεκόρ θανάτων

Τα τρία αρνητικά ρεκόρ

Τρία αρνητικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν την Πέμπτη στην Κύπρο, στο πεδίο της πανδημίας, στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Το πρώτο αφορά στον αριθμό των θανάτων, το δεύτερο στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών με Covid και το τρίτο είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά και τα τελευταία δεδομένα, σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να ενημερώνει εκτάκτως το βράδυ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και τους κινδύνους που διαφαίνονται. Η επιδημιολογική εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν από τον Υπουργό Υγείας, ακόμα και για την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων, για την αναχαίτιση της πανδημίας, προκειμένου η Κύπρος να μην βιώσει περί τα τέλη Απριλίου ό,τι βιώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή, επικρατεί προβληματισμός στο Υπουργείο Υγείας για την διχογνωμία που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αναφορικά με την λήψη μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων νωρίτερα για τις πασχαλινές διακοπές.

Κλείσιμο σχολείων

Εδώ και μερικές ημέρες, φαίνεται ότι προκρίνεται ως μέτρο που θα βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα, το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων. Βάσει των στοιχείων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων στην Λεμεσό τους προηγούμενους μήνες συνέβαλε καταλυτικά στην βελτίωση της τοπικής επιδημιολογικής εικόνας, ενώ εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παρατηρείται πρόβλημα με την δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης στο περιβάλλον τους.

Οι πληροφορίες γύρω από το θέμα αναφέρουν ότι το θέμα των σχολείων απασχόλησε την τριμερή τεχνική επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα και την Παρασκευή. Παρά το πρόβλημα που παρατηρείται, οι επιστήμονες δεν προκρίνουν το κλείσιμο των σχολείων πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά υπό συζήτηση βρίσκεται η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα Δημοτικά Σχολεία, με την διενέργεια rapid test στους μαθητές και της χρήσης προστατευτικής μάσκας. Όσον αφορά τις πασχαλινές διακοπές, υπάρχει εισήγηση για πιθανή παράτασή τους.

Υπέρ του να μην υπάρξει άμεση αντίδραση σχετικά με τα σχολεία τίθεται και ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ερωτηθείς για το θέμα των Δημοτικών Σχολείων, ο κ. Προδρόμου αναρωτήθηκε «γιατί ξεχωρίζετε τα Δημοτικά;», προσθέτοντας ότι γίνεται αξιολόγηση και όταν προκύψουν αποφάσεις, αυτές θα ανακοινωθούν.

Τρία αρνητικά ρεκόρ

Για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε μόλις 24 ώρες, καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid και στο γεγονός αυτό έγκειται το πρώτο αρνητικό ρεκόρ της Πέμπτης. Το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ που καταρρίφθηκε την ίδια μέρα αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid, ο οποίος ανέρχεται στους 251 και το τρίτο ρεκόρ αφορά στην μεγάλη αύξηση των ασθενών στην ΜΕΘ, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 39. Αυτός ο αριθμός καταγράφηκε για πρώτη φορά στην κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο ΟΚΥπΥ επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς νοσηλεύονται καθημερινά, παγκυπρίως, πάνω από 1000 ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τους 200 και πλέον εξ αυτών να είναι ασθενείς Covid. Θεωρείται ότι προς το παρόν δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα, την ώρα που τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταδιακά αύξηση. Τονίζεται ότι, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση του αριθμού των ασθενών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει μέτρα κλιμάκωσης, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα εισαγωγών, διασωληνώσεων και θανάτων και, κατ’ επέκταση, η μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση