ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παναπεργία - Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες εργαζόμενοι

Μαζική ήταν η κινητοποίηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαζική ήταν η κινητοποίηση για την ΑΤΑ αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι μαζεύτηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και φώναξαν για την πλήρη επαναφορά της. Από εκεί οι απεργοί μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση, παραδίδοντας ψήφισμα στον Κυριάκο Κούσιο. Οι συντεχνίες ζήτησαν την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες στο θέμα της ΑΤΑ και τερματισμό της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 που προβλέπει την καταβολή του 50% της ΑΤΑ.

«Δώστε την ΑΤΑ στο λαό αλλιώς παραιτηθείτε και άντε στο καλό», ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από το Υπ. Εργασίας.

Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας όπου οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων παράδωσαν ψήφισμα στον Κυριάκο Κούσιο.

Σε έντονο κλίμα ήταν οι ομιλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συγκινημένος δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γ.Γ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ενώ κατά τη διάρκεια ακούστηκαν και γιουχαρίσματα κατά των εργοδοτικών και της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών ακούγονται συνθήματα, μεταξύ άλλων, «Πετρίδη είσαι εδώ κατέβα να σε δω».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονταν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για την ΑΤΑ. Πολίτες κρατούσαν πανό με συνθήματα οπως «ΑΤΑ για ολους» και «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Εικόνες από την Λεμεσό

 Επιτελείο Χριστοδουλίδη για παναπεργία

«Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για αναζήτηση μέσα από διάλογο, μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για αναζήτηση μέσα από διάλογο, μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η άρση αυτής της εκκρεμότητας, που διασαλεύει την εργατική ειρήνη, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα προτεραιότητας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε περίπτωση που ο λαός του δώσει την εντολή διακυβέρνησης. Αφετηρία θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και απόδοση της ΑΤΑ, μέσα σε χρονικό ορίζοντα που θα λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας.

Με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με προσήλωση στην ανάγκη εξεύρεσης εφαρμόσιμων λύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την υπεύθυνη στάση που επιδεικνύουν εδώ και δεκαετίες, οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα διαλόγου για να καταλήξουν στην αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

ΕΔΕΚ για παναπεργία

Η ΑΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική και άκρως υποβοηθητική για τους χαμηλόμισθους. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην διασφάλιση και την επέκτασή της, αναφέρει σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η ΑΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική και άκρως υποβοηθητική για τους χαμηλόμισθους. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην διασφάλιση και την επέκτασή της.

Η σημερινή παναπεργία είναι δικαιολογημένη καθώς η συμφωνία του 2017 έπρεπε και πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση