ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρίχνοντας φως στο «σκοτεινό δωμάτιο»

Το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά παρουσιάζεται στη Λευκωσία την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 6μ.μ., στο κτήριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Σώπα ρε. Βγήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο;» έλεγε σαστισμένος ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης στον στενό του συνεργάτη Χαράλαμπο Παλαϊνη όταν ο τελευταίος τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις. «Ο Ιωαννίδης όταν έμαθε ότι μπήκαν οι Τούρκοι, ήταν σε σοκ. Τα είχε χάσει. Είχαν κοκκινίσει τα μάτια του και δεν μιλούσε» θυμάται ο Γεώργιος Σταύρου. Αυτό θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα και η αλήθεια είναι πως το «ένα σκοτεινό δωμάτιο» μπορεί να διαβαστεί ως τέτοιο με τη διαφορά ότι είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας 25 ετών του Αλέξη Παπαχελά για να συγκεντρώσει ιστορικά ντοκουμέντα από την κρίσιμη επταετία 1967-1974. Αποκαλύπτονται ντοκουμέντα (με την εκδοτική πρωτοτυπία ότι στις σελίδες φιλοξενούνται QRcodes), με μαρτυρίες και συνδιαλέξεις των πρωταγωνιστών της εποχής. Ανάμεσα σε αυτά, έρχονται στη δημοσιότητα τα 38 απομαγνητοφωνημένα λεπτά του πολεμικού συμβουλίου. Αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το χάος που επικρατούσε τις κρίσιμες εκείνες ώρες, τι είχε στο μυαλό του ο Ιωαννίδης, τις παγίδες στις οποίες έπεσε, τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε αλλά και το ποιος έδωσε τελικά την εντολή για «σιγή των ελληνικών όπλων» στην Κύπρο. Ενδεικτικότερη η φράση Ιωαννίδη: «Να τους αφήσουμε να μπουν στην Κυρήνεια και μετά να επέμβουμε. […]Μα θα τους σταματήσουμε μετά. Αφού πάρουν το λιμάνι, την Κυρήνεια και ενώσουν την Λευκωσία, τότε θα σταματήσουν. Αυτό είμαστε σίγουροι».

Το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά παρουσιάζεται στη Λευκωσία την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 6μ.μ., στο κτήριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Θα μιλήσουν ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X