ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαββίδης για υπόθεση Θανάση: «Δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις»

«Δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού»

ΚΥΠΕ

Κατατέθηκε εκ νέου το κατηγορητήριο για την υπόθεση του ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης λέγοντας ότι είχαν πει ό,τι θα το έκαναν και το έπραξαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την τελετή παρουσίασης των νεοεγγραφέντων Δικηγόρων στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Σαββίδης κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις πο κάνουν λόγο για «κωλυσιεργία» ή «κουκούλωμα», είπε ότι «δεν τίθεται θέμα κωλυσιεργίας. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης κάποιοι από τους Δικαστές είχαν προαχθεί στο Εφετείο και η υπόθεση έπρεπε να αρχίσει από την αρχή. Και θ’ αρχίσει σε νέα σύνθεσή του Κακουργιοδικείου».

Υπόθεση Θανάση Νικολάου

Η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει τώρα με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει. Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας της έχουν δώσει όλα τα στοιχεία – το πόρισμα και την μαρτυρία που συλλέγηκε – «ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και μετά που θέσαμε τις δικές μας θέσεις, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους τους να εγερθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις».

Η ιδιωτική ποινική υπόθεση είναι μια διαδικασία, είπε, που προβλέπεται απο το Σύνταγμα, υπόκειται και στον έλεγχο του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά «έχουμε συζητήσει το θέμα, έχουμε συνεννοηθεί σχετικά με το θέμα με τον δικηγόρο της οικογένειας κι αντιλαμβάνομαι ότι πρόθεσή τους είναι να προχωρήσει σε καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων, όπως εκείνος κρίνει».

Σε σχόλιο - ερώτηση δημοσιογράφου «δικαίωμά τους και καλά κάνουν;», ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι δεν θα σχολιάσει αν κάνουν καλά ή κακά. «Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θα προχωρούσαμε με ποινικές διώξεις οι ίδιοι. Αυτοί αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτονται να προχωρήσουν με τέτοια καταχώρηση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση στην πορεία».

Η αυτονόμηση της ΝΥ

Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο για αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι παρουσιάστηκε στη Βουλή, τοποθετήθηκαν εκ πρώτης όψεως τα κόμματα και αναμένεται να συγκληθεί ξανά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για την κατ’ άρθρον συζήτηση. «Θέλω να πιστεύω ότι (το νομοσχέδιο) συνάδει και με το Σύνταγμα και με τον ρόλο της Νομικής Υπηρεσίας και πιστεύω «ότι όλα τα κόμματα θα το υιοθετήσουν και θα το υποστηρίξουν και κάποια στιγμή σύντομα θα είναι νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς εάν βλέπει να πηγαίνει φθινόπωρο ή προς το τέλος του χρόνου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αυτό εξαρτάται από την Βουλή. Στην ερώτηση ο ίδιος τι θα επιθυμούσε, απάντησε «το συντομότερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση