ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Λιμνίτη

Στη μάχη για την κατάσβεση και ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών της ΚΔ

ΚΥΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά νότια του Λιμνίτη στην οποία επιχειρεί τώρα και ένα ελικόπτερο, άλλα δύο βρίσκονται στο δρόμο, ενώ όπως επιβεβαίωσε το ΚΥΠΕ η τ/κ πλευρά έχει αποταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή βοήθειας στην προσπάθεια κατάσβεσής της.

Η φωτιά ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι και πήρε διατάσεις. Ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ είχε δηλώσει νωρίτερα πως εάν χρειαστεί ελικόπτερο από την Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλουν αίτημα μέσω των ΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ογούζ στο αέρα βρίσκεται ελικόπτερο των «δυνάμεων ασφαλείας», ζήτησαν ένα από τις Βάσεις κι ένα έρχεται από την Τουρκία. Στόχος τους, είπε, ν’ αποτρέψουν περεταίρω εξάπλωση της φωτιάς και να τη θέσουν υπό έλεγχο πριν πέσει το σκοτάδι, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολεες.

Ο «δήμαρχος» Λεύκας, Αζίζ Καγιά ανέφερε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμη γνωστά, επιχειρούν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις των περιοχών Μόρφου και Λεύκας και πως οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, φυσούν δυνατοί άνεμοι. «Η φωτιά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε. Πιάνει μια έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων και πάει νότια», δήλωσε.

Σε 7-8 σημεία συνεχίζεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστα αίτια στη 1 το μεσημέρι στην περιοχή του Λιμνίτη και ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Από αέρος, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, συμβάλλει ένα ελικόπτερο των «δυνάμεων ασφαλείας», ενώ ζητήθηκαν ελικόπτερα από τις Βρετανικές Βάσεις και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία 

«Είναι ανεξέλεγκτη και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, το Τμήμα Δασών έχει ήδη προσφερθεί -πέραν του αεροσκάφους- να προσφέρει και επίγειες δυνάμεις, ωστόσο, ανέφερε πως αναμένουν την απάντηση της τ/κ πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να επεκταθεί στις ελεύθερες περιοχές, είπε ότι «για την ώρα δεν υπάρχει ανησυχία για τις ελεύθερες περιοχές», εξηγώντας πως «εκτός του ότι η πυρκαγιά εκτυλίσσεται μακριά από τις ελεύθερες περιοχές, η κατεύθυνση του ανέμου είναι τέτοια, που δεν τη φέρνει την πυρκαγιά προς τις ελεύθερες περιοχές, αλλά προς τις κατεχόμενες».

Σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε πως το Τμήμα Δασών δεν γνωρίζει για την ώρα τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X